Kάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Παρουσίαση Φυλής Kάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ
γράφει η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου, Αντιπρόεδρος Ομίλου Καβαλιέρ Ελλάδος
Το άρθρο φιλοξενεί φωτογραφίες κατόπιν παραχώρησης από τους ιστοτόπους:
www.pnoecavaliers.eu ● www.cavalierking.gr ● www.okae.gr

Σκούφια από …κουβάρι!

Τα σκυλιά της οικογένειας των Σπάνιελ (ανεξαρτήτως μεγέθους) είναι γνωστά εδώ και αιώνες.
Τα Κάβαλιερ, όμως, παρά το λαμπρό τους μέλλον, έχουν ένα μάλλον θολό παρελθόν και η σκούφια τους κρατάει από ένα μπερδεμένο κουβάρι της Ιστορίας!

Σύμφωνα με μια θεωρία, το Κάβαλιερ προέκυψε από τη διασταύρωση ενός κοκκινόλευκου Σπάνιελαπό τη Μάλτα ή την Ιταλία με έναν τύπο Σπάνιελ από την Άπω Ανατολή εντός του 13ου αιώνα. Μια άλλη εικασία θέλει όλα τα Σπάνιελ -όπως υπαγορεύει και το όνομά τους- να κατάγονται από την Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Κάβαλιερ διαμόρφωσε τα χαρακτηριστικά του στην Αγγλία. Και εκεί καθιερώθηκε ως φυλή. Υπάρχουν μάλιστα εργόχειρα, υφαντά και μαξιλάρια, καθώς και πολυάριθμοι πίνακες ζωγραφικής ήδη από τον 14ο αιώνα που εκθειάζουν μικρά σκυλάκια αυτού του τύπου!

Ο Βασιλιάς Κάρολος Α’ μάλιστα έδειχνε τόση αδυναμία στα Κάβαλιερ, που τελικά πήραν το όνομά του: (το) Κάβαλιερ (του) Κινγκ Τσαρλς. Με την ίδια θέρμη αγαπούσε τη φυλή και ο διάδοχός του, Βασιλιάς Κάρολος ο Β’. Μάλιστα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Samuel Pepys (μέλους του Αγγλικού Κοινοβουλίου), ο βασιλιάς παραμελούσε τα καθήκοντά του, προκειμένου να αφιερώσει χρόνο στα καβαλιεράκια του. Η πτώση του Οίκου των Στιούαρτ όμως επέφερε ανάλογη πτώση στη δημοτικότητα της φυλής. Βλέπετε, στη συνείδηση του κόσμου το Κάβαλιερ ήταν συνώνυμο της πολυτέλειας και του πλούτου. Εκείνη την εποχή, η μεσαία τάξη δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά στη φροντίδα ενός σκύλου συντροφιάς. Τα Κάβαλιερ έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης από τη Βασίλισσα Βικτόρια, η οποία αφιερώθηκε στην εκτροφή τους, όμως άφησε να γίνουν κατά λάθος κάποιες «ατυχείς συνευρέσεις» με τα Παγκ των ανακτόρων. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των Κάβαλιερ επιδέχτηκαν κάποιες αλλαγές: το κεφάλι, για παράδειγμα, έγινε πιο θολωτό.
Ο σκύλος, λοιπόν, που προέκυψε ονομάστηκε Αγγλικό Σπάνιελ Συντροφιάς και ο τύπος του Κάβαλιερ με το πάλαι ποτέ επίπεδο κεφάλι σχεδόν εξαλείφθηκε.

Στην προσπάθεια να διαμορφωθεί εκ νέου και να παγιωθεί ο φαινότυπος (η εμφάνιση) του Κάβαλιερ, έβαλαν το χεράκι τους τρεις άνθρωποι:
1. Ο Αμερικανός Roswell Eldridge που επισκέφτηκε το περίφημο Crufts Dog Show στην Αγγλία και προσέφερε για τέσσερα συνεχή χρόνια (1926-1929) το χρηματικό έπαθλο των 25 λιρών σε όποιον εκτροφέα θα παρουσίαζε το αντιπροσωπευτικότερο Κάβαλιερ «παλαιού τύπου.
2. Η Amice Pitt, εκτροφέας Τσόου Τσόου και κόρη ζωγράφου που βλέποντας επανειλημμένα τα μικρά Σπάνιελ που της έδειχνε ο πατέρας της στους hot πίνακες της εποχής, η κοπέλα αγάπησε τα τετράποδα μοντέλα, αντί για την τέχνη του πατρός της αυτή καθεαυτή και αποφάσισε να ξεγεννάει μικρά wannabe καβαλιεράκια.
3. Η Mostyn Walker, εκτροφέας Κινγκ Τσαρλς Η εν λόγω κυρία ζευγάρωσε τον σκύλο της ονόματι Lord Pindi με μια θηλυκιά ονόματι Ann. Από εκείνη τη γέννα έζησαν δυο κουτάβια.
Και πώς τα έφερε η τύχη, αυτά τα δυο κουτάβια έμοιαζαν με εκείνο το Κάβαλιερ του λεγόμενου «παλαιού τύπου». Η Mostyn πήρε μαζί της το ένα απ΄τα δύο, ονόματι Ann’s Son (ο γιος της Άννας), για να τον δείξει σε μια συνάντηση που είχε κανονίσει με φίλους για τσάι, κουλουράκια και συμπάθεια. Όσοι συμμετείχαν στη φιλική ομήγυρη, είχαν υποσχεθεί να φέρουν παλιούς πίνακες που να απεικονίζουν εκείνα τα toy spaniel με το μακρύτερο ρύγχος, έτσι, για να συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά. Τελικά, βλέποντας τους πίνακες, η παρέα αποφάσισε ότι ο Ann’s Son πλησιάζει φαινοτυπικά στους σκύλους που εμφανίζονταν στους πίνακες. Η φωτογραφία του κόσμησε το εξώφυλλο του πρώτου φυλλαδίου που γράφτηκε ποτέ για τη φυλή και εκδόθηκε από τον Αγγλικό Όμιλο Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ.

Και το όνομα αυτού!
Τα μέλη αποφάσισαν να κρατήσουν το όνομα King Charles Spaniel και να προσθέσουν τη λέξη Cavalier, η οποία πιθανότατα προέκυψε από τη φράση: «Cavaliers versus Roundheads», που σημαίνει κατά λέξη «Βασιλόφρονες έναντι Κοινοβουλευτικών».
Το 1944, η φυλή αναγνωρίστηκε από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο, στα μέσα του 20ου αιώνα, το Κάβαλιερ αποτελούσε μια από τις δημοφιλέστερες φυλές στην Αγγλία, ενώ το 1995 ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος συμπεριέλαβε τα Κάβαλιερ στους σκύλους συντροφιάς.

Τετράχρωμη Παλέτα
Το Κάβαλιερ θα το λατρέψεις σε τέσσερις χρωματισμούς:
Λευκό-Καφέ (αγγλιστί: Blenheim / προφ. «μπλέναμ»)
Λευκό-Καφέ-Μαύρο (Tricolor)
Όλο Καφέ (Ruby)
Μαύρο-Καφέ (Black & Tan)

Πολλές φορές, ακόμα και τα ΜΜΕ αναφέρουν στα άρθρα ή στα ρεπορτάζ τους λανθασμένα τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ως Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, κόβουν δηλαδή τη λέξη «Κάβαλιερ», που από μόνη της θα ήταν αρκετή για να βάλει τα πράγματα σε τάξη.
Το μοναδικό κοινό σημείο των δύο φυλών είναι τα χρώματα στον μανδύα. Πέραν αυτού, όμως, διαθέτουν τελείως διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά.
Κυρίως στο κεφάλι.

Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

• Χαρακτηριστικό θολωτό κεφάλι.
• Μύτη με μεγάλα, πλατιά και ανοιχτά ρουθούνια. Εξαιρετικά κοντή (ίσα που εξέχει από το κεφάλι –αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο προφίλ) που μοιάζει να έχει φορά προς τα πάνω.
• Επάνω σιαγόνα κοντύτερη, με συνέπεια να εμφανίζεται ένας ελαφρύς προγναθισμός.
• Βάρος: 3,5 – 6,5 κιλά.

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

• Το Κρανίο του είναι σχεδόν επίπεδο μεταξύ των αφτιών.
• Το ρύγχος τους είναι «κοντό», ούτε μακρύ όπως στα Κόκερ Σπάνιελ και ούτε ανύπαρκτο όπως στα Κινγκ Τσαρλς.
• Διαθέτει δυνατές άνω και κάτω γνάθοι, οι οποίες όταν κλείνουν, συναντώνται σε ‘’ψαλιδωτό’’ δάγκωμα. Η κάτω σιαγόνα είναι ανεπαίσθητα πιο μέσα (δεν προεξέχει, όπως στα Κινγκ Τσαρλς) και η άνω σιαγόνα σκεπάζει ελάχιστα την κορυφογραμμή των κάτω δοντιών. Οι άνω κοπτήρες εφαρμόζουν με τους κάτω σαν τις λάμες του ψαλιδιού, γιαυτό και λέγεται «ψαλιδωτό» δάγκωμα (scissor bite).
• Το βάρος τους είναι 5,5 – 8 κιλά
Για την ουρά και τους χρωματισμούς του τριχώματος ισχύουν τα ίδια και για τις δύο φυλές.

Ιδιοσυγκρασία
Είναι πρόσχαρο, ντελικάτο και ευγενικό.
Δραστήριο χωρίς να είναι υπερκινητικό, με ευγενική έκφραση, μάτια συχνά μελαγχολικά, λατρεύει τα χάδια και πάει όπου πας αρκεί να βρίσκεται δίπλα σου. Δεν έχει αίσθηση του μικρού του μεγέθους, ως εκ τούτου έχει πλήρη άγνοια κινδύνου και τολμάει να «πουλήσει» εξυπνάδα σε μεγαλόσωμα σκυλιά.

Χαρισμάτα
Υπάρχουν Κάβαλιερ που αγαπούν τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, το τρέξιμο, το παιχνίδι με τη μπάλα. Εν ολίγοις, διαθέτουν αθλητικό χαρακτήρα. Αυτά τα Κάβαλιερ θα μπορούσαν να διαπρέψουν σε αγώνες agility, οι οποίοι θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, τη φυσική τους κατάσταση και κυρίως τη διαπροσωπική σας σχέση κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος.
Από την άλλη πλευρά, θα γνωρίσετε πολλά Κάβαλιερ που είναι περισσότερο νωχελικά. Αγαπούν τη βόλτα, τους χαλαρούς περιπάτους, μα πάνω απ΄όλα λατρεύουν να κάθονται στα πόδια σου, να τα χαϊδεύεις και να χαλαρώνετε και οι δύο. Αυτοί οι χαρακτήρες είναι προικισμένοι «θεραπευτές», υπό την έννοια της αγχολυτικής επίδρασης που μπορούν να έχουν στον άνθρωπο, κατά την επαφή με αυτόν: το χάδι, την αγκαλιά.
Στο εξωτερικό, το Κάβαλιερ θεωρείται ο κατεξοχήν θεραπευτικός σκύλος, «therapy dog» που επισκέπτεται νοσοκομεία, ιδρύματα και γηροκομεία. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ακόμα.

Ασφάλεια
Το Κάβαλιερ δεν είναι φύλακας. Αν ήταν στη διακριτική του ευχέρεια, θα άνοιγε την πόρτα στον διαρρήκτη για να τον κεράσει κουλουράκια!

Εξυπνάδα
Ξεχωρίζει για τη συναισθηματική του ευφυΐα. Αντιλαμβάνεται ό,τι αισθάνεστε, σαν να είστε δίδυμα αδέρφια. Διατηρήστε τον χώρο που ζείτε ήρεμο και ισορροπημένο: το Κάβαλιερ απορροφά τα τοξικά συναισθήματα και είναι κρίμα να το επιβαρύνετε.

Συμβίωση
Τα Κάβαλιερ συμβιώνουν καλά με τα άλλα κατοικίδια, ακόμα και με τις γάτες. Αγαπούν τα παιδιά, αγαπούν τους ηλικιωμένους, αγαπούν τους ασθενείς. Γενικά αγαπούν!

Κοινωνικοποίηση
Εξοικειώστε από νωρίς το καβαλιεράκι σας με τους θορύβους του δρόμου, τα κορναρίσματα, το ταξίδι με το αυτοκίνητο, τις εξατμίσεις των λεωφορείων.
Επίσης, εξοικειώστε τα με τους ανθρώπους που δεν συμπαθούν τα σκυλιά και με τους ανθρώπους που τα συμπαθούν μεν, αλλά θέλουν καλά και ντε να τα πασπατέψουν εκείνη τη στιγμή.
Μη ντραπείτε να ζητήσετε από τον γείτονα ή το παιδί του να ΜΗΝ χαϊδέψει το καβαλιεράκι σας απότομα, αλλά σιγά σιγά και από το πλάι. Δώστε οδηγίες. Ο σκύλος έχει δικαίωμα να μην έχει όρεξη για χάδια εκείνη την ώρα, ιδίως από αγνώστους και ανθρώπους που άτσαλα προτείνουν το χέρι τους μέσα στη μούρη του σκύλου. Άκομψο. Μπείτε λιγάκι στη θέση του σκύλου. Παράλογο;

Συμβουλή: Εμπιστευθείτε έναν θετικό εκπαιδευτή: λίγα μαθήματα βασικής υπακοής αρκούν για την ομαλή ένταξη του Κάβαλιερ στην ανθρώπινη γεωγραφία.

Τρίχωμα
Με τακτική καθημερινή περιποίηση, η τρίχα μένει στη βούρτσα –δεν πέφτει στο πάτωμα. Χρησιμοποιήστε βούρτσα με φυσική τρίχα και ένα σπρεϊ που θα σας διευκολύνει στο ξεμπέρδεμα.

Κούρεμα
Ο μανδύας του Κάβαλιερ είναι το στολίδι του. Δεν κουρεύεται. Μάλιστα, αποτελείται από δύο στρώματα, που το προστατεύουν από το πολύ κρύο τον χειμώνα και από την πολλή ζέστη το καλοκαίρι.
Κουρεύουμε μόνο αν συντρέχουν λόγοι υγείας.

Περιποίηση
Καθημερινά: ολιγόλεπτο χτένισμα, πεντάλεπτη εκπαίδευση, παιχνίδι και βόλτες για την τουαλέτα του.
Εβδομαδιαία: 2-3 φορές βούρτσισμα δοντιών. Ελέγχουμε τακτικά τα αυτάκια: αν μυρίζουν, χρησιμοποιούμε ένα ήπιο καθαριστικό αφτιών.
Μηνιαία: Μπάνιο. Ύστερα τύλιγμα (όχι τρίψιμο) με υδρόφιλες πετσέτες για να φύγουν τα πρώτα νερά. Έπειτα στέγνωμα με μέτριας θερμότητας πιστολάκι. Προσέχουμε να μη μπει νερό στα αυτάκια: υπάρχει κίνδυνος για ωτίτιδες.

Υγεία
Το Κάβαλιερ «ενοχοποιείται» για ευαίσθητη καρδιά και ευαίσθητα ισχία. Ωστόσο, με διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους (8 κιλά στην ενηλικίωση) και ήπια άσκηση θα βγει παλικάρι. Δεν θέλουμε να πηδάει από/σε ψηλά έπιπλα. Του μαθαίνουμε να ανεβοκατεβαίνει με ενδιάμεσο ένα σκαμνί ή σκαλάκια.

Η φυλή ταλαιπωρείται από ορισμένες κληρονομικές νόσους. Οι ευσυνείδητοι εκτροφείς προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις γεννήσεις κουταβιών με κληρονομικά νοσήματα, κάνοντας επιλεκτική εκτροφή και προγεννητικό έλεγχο στους wannabe γονείς.

Και ιδού το μειονέκτημα…
Δυστυχώς, μειονεκτούν ως προς το προσδόκιμο ζωής τους, που συνήθως δεν ξεπερνά τα 12 χρόνια. Αυτό είναι το ΜΟΝΟ μειονέκτημα που μπορείς να καταλογίσεις σε αυτά τα μαγικά πλάσματα. Έρχονται για λίγο και φεύγουν με την ελπίδα να έχεις γίνει καλύτερος άνθρωπος!