Η αίσθηση ασφάλειας των σκύλων

Η αίσθηση ασφάλειας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ευεξίας για εμάς και τους σκύλους μας. Είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε για να λειτουργούμε καλά και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Πηγή: www.smilingleash.com / Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά Κατερίνα Παπαποστόλου

Η αίσθηση ασφάλειας των σκύλων μας εξαρτάται από εμάς με πολλούς τρόπους. Πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε όμως στην καθημερινότητα των σκύλων μας; Πρώτα απ’ όλα, ένα άτομο που δεν αισθάνεται ασφαλές πιθανότατα θα αισθάνεται φόβο και άγχος, ενώ το να μην αισθάνεται ασφαλές για μεγάλες περιόδους θα προκαλέσει χρόνιο στρες. Αυτό φέρνει προβλήματα υγείας, συμπεριφοράς και ευημερίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στόχος μας ως κηδεμόνες σκύλων πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι σκύλοι μας αισθάνονται ασφαλείς τον περισσότερο χρόνο, αν όχι συνεχώς: στο σπίτι, στις βόλτες και σε άλλα μέρη έξω από το σπίτι.

Αν και υπάρχουν πραγματικά πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τους σκύλους μας να αισθάνονται ανασφαλείς, μπορούμε σίγουρα να κάνουμε ορισμένες επιλογές για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Το να μάθουμε να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πρώιμα σημάδια ότι νιώθουν άβολα ή φοβούνται.

Το να δίνουμε στον σκύλο μας ασφαλείς επιλογές: Για παράδειγμα: πού και πώς να κοιμηθεί, τι και πού να τρώει χωρίς παρέμβαση άλλων ανθρώπων ή ζώων, να παίζει με συγκεκριμένα παιχνίδια, να νιώθει χαρά και ασφάλεια με τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στη βόλτα μας κ.α. Η επιλογή είναι μόνο επιλογή όταν όλα τα αποτελέσματα είναι ευχάριστα και ασφαλή, φυσικά.

Το να εστιάσουμε στην οικοδόμηση μιας ευγενικής με εμπιστοσύνη σχέσης με τους σκύλους μας χωρίς καμία τιμωρία, λεκτική ή σωματική. Η εμπιστοσύνη στα μέλη της οικογένειας και η γνώση ότι δεν θα αποτελέσουν πηγή κινδύνου είναι απαραίτητη για την αίσθηση ασφάλειας ενός σκύλου.

Το να παρέχουμε κοινωνική επαφή με άλλους σκύλους και ανθρώπους και το να αφήνουμε τον σκύλο μόνο του όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και το να μένουν μόνοι τους δεν είναι μόνο ασυνήθιστο για το είδος τους, αλλά είναι τρομακτικό για αυτούς, ειδικά για κουτάβια, νεαρά και ανασφαλείς σκύλους.

Το να φροντίζουμε ο σκύλος μας να είναι απαλλαγμένος από πόνο. Το να αισθάνεται κάποιος άρρωστος ή να πονάει είναι ανασφαλές. Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι και η παρατήρηση του σκύλου σας για τυχόν αλλαγές στην κίνηση ή τη συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πρώιμα σημάδια πόνου.

Το να χρησιμοποιούμε μακρύτερο λουρί (τουλάχιστον 3 μέτρα), πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, θα επιτρέψει στον σκύλο να αισθάνεται πιο ασφαλής κατά τη διάρκεια της βόλτας. Θα μπορεί να κινείται ελεύθερα, να μυρίζει, να σκέφτεται το περιβάλλον και να απομακρύνεται από πράγματα που μπορεί να τα βρίσκει ανησυχητικά.

• Το να δίνουμε ευκαιρίες στον σκύλο να εκδηλώσει φυσικές συμπεριφορές και να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς ενδείξεις ή εντολές, δημιουργεί έναν σκύλο που νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Τέτοιες ευκαιρίες μπορεί να είναι ασφαλείς ευκαιρίες για αναζήτηση τροφής μέσα από παιχνίδι, σκάψιμο, κύλιση σε κάτι ενδιαφέρον.

Το να φροντίζουμε να μην υπάρχει τίποτα που να φοβίζει τον σκύλο στο περιβάλλον όπου ζει και επισκέπτεται τακτικά, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της βόλτας. Ανάλογα με τον σκύλο, τρομακτικά πράγματα μπορεί να είναι άλλα ζώα, άνθρωποι, πολυσύχναστες περιοχές κυκλοφορίας, δυνατοί ήχοι κ.λπ. Εάν υπάρχει κάτι τρομακτικό στο σπίτι μας, μπορούμε να το αφαιρέσουμε ή να το σχεδιάσουμε ανάλογα (αν ο σκύλος μας φοβάται την ηλεκτρική σκούπα, ένα άτομο σκουπίζει με ηλεκτρική σκούπα ενώ άλλος βγάζει τον σκύλο βόλτα). Αν ο φόβος έχει σχέση με τη βόλτα μας, μπορούμε να αυξήσουμε την απόσταση ή να αλλάξουμε διαδρομή για να το αποφύγουμε.

Όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια ενός παζλ και αν ταιριάξουν όλα μαζί είναι πολύ πιθανό να δούμε έναν σκύλο με αυτοπεποίθηση, ήρεμο και χαρούμενο που είναι εύκολο και ευχάριστο να ζεις μαζί του.