Ευαίσθητοι χνουδωτοί φίλοι

Πηγή bunny-nature.com

Τα κουνέλια είναι φυτοφάγα μικρά θηλαστικά. Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα, ενώ είναι πολύ κοινωνικά και ζουν σε ομάδες στην άγρια φύση. Αισθάνονται καλύτερα ως ζευγάρι ή σε μεγαλύτερες ομάδες και ως κατοικίδια ζώα δεν πρέπει ποτέ να μένουν μόνα. Τα κουνέλια νάνοι έχουν προσδόκιμο ζωής μεταξύ 8 και 12 ετών ενώ θα φτάσουν σε μέγεθος τα 50 cm και βάρος περίπου 2 kg.
Ως φυτοφάγα ζώα, η διατροφή τους αποτελείται από διαφορετικές ποικιλίες ποωδών φυτών ενώ η φύση συμπληρώνει αυτήν την τροφοδοσία με ρίζες, λαχανικά και φρούτα. Ο φυσικός βιότοπος του κουνελιού αποτελεί και το πρότυπο για την ανάπτυξη προϊόντων κατάλληλων για τα είδη Rabbit Dream της Βunny.
Όπως όλα τα άλλα μικρά θηλαστικά, τα κουνέλια έχουν πολύ συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις. Η σωστή λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος λοιπόν έχει ιδιαίτερη σημασία για μια υγιή και δραστήρια ζωή. Η άνω και κάτω γνάθος των κουνελιών διαθέτει δύο κοπτήρες η καθεμία. Τα δύο επιπλέον δόντια πίσω από τους άνω κοπτήρες δεν λειτουργούν, ενώ οι κοπτήρες και οι γομφίοι των κουνελιών έχουν ένα κοινό: συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους με ρυθμό περίπου 8mm το μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι τα δόντια πρέπει να είναι στη σωστή θέση για να επιτρέψουν την τριβή, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν από τον έλεγχο, συνεπώς η σωστή επιλογή τροφής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη βέλτιστη οδοντική τριβή των κοπτήρων και των γομφίων. Αυτό που χρειάζονται λοιπόν τα κουνέλια είναι μια τραχιά ινώδης δομή.
Το στομάχι ενός κουνελιού έχει λίγους μύες και μικρή δύναμη συστολής, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετακινήσει τον μασημένο πολτό τροφίμων στα τμήματα του κάτω εντέρου. Αυτό γίνεται από τις επόμενες μερίδες φαγητού και εξηγεί επίσης γιατί τα κουνέλια τρώνε κατά μέσο όρο 80 έως 120 μικρές μερίδες την ημέρα.
Τα κουνέλια έχουν επίσης ειδικό μεταβολισμό ασβεστίου. Το ασβέστιο που παρέχεται στο σώμα τους βρίσκεται κυρίως στα οστά και τα δόντια και έτσι η παροχή ασβεστίου στη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των ζώων. Από την άλλη όμως, υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη σε ενήλικα κουνέλια, καθώς εκκρίνεται μέσω των ούρων. Η επιλογή των σωστών συστατικών τροφίμων είναι επομένως πολύ σημαντική.
Βέλτιστη περιεκτικότητα σε ασβέστιο στη βασική διατροφή: Νεαρά ζώα: 0,9% – Ενήλικα ζώα: 0,6%
Ακατέργαστες ίνες: Οι ακατέργαστες ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία των κουνελιών, τόσο για την πεπτική τους δραστηριότητα όσο και για την οδοντική τριβή. Ένα καλό φαγητό πρέπει να περιέχει περίπου 20% ακατέργαστες ίνες.
Άμυλο:Το άμυλο είναι κυρίως προμηθευτής ενέργειας και πρέπει να παρέχεται στα τρόφιμα σε περιορισμένες ποσότητες. Η τιμή αναφοράς σε άμυλο για ένα σωστό γεύμα είναι λιγότερο από 7%. Η κακή αναλογία μεταξύ ακατέργαστων ινών και αμύλου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα: Πολύ λίγη ακατέργαστη ίνα θα οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, αλλαγές στην εντερική χλωρίδα και δυσλειτουργία του εντέρου. Η υπερβολική ποσότητα αμύλου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην εντερική χλωρίδα, διάρροια και παχυσαρκία.
Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές λοιπόν γιατί οι κτηνίατροι προτείνουν μια ελάχιστη αναλογία 3: 1 μεταξύ των ακατέργαστων ινών και του αμύλου.
Tέλος, είναι σημαντικό ο χώρος διαβίωσης των κουνελιών να καλύπτεται από υποστρώματα που είναι απορροφητικά και δεσμεύουν οσμές και αμμωνία. Οι πιο κατάλληλοι τύποι είναι από λινό ή άχυρο όπως το Bed O´Linum της Bunny.