Βελονισμός στα ζώα

Ποια είναι η ιστορία του βελονισμού;

Ο βελονισμός στα ζώα έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ιδέα πίσω από τον βελονισμό είναι ότι η ενέργεια, ή “qi”, ρέει μέσα από τα “μερίδια” στο σώμα, και ο βελονισμός επιδιώκει να διατηρήσει την ισορροπία αυτής της ενέργειας. Στην Κίνα, ο βελονισμός χρησιμοποιούνταν αρχικά για ανθρώπους, αλλά με τον χρόνο επεκτάθηκε και στα ζώα. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, θεωρείται ότι το ίδιο σύστημα ενεργεί και στα ζώα, και άρχισε να εφαρμόζεται για τη θεραπεία των παθήσεων και την προώθηση της υγείας σε διάφορα κτηνιατρικά προβλήματα.

Γράφει η Κάρμεν Λύρα, κτηνίατρος

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει τη χρήση λεπτών βελονών για τη διείσδυση στο δέρμα προκειμένου να προκαλέσει μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Οι βελόνες ενεργοποιούν συγκεκριμένα σημεία ενέργειας, επαναφέροντας την ισορροπία στο σώμα και ανακουφίζοντας πόνο ή προβλήματα υγείας. Η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και την αποδοτικότητα ορισμένων οργάνων με θετικό τρόπο. Στην κτηνιατρική, αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ή την ανακούφιση προβλημάτων υγείας σε ζώα.

Βελονισμός και κτηνιατρική

Οι κτηνίατροι μπορούν να χρησιμοποιούν τον βελονισμό για τη μείωση του πόνου, την αντιμετώπιση φλεγμονών, και την προώθηση της ανάρρωσης. Επιπλέον, αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος των ζώων, προωθώντας έτσι τη γενική τους ευεξία.

Ο βελονισμός στα ζώα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για ποικίλες παθολογικές καταστάσεις, όπως:

• Προβλήματα Μυοσκελετικού Συστήματος: Άλγος, αρθρίτιδα, δυσλειτουργία των μυών.
• Νευρολογικά Προβλήματα: Συμπεριλαμβάνονται προβλήματα κινητικότητας, παράλυση, ηπατικά νοσήματα.
• Προβλήματα Πέψης: Δυσκοιλιότητα, προβλήματα διατροφής.
• Ανοσολογικά Προβλήματα: Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Ψυχολογικά Προβλήματα: Στρες, ανησυχία, συμπεριφορικά θέματα

Πώς αντιδρούν τα ζώα στο βελονισμό;

Ο βελονισμός είναι μια τεχνική η οποία όταν πραγματοποιείται από έμπειρο και εξειδικευμένο βελονιστή κτηνίατρο ή φυσιοθεραπευτή είναι ασφαλής για το ζωάκι μας καθώς οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές θα είναι ήπιος πόνος. Ο βελονισμός στα ζώα σπάνια προκαλεί έντονο πόνο, καθώς οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λεπτές. Ωστόσο, όπως με κάθε θεραπευτική μέθοδο, η αντίδραση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον χαρακτήρα και την υγεία του ζώου. Τα περισσότερα ζώα αντιδρούν θετικά στον βελονισμό και μπορεί να εμφανίζουν χαλάρωση ή ακόμα και ύπνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πόνο ή σε καταστάσεις κακοποίησης, όπου η εφαρμογή των βελονών βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης.

Τί περιλαμβάνει μια συνεδρία βελονισμού;

Μια συνεδρία βελονισμού σε ζώο περιλαμβάνει συνήθως τα εξής βήματα:

1. Αξιολόγηση Κατάστασης Ζώου: Πριν από την εφαρμογή των βελονών, ο επαγγελματίας πρέπει να αξιολογήσει την υγεία και τη συνολική κατάσταση του ζώου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φυσική εξέταση, συζήτηση με τον ιδιοκτήτη για τα συμπτώματα ή τις ανησυχίες.

2. Καθορισμός Σημείων Βελονισμού: Ανάλογα με τα προβλήματα υγείας ή τις ανάγκες του ζώου, επιλέγονται τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι βελόνες.

3. Εφαρμογή των Βελονών: Οι λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε αυτά τα σημεία με προσοχή. Οι βελόνες μπορεί να παραμείνουν για λίγα λεπτά έως και μια ώρα, ανάλογα με την θεραπευτική στρατηγική.

Ο αριθμός των συνεδριών βελονισμού για ένα ζώο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος υγείας, τη σοβαρότητα του, καθώς και την ανταπόκριση του ζώου στη θεραπεία. Για χρόνια προβλήματα ή προβλήματα υγείας, μπορεί να απαιτηθεί σειρά από συνεδρίες για να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα. Συνήθως, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται αρχικά πυκνά, και στη συνέχεια μπορεί να μειώνεται η συχνότητα καθώς το ζώο βελτιώνεται.