Μπορούμε να βγάλουμε με ασφάλεια τα κουνέλια από τα κλουβιά;

Απαντάει η Μαίριλυν Πήτερς, BSc MSc

Τα κουνέλια αγαπούν να τρέχουν γρήγορα και να πηδούν ψηλά!
Ναι λοιπόν! Βγάλτε τα κουνέλια από τα κλουβιά

Τα κουνέλια είναι τα τρίτα με την σειρά πιο δημοφιλή κατοικίδια σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια κουνέλια που διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι είναι τόσο δημοφιλή, τα κουνέλια είναι ακόμη ένα από τα πιο παραμελημένα είδη κατοικίδιων ζώων. Δεν είναι τυχαία η δημοφιλία τους. Τα κουνέλια είναι αξιολάτρευτα, ευφυέστατα και ιδανικά κατοικίδια για μέσα στο σπίτι. Αλλά δυστυχώς ένα τεράστιο ποσοστό τους ζει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του σε ένα μικρό κλουβί με λίγη ή καθόλου άσκηση, κακή διατροφή, και με ανεκπλήρωτες βιολογικές ανάγκες. Οι περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης και παραμέλησης κουνελιών γίνονται λόγω άγνοιας και έλλειψης πληροφορίας για την φροντίδα και την πρόνοια τους.

Τι χρειάζονται τα κουνέλια;
Η βιολογία και η συμπεριφορά των κατοικίδιων κουνελιών μοιάζουν με αυτές των άγριων συγγενών τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σύνθετες ανάγκες. Η μεγαλύτερη από αυτές, όμως, πηγάζει από την ανατομία τους. Έχουν μεγάλα και πολύ δυνατά πίσω πόδια ειδικά σχεδιασμένα για μεγάλα άλματα και γρήγορο τρέξιμο προς αποφυγήν τυχών αρπακτικών. Στην φύση καλύπτουν εκτάσεις 5 χιλιομέτρων καθημερινώς αναζητώντας τροφή, παίζοντας και συναναστρέφοντας με άλλα μέλη της μεγάλης κοινωνικής τους ομάδας.
Η διαμονή τους στα σπίτια μας πρέπει να επιτρέπει όλες αυτές τις φυσικές συμπεριφορές για να είναι ικανοποιημένα μαζί μας.

Oι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης
Η RWAF (Rabbit Welfare Association and Fund) και το RSPCA της Αγγλίας συνιστούν ένα ελάχιστο μέγεθος κλουβιού 1,83 x 60 x 60, το οποίο επιτρέπει στο κουνέλι χώρο για να μπορεί να μετακινηθεί, να σταθεί στα πίσω πόδια του χωρίς να ακουμπάνε τα αυτιά του επάνω, και αρκετό ξεχωριστό χώρο για την κάθε δραστηριότητα του όπως φαγητό, την τουαλέτα του και για τον ύπνο του. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ένα κουνέλι θα πρέπει να έχει χώρο για 3 άλματα μέσα στο κλουβί του, αλλά συνήθως υποτιμάται το πόσο μακριά είναι τα 3 άλματα. Δοκιμές της RWAF μας δείχνουν ότι 3 άλματα ενός κουνελιού μεσαίου μεγέθους καλύπτει περίπου 2 μέτρα!
Ιδανικά, λοιπόν, ένα κλουβί θα πρέπει να λειτουργεί μόνο ως καταφύγιο και όχι σαν το κύριος χώρο του.

Τα κουνέλια χρειάζονται το λιγότερο 3 ώρες ελεύθερης άσκησης την ημέρα όπου μπορούν να τρέξουν, να ξεμουδιάσουν, και να συναναστραφούν με την οικογένεια τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί παρέχοντάς τους έναν πρόσθετο ασφαλή χώρο εκτόνωσης τουλάχιστον 200εκ x 250εκ. Ο πιο εύκολος τρόπος όμως για να εκπληρωθούν όλες οι παραπάνω βασικές τους ανάγκες είναι να ζουν ως κουνέλια εσωτερικού χώρου και να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι σας. Είναι πολλοί που, έπειτα από ειδική εκπαίδευση στην χρήση μιας τουαλέτας, τα έχουν και ζουν ελεύθερα μέσα στο σπίτι τους σαν τους σκύλους.

Επιπτώσεις του εγκλεισμού
Οι επιπτώσεις της ακινησίας και του εγκλεισμού για ένα κουνέλι είναι πολλές.
Σωματικά μπορεί να αναπτύξει παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα σπονδυλικής στήλης και μυϊκή ατροφία. Ψυχολογικά και συμπεριφορικά τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν ως υπόβαθρο το στρες. Τα σημάδια του στρες είναι εκτεταμένο φόβο, κρύψιμο, δάγκωμα των κάγκελων του κλουβιού, υπερβολικό καλλωπισμό, η ανάπτυξη περίεργων συνθηκών γύρω από το φαγητό η την τουαλέτα του, η υπερβολική κατανάλωση νερού ή παιχνίδια με το νερό η την ποτίστρα, νωθρότητα και επαναλαμβανόμενες κινήσεις μέσα στο κλουβί. Αν διαπιστώσετε ένα η παραπάνω από τα συμπτώματα αυτά τότε πιθανώς να έχετε ένα κουνελάκι στρεσαρισμένο.

Συμπέρασμα: Βγάλτε τα κουνέλια από τα κλουβιά
Ο κάθε αρχιτέκτονας θα σας πει ότι το σχήμα, η διαρρύθμιση, το μέγεθος και η θέση του σπιτιού σας επηρεάζουν τον τρόπο που αισθάνεστε. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ζώα ειδικά αυτά που μένουν σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους.
Οι χώροι αυτοί έχουν σχεδιαστεί από τον άνθρωπο με την πρακτικότητα της διαχείρισης του ζώου κατά νου και όχι βάση του τι είναι το καλύτερο για το ζώο. Παρά το καθεστώς, λοιπόν, τα κουνέλια δεν είναι σχεδιασμένα για να ζουν σε περιορισμένους χώρους και συχνά υποφέρουν μέσα σε αυτούς. Εκπαιδεύστε τα στην χρήση τουαλέτας και ανοίξτε τα κλουβιά τους – δώστε στα κουνελάκια σας την ευκαιρία να σας δείξουν την πραγματική αξία τους σαν κατοικίδια. Θα εκπλαγείτε από την νοημοσύνη τους, την επικοινωνία τους, και την χαρά που θα σας δώσουν.