Παρουσίαση φυλής Boxer

Ένας πολυτάλαντος «μασκοφόρος»!

Σκυλιά μεσαίου μεγέθους, λειότριχα, δραστήρια, ανθεκτικά και γεροδεμένα, συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά ενός σκύλου προστάτη της οικογένειας με εκείνα μιας….μπέιμπι σίτερ για μικρούς και μεγάλους!

Το Boxer εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι μία από τις δημοφιλέστερες φυλές σκύλου τόσο παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Αποτελεί μια πολυτάλαντη φυλή με ιδιαίτερα ευφυή χαρακτηριστικά, καθώς εκπρόσωποι της κατά καιρούς έχουν αποτελέσει σκύλους αστυνομίας, οδηγούς τυφλών, σκύλους θεραπευτικής επαφής, ακόμη και τσοπανόσκυλα.

Σύμφωνα με έναν πολύ γνωστό γερμανικό μύθο, ο Θεός έπλασε πρώτα όλα τα σκυλιά που θα υπηρετούσαν τον άνθρωπο και στο τέλος θέλησε να πλάσει τον καλύτερο φίλο και συνεργάτη του ανθρώπου. Και έτσι αποφάσισε να πλάσει το Boxer! Τότε αυτό περηφανεύτηκε στα υπόλοιπα σκυλιά ότι ήταν ο καλύτερος από όλους, έμπλεξε σε έναν σκυλοκαβγά και έτσι κατέληξε με την «πατικωμένη» του μουσούδα!

Ας αφήσουμε όμως τους μύθους και ας δούμε κάποια πραγματικά ιστορικά στοιχεία. Άμεσος πρόγονος του Boxer θεωρείται ο “Kleiner Brabanter Bullenbeisser”, η εκτροφή των οποίων ήταν τότε στα χέρια των κυνηγών.

Το καθήκον αυτών των σκύλων ήταν, να αρπάξουν και να ακινητοποιήσουν το μεγάλο θήραμα, το οποίο κυνηγούσαν σκυλιά καταδίωξης, ώσπου ερχόταν ο κυνηγός, για να το σκοτώσει.
Γι αυτή την εργασία έπρεπε τα σκυλιά να έχουν όσο το δυνατόν πιο φαρδύ ρύγχος, με ιδιαίτερα δυνατά σαγόνια.
Κάθε Bullenbeisser με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν κατάλληλο για εργασία και μόνο τότε κατέληγε στην εκτροφή, η οποία γινόταν αυστηρά με κριτήριο την ικανότητα εργασίας. Έτσι γινόταν όμως και μια επιλογή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα σκύλο με φαρδύ ρύγχος και ανασηκωμένο το ακρωρίνιο (μύτη).

Η επίσημη γέννηση της φυλής έγινε το 1870, όταν Γερμανοί εκτροφείς μπόξερ, διασταύρωναν στο Μόναχο ένα Bullenbeisser με Μπουλντόγκ, ξεκινώντας έτσι μια επιλεκτική εκτροφή.

Εξαιτίας του έντονου αγωνιστικού τους ταμπεραμέντου και της περήφανής τους εμφάνισης, τα σκυλιά αυτά ονομάστηκαν Boxer (πυγμάχοι).
Όμως υπάρχουν και άλλες εκδοχές για την ονομασία του! Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι λόγω της χαρακτηριστικής του κίνησης που κάνει με τα μπροστινά του πόδια, όταν παίζει, αν και φαντάζει λίγο απίθανο να επέτρεψαν οι Γερμανοί στους Άγγλους να ονομάσουν έτσι δικό τους σκυλί.

Μια άλλη εκδοχή ότι οφείλει το όνομά του στην περιοχή Μπόξελ της Γερμανίας, όπου έζησε ένας από τους πρώτους εκπροσώπους της φυλής, ενώ υπάρχει και η εκδοχή πως το όνομα του προκύπτει απλά από τον προπάππο του Flocki, που λεγόταν Lechner’s Box.
Κάποιοι υποστηρίζουν τέλος, πως πήρε το όνομά του από τη λέξη boxi που είναι το κοντό βαυαρέζικο παντελονάκι.

Η φυλή αυτή πάντως αρχικά αναπτύχθηκε ως φυλή μάχης. Το 1895 εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα της φυλής σε έκθεση σκύλων στο Μόναχο, ενώ λίγο αργότερα ιδρύθηκε, από λάτρεις της φυλής, ο πρώτος όμιλος Boxer. Ενώ σημαντική συνεισφορά στη διάδοση της φυλής στην Ευρώπη και στην Αμερική διαδραμάτισε η Φριντρουν Στόκμαν, ιδιοκτήτρια του εκτροφείου Von Dom, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτό.
Boxer (Boxer), λοιπόν, ονομάζεται μια ράτσα σκύλου, μεσαίου μεγέθους (25-32 κιλά) με κοντό τρίχωμα, που ανήκει στην οικογένεια των μολοσσών. Το Boxer ένα από τα πιo αξιόπιστα σκυλιά, ακόμα και στα βαθιά του γεράματα έχει έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. H εξυπνάδα του, η προθυμία του, η σεμνότητα και η καθαριότητά του, τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή σκύλο για οικογένειες, μιας που παράλληλα είναι απόλυτα πιστός, και έχει εξαιρετική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά.

Moρφολογία
Το boxer μορφολογικά, είναι ένας καλοσχηματισμένος σκύλος, μεσαίου μεγέθους, με τετράγωνο σώμα και δυνατά άκρα. Οι μύες του είναι γραμμωμένοι, καλά αναπτυγμένοι και διαγράφονται κάτω από το δέρμα. Η κίνηση του είναι ζωηρή. Το περπάτημά του είναι δυναμικό αλλά και ελαστικό, με βήμα ελεύθερο και μεγάλο διασκελισμό.

Το χρώμα του μπορεί να είναι υπόξανθο ή ραβδωτό. Το υπόξανθο σε διάφορους τόνους, από ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο κόκκινο του ελαφιού, όπου προτιμούνται τα μεσαία (κόκκινο-κίτρινα) και μια μαύρη μάσκα. Η ραβδωτή ποικιλία έχει, σε βασικό κίτρινο χρώμα στις προαναφερόμενες διακυμάνσεις σκούρες ή μαύρες ραβδώσεις (γραμμές).
Το βασικό χρώμα και οι ραβδώσεις πρέπει να ξεχωρίζονται έντονα.
Τα πρώτα boxer ήταν άσπρα και κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιούνταν σαν αγγελιοφόροι.
Τα λευκά ήταν πολύ εύκολα ορατά, οπότε υπήρχε μια προτίμηση για τα σκουρόχρωμα και έτσι απέκλεισαν το λευκό χρώμα από το πρότυπο.
Τα λευκά σημάδια επιτρέπονται αλλά σε όχι μεγαλύτερη έκταση του 1/3. Το γονίδιου του άσπρου, υπάρχει σε όλα τα Boxer και συνήθως 1 στα 4 κουτάβια της γέννας είναι άσπρο.

Yγεία
Τα boxer δεν αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα υγείας. Μπορεί να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα όπως καρδιομυοπάθεια και στένωση της αορτής.
Είναι επίσης επιρρεπείς σε παθήσεις του θυρεοειδή, και δυσπλασία του ισχίου. Έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου από άλλες ράτσες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 8 χρόνων.
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της σιελόρροιας και του ροχαλητού.

Το boxer δεν παρουσιάζει υπερβολική έκκριση σάλιου συνεχώς (αν και υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως αυτό ισχύει), αλλά κυρίως μετά από έντονη άσκηση, μετά από το φαγητό, όταν πιει νερό ή όταν είναι σε υπερένταση. Τα άσπρα boxer είναι επιρρεπή στην κώφωση, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 18% από αυτά είναι κουφά στο ένα ή και τα δύο αυτιά. Περίπου επίσης το 18% των άσπρων boxer είναι τυφλά.

Αυτή η φυλή δένεται πάρα πολύ με την οικογένειά του και προτιμά να βρίσκεται μέσα στο σπίτι και πάντα κοντά τους, παρά έξω μόνο του.

Το Boxer σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του παραμένει ένα κουτάβι που θέλει συνεχώς να λαμβάνει την αγάπη και τη στοργή σας και που θα κάνει τα πάντα για να σας ευχαριστήσει.

Δε θα γίνει ποτέ ενοχλητικό ζητώντας την προσοχή σας, ενώ λες και ξέρει πότε πρέπει να παραμένει απόλυτα ήσυχο!

Είναι μια φυλή που λατρεύει το παιχνίδι, και για αυτό και λατρεύει να βρίσκεται με παιδιά. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παιδιά το ενοχλήσουν, εκείνο δε δείχνει να ενοχλείται. Ενώ έχει παρατηρηθεί ότι γνωρίζει το πώς να συμπεριφέρεται στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, μιας που όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο προσεκτικό στις κινήσεις του είναι. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά γνωρίζουν τα όρια του, δεν παραμένουν μόνα τους χωρίς την παρουσία κάποιου μεγάλου, κατί που σαφέστατα ισχύει για όλους τους σκύλους, αλλά και πολύ σημαντικό ο «πρότερος βίος» του σκύλου αυτού να περιλαμβάνει απόλυτα θετικές αναμνήσεις στη σχέση του με τα παιδιά.

Άλλωστε ποιος σκύλος θα συμπεριφερθεί σωστά με τα παιδιά, αν έχει εμπειρίες από μόνιμη για παράδειγμα αλυσόδεση, εκπαίδευση με βία, ή κακοποίηση οποιασδήποτε άλλης μορφής.
Η σχέση της φυλής αυτής με τα υπόλοιπα σκυλιά είναι αρκετά καλή, ενώ βασικό χαρακτηριστικό του είναι και η εκπληκτική ευρηματικότητα του στα παιχνίδια είτε με ανθρώπους είτε με άλλα ζώα.
Με λίγα λόγια συμβιώνοντας με ένα Boxer δε θα βαρεθείτε ποτέ!
Είναι πολύ καλόβολα κουτάβια στην ανατροφή τους, αλλά μέχρι τους 18 μήνες χρειάζεται πολλή προσοχή στην άσκηση, καθώς ο σκελετός τους και οι αρθρώσεις τους αναπτύσσονται ακόμη και έτσι υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμούς.

Προσοχή χρειάζεται επίσης και στη διατροφή του, μιας που είναι μια φυλή επιρρεπής στην παχυσαρκία, ειδικά αν δε του παρέχεται καθημερινά η απαραίτητη εκτόνωση. Λέγεται πως ενηλικιώνεται μάλιστα στην ηλικία των 2 ετών σε αντίθεση με άλλες φυλές που ενηλικιώνονται στην ηλικία του ενός έτους. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών καλό θα ήταν να έχει πρόσβαση σε παιχνίδια που θα του παρέχετε εσείς, μιας που λόγω της δομής του σαγονιού του, κατέχει την ικανότητα να κομματιάσει σε ελάχιστο χρόνο ο,τιδήποτε μαλακό κυκλοφορεί στο σπίτι.
Κατά την ενηλικίωσή τους σαφέστατα ηρεμούν, αλλά πάντα παραμένουν οι «διασκεδαστές» του σπιτιού μας παρέχοντας μας μοναδικές και αξέχαστες στιγμές γέλιου και θετικής διάθεσης. Στην ηλικία των 8 ετών, ένα Boxer έχει ακόμη αρκετή ενέργεια και παιχνιδιάρικη διάθεση, απλώς παραμένει για περισσότερες ώρες ήσυχο για να ξεκουραστεί και ίσως παρουσιαστούν κάποια σημάδια κώφωσης.

Το ότι γαβγίζουν πολύ και ότι είναι νευρικά είναι πέρα για πέρα ένας μύθος, μιας που αποδεδειγμένα είναι ένας σκύλος που δε θα γαβγίσει ποτέ χωρίς λόγο αλλά και δε θα κάνει ποτέ νευρικές και απότομες κινήσεις. Η ανεξήγητη επιθετικότητα και η αναξιοπιστία που ίσως αυτό προκαλέσει, δεν ταιριάζουν στη φυλή, και όταν εμφανίζονται, σαφέστατα έχει προηγηθεί στη ζωή τους κάτι σοβαρό που τα οδήγησε σε αυτή τη συμπεριφορά και πρέπει να αλλάξει άμεσα με τη βοήθεια και τη στήριξη ενός ειδικού εκπαιδευτή σκύλων.

Κοινωνικός σκύλος λοιπόν, ευφυής, εφευρετικός, περήφανος, ευγενικός, θαρραλέος, κεφάτος, εξωστρεφής!
Ένα σκυλί που παραμένει για πάντα ένα χαρούμενο κουτάβι! Που μας χαρίζει τόση αγάπη και δε θέλει να χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο από τη ζωή μας, αποτελώντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας μας και ένα από τα καταλληλότερα ζώα συντροφιάς!