Η συμβίωση με τα κουνέλια

Ένα από τα πιο αξιαγάπητα κατοικίδια είναι και το κουνέλι. Ένα ζώο ήσυχο, συντροφικό, με μοναδική προσωπικότητα που θα λατρέψετε! Τα κουνέλια ανήκουν στην κατηγορία των λαγόμορφων, συγγενείς των λαγών και με πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Γράφει η Ειρήνη Παγίδα, Εκπαιδεύτρια σε Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Διαχειρίστρια της εθελοντικής ομάδας Bunnyland GR

Είναι χορτοφάγα και η διατροφή τους είναι πλούσια σε φυσικά στοιχεία. Μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ εύκολα στη χρήση της τουαλέτας και να συμβιώσουν και με άλλα κατοικίδια όπως οι γάτες και οι σκύλοι μετά από την απαραίτητη διαδικασία του «bonding».
Όταν πάρουμε ένα κουνέλι στο σπίτι για πρώτη φορά, θα πρέπει να το πάμε στον κτηνίατρο για να εκτιμήσει την κατάστασή του και να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή του υγιεινή και φροντίδα, το ετήσιο εμβόλιο και τη μελλοντική στείρωση. Στη συνέχεια, προσέχουμε έτσι ώστε να έχουμε δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο στο σπίτι για το κουνελάκι μας όπου δεν υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να φάει, να μασήσει ή να χτυπήσει. Σκεφτόμαστε σαν να φέρνουμε στο σπίτι ένα μωρό και προσαρμόζουμε τον χώρο μας ανάλογα με τις ανάγκες του.
Μαζεύουμε τα καλώδια (τα κουνέλια τα βλέπουν σαν ρίζες και τα δαγκώνουν), αφαιρούμε τα επικίνδυνα αντικείμενα και προσφέρουμε έναν χώρο καθαρό, ήσυχο και ευάερο. Το κουνελάκι μπορεί να μείνει σε κλουβί κατάλληλο για το μέγεθος του (να μπορεί να ξαπλώσει και να σηκωθεί στα δυο του πόδια, άνετα χωρίς να χτυπήσει), σε πάρκο σκύλου ή ακόμα και ελεύθερο σε όλο το σπίτι με τη σωστή επίβλεψη. Γενικά το κουνέλι είναι ένα ζώο κοινωνικό και παιχνιδιάρικο και του αρέσει να κάθεται με την οικογένειά του και όχι να απομονώνεται σε έναν κλειστό χώρο χωρίς συντροφιά.
Κάτι άλλο που επίσης είναι σημαντικό να προσέξουμε είναι η διατροφή του κουνελιού μας. Ως φυτοφάγα ζώα, τα κουνέλια προτιμούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (λαχανικά, πρασινάδα, σανό) αλλά και ξηρά τροφή από συμπιεσμένα χορταρικά και βότανα. Εδώ χρειάζεται προσοχή όμως, γιατί στο εμπόριο υπάρχουν και τροφές που είναι εντελώς ακατάλληλες για κουνέλια και περιλαμβάνουν συστατικά που μπορεί να βλάψουν το πεπτικό τους σύστημα όπως ξηροί καρποί, μούσλι, σοκολάτα, γιαούρτι κλπ. Επίσης τα φρούτα δίνονται ως λιχουδιά όπως και τα καρότα καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Δείτε την παραπάνω εικόνα για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η χορτοφαγική διατροφή στα κουνέλια.

Το 80% της ημερήσιας διατροφής αποτελείται από σανό (συνίσταται ποικιλίες Timothy, Oat, Grass), το 10% από φρέσκα λαχανικά, 5% από φρούτα, 5% ξηρά τροφή σε μορφή πέλετ.
Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζουμε για τα κουνέλια είναι ότι είναι νυχτόβια ζώα και πιο δραστήρια τις απογευματινές/βραδινές ώρες. Το υπόλοιπο της ημέρας είναι ήρεμα ή κοιμούνται.
Βγάζουν ελάχιστους ήχους, αλλά μπορούν να μας δείξουν τι θέλουν μέσω των κινήσεών τους.
Όταν χαίρονται, γυρίζουν γύρω από τα πόδια μας και στροβιλίζονται στον αέρα, τρίζουν τα δοντάκια τους, όταν ευχαριστιούνται (κάτι σαν το γουργούρισμα των γατιών) και μπορούν να πάρουν αμέτρητες στάσεις σώματος, όταν χαλαρώνουν.
Μας σκουντάνε, όταν θέλουν χάδια και δεν ξεχνούν ποτέ την ώρα του φαγητού! Τους αρέσει να εξερευνούν γωνίες στο σπίτι και να παίζουν με τούνελ και ξύλινα παιχνίδια, τα οποία μπορείτε να τα φτιάξετε εσείς ή να τα αγοράσετε. Επίσης αγαπάνε πολύ τη καθαριότητα και περιποιούνται συνεχώς το τρίχωμά τους.

Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τα κουνέλια, μπορείτε να επισκεφθείτε το ειδικό section του Κατοικίδια εν Δράσει https://katoikidiaendrasi.gr/category/mikrazoa/kouneli/ και επίσης τα παρακάτω έγκυρα site www.kouneli.net και https://rabbit-place.com/

Εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα κουνελάκι, σκεφτείτε πολύ σοβαρά την ιδέα του να υιοθετήσετε κάποιο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται πολλές εγκαταλείψεις κουνελιών σε σκουπίδια, δρόμους, πάρκα, κτηνιατρεία και pet shops. Όλα τα κουνέλια είναι αξιαγάπητα και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορείτε να ρωτήσετε φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής σας ή να επισκεφτείτε την ομάδα Κουνελάκια προς Υιοθεσία https://www.facebook.com/groups/bunny.
adoptions/ όπου ανεβαίνουν συχνά αγγελίες με κουνελάκια που ψάχνουν σπίτι. Οι εθελοντές της ομάδας κάνουν εξαιρετική δουλειά και μπορούν να σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Επίσης μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και στις ομάδες στο facebook Κουνελοπεριπέτειες και Βunnyland GR όπου θα γνωρίσετε τις περιπέτειες των μικρών μας φίλων στη καθημερινότητα τους αλλά και μια παρέα κουνελογονέων, πρόθυμοι να επιλύσουν κάθε απορία σας.

Τα κουνέλια είναι από τα ζώα που μπορούν να ζήσουν μαζί μας αρμονικά και με την κατάλληλη εκπαίδευση γίνονται οι καλύτεροί μας φίλοι.

Ανοίξτε την αγκαλιά σας σε ένα κουνελάκι και δεν θα το μετανιώσετε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ειρήνη Παγίδα είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει ειδίκευση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης, είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Εκπαίδευση Ενηλίκων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει επιμορφωθεί στη χρήση βιωματικών-συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών σε σεμινάρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι εθελόντρια του Δικτύου Τέχνης και Δράσης: οι άνθρωποι με τα μπαλόνια και συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ομάδας Δράσης των Μαθητών για τη Προστασία των Ζώων». Έχει απασχοληθεί σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ΜΚΟ, στη διαχείριση εθελοντών και στο συντονισμό προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης της ιδιότητας του πολίτη.