Σταύρος Σκαρπαθάκης

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαποστόλου

Ο μοναδικός Χειροπράκτης Ζώων στην Ελλάδα!

«Κατανοώ πως πέρα από αυτό που βλέπουν τα μάτια, υπάρχει μία ανώτερη δύναμη που μας καθοδηγεί. Με μελλοντικά σχέδια την εμπειρία και τη γνώση, ο μοναδικός τρόπος για να προγνώσουμε το μέλλον μας είναι να το φτιάξουμε!!!»

Η χειροπρακτική αν και είναι μια επιστήμη που είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, όπου στην Αμερική είναι ισότιμη με την Ιατρική, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για αυτήν. Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας μαζί της και γιατί αποφασίσατε να ακολουθήσετε το επάγγελμα αυτό;
Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο (Palmer CC, USA) το 2004 και επέστρεψα στην Ελλάδα και άρχισα αμέσως να εργάζομαι ως Χειροπράκτης ανθρώπων στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Υπενθυμίζω πως η μητέρα μου (η πρώτη γυναίκα Χειροπράκτης στην Ελλάδα) και ο θείος μου είναι Χειροπράκτες, απόφοιτοι του ίδιου Πανεπιστημίου.
Νομίζω πως το επάγγελμα με διάλεξε. Μεγάλωσα μέσα από τις αρχές της Χειροπρακτικής, βιώνοντας «θαύματα». Έβλεπα ανθρώπους να έρχονται στη μητέρα μου με πόνο, να υποφέρουν και να φεύγουν με χαμόγελο και ανακούφιση.
Άκουγα ανθρώπους να μιλάνε για την επιστήμη της Χειροπρακτικής και πόσο πολύ είχαν βοηθηθεί. Χωρίς να δυσκολευτώ να πάρω την απόφαση, ξεκίνησα τις σπουδές μου στο 1ο και μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό ίδρυμα, συνεχίζοντας την παράδοση, θέλοντας να εξελίξω και να μεταδώσω την επιστήμη αυτή!

Είστε ο μοναδικός χειροπράκτης ζώων στην Ελλάδα και κυρίως αλόγων.
Πρωταρχικά όμως είστε χειροπράκτης ανθρώπων. Πώς έγινε αυτή η «μετακίνηση» από τον άνθρωπο στα ζώα και γιατί;
Σωστά είμαι Χειροπράκτης ανθρώπων και είναι αλήθεια πως είμαι ο Μοναδικός Χειροπράκτης Τετράποδων Ζώων στην Ελλάδα και ο Πρώτος που ασκεί την επιστήμη αυτή στα ζώα. Μετά τη φοίτηση της Χειροπρακτικής για τους Ανθρώπους, συνέχισα τη μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική. Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα της Χειροπρακτικής στα ζώα πρέπει να είναι Χειροπράκτης ή Κτηνίατρος. Ο βασικότερος λόγος είναι η αγάπη μου για τα Ζώα και η αγάπη μου για το επάγγελμα και την επιστήμη της Χειροπρακτικής. Θέλησα και συνεχίζω να ευεργετώ τα ζώα μέσω της Χειροπρακτικής. Είναι και αυτοί οργανισμοί με σπονδυλική στήλη και νευρικό σύστημα. Δέχονται και αυτά πίεση (σωματική και ψυχική) και έχουν συνεπώς ανάγκη από κάποιον να διαβάσει το πρόβλημά τους, επιστημονικά, και να προσπαθήσει να τα βοηθήσει με Φυσικούς τρόπους.
Και σίγουρα είναι προτιμότερο να ξεκινάμε όποια θεραπεία με λιγότερο επεμβατική θεραπεία, φυσική και μετά να στρεφόμαστε στα φάρμακα και τις επεμβάσεις. Όλα έχουν τη θέση τους.Κυρίως αναλαμβάνω περιστατικά και προβλήματα Αλόγων και Σκυλιών. Καθώς και γάτες. Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί με περιστατικά πτηνών και ερπετών.

Η χειροπρακτική λέγεται πως στόχο έχει να εμπλουτίσει την ικανότητα του σώματος ενός ανθρώπου ή ζώου για αυτοθεραπεία. Θα μπορούσατε να μας το εξηγήσετε αυτό;
Η Χειροπρακτική απελευθερώνει, εμπλουτίζει ή ξυπνά την ικανότητα της αυτοθεραπείας. Το σώμα του ανθρώπου ή του ζώου είναι φτιαγμένο να αυτοθεραπεύεται. Όταν σπάσει ένα κόκαλο, θα κολλήσει μόνο του αν έχει τη σωστή καθοδήγηση. Μέσα από την πορεία της ζωής του κάθε οργανισμού, μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις που να «μπλοκάρουν» το σώμα. Να επηρεαστεί ο τρόπος έκφρασης του δυναμικού του, της ενέργειάς του. Κάποιος τραυματισμός (σωματικός ή ψυχικός), κάποια ανισορροπία στη διατροφή, μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Συνεπακόλουθα θα επέλθει αλλαγή στην κίνηση και τη στάση του. Το σώμα είναι η έκφραση αυτού που υπάρχει μέσα μας.
Ως Χειροπράκτης μελετάω τη σχέση μεταξύ δομής και λειτουργίας του νευρικού συστήματος και της σπονδυλικής στήλης, βρίσκω τους υπεξαθρημένους σπονδύλους και τους επαναφέρω στη φυσιολογική τους θέση, ώστε να υπάρχει ροή νευρικής ενέργειας – νευρικών ώσεων, από τον εγκέφαλο στην περιφέρεια και αντίστροφα. Έτσι το σώμα θα μπορέσει να λειτουργεί πιο σωστά και να αυτοθεραπευτεί.

Η χειροπρακτική σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται σε ποιες αντενδείκνυται και είναι μια μέθοδος και πρόληψης ή μόνο θεραπείας;
Η χειροπρακτική βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους σπονδυλωτούς οργανισμούς.
Σε όλους τους οργανισμούς που έχουν νευρικό σύστημα. Εκεί επιδρά. Και μάλιστα τηις περισσότερες φορές άμεσα.
Υπάρχουν ελάχιστα περιστατικά και φορές που δεν μπορώ να επέμβω. Σε περιπτώσεις καταγμάτων ή σε κάποιες νεοπλασίες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που μαθαίνουμε στο πανεπιστήμιο και εφαρμόζονται ανάλογα με τη φύση και την οξύτητα του προβλήματος.
Υπάρχουν τεχνικές ανατάξεων που είναι πολύ ήπιες, αλλά και πάλι επιτυγχάνεται η εγκεφαλική διέγερση που θέλουμε. Αν βέβαια εφαρμόζεται σωστά και από τα άτομα που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.
Η Χειροπρακτική θεραπεία είναι μέσω πρόληψης και εκεί στοχεύω και εγώ.

Στα γραφεία μας περνάμε ώρα εκπαιδεύοντας τον κόσμο για τη λειτουργία του σώματος και την εξασφάλιση της υγείας. Θέλω να βεβαιωθώ πως ο κόσμος κατανοεί την αξία της πρόληψης.
Πολλές φορές ο πόνος είναι η κραυγή του σώματος σε ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Όπως υποστήριζε και ο Ιπποκράτης:
«Πάσα νόσος έχει τη ρίζα της στη Σπονδυλική στήλη». Επειδή λοιπόν η ΣΣ είναι η ασπίδα του νευρικού συστήματος πρέπει να την προσέχουμε.

Ποιο ζώο θα θέλατε να αναλάβετε θεραπεύοντάς το μέσω της χειροπρακτικής αλλά δεν τα έχετε καταφέρει ακόμη;
Όπως έχω ξαναπεί θαυμάζω τα δελφίνια και τον τρόπο που λειτουργούνε, θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτά. Επίσης η ιδέα να ανατάσσω «άγρια ζώα» ή ζώα με σκελετικές διαφοροποιήσεις, μου ακούγεται ενδιαφέρουσα.

Οι παθήσεις του νευρικού συστήματος στις οποίες κυρίως ανταποκρίνεται η χειροπρακτική εμφανίζονται σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία του ζώου;
Υπάρχουν πολλές παθήσεις που εμφανίζονται ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλλου.
Μηχανικές βλάβες, όπως η δισκοπάθεια, μπορούν να εμφανιστούν σε όποια ηλικία, επειδή ακριβώς είναι μηχανικής φύσης. Υπάρχουν άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η εμφάνιση και η έκφραση των παθήσεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Το περιβάλλον, η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής του ζώου , η διατροφή του, τα γονίδια του κ.α.

Όλες οι εναλλακτικές θεραπείες φέρνουν πιο κοντά τον θεραπευτή με τον θεραπευόμενο και υπάρχει έντονο το στοιχείο της εμψύχωσης. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η χειροπρακτική στα ζώα;
Μου αρέσει πολύ αυτή η αναφορά-παρατήρησή σας! Μέσα από την άσκηση της επιστήμης μου στα ζώα, έρχομαι σε σωματική επαφή με αυτά και όχι μόνο.
Υπάρχει μία επικοινωνία πομπού/δέκτη.
Πρέπει να καταλάβω το πρόβλημα και την ανάγκη του ζώου, χωρίς να χρησιμοποιηθούν ανθρώπινες λέξεις. Λαμβάνω υπόψιν την ψυχολογία του και προσπαθώ να το κάνω να με εμπιστευτεί.
Τα ζώα πρέπει να τα εμψυχώνουμε και να τα επιβραβεύουμε για να προσπαθούν, να καταλαβαίνουν, πως τα υποστηρίζουμε και τα αγαπάμε.
Πρέπει όμως πρώτα να δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική εντολή, και εγώ το κάνω μέσω των χεριών μου που είναι και πομπός και δέκτης ερεθισμάτων. Είναι πολύ λογικό και θεμιτό να υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ εμένα και των ζώων. Και όπως το αναγνωρίζω εγώ, ξέρω πως το ίδιο κάνουν και εκείνα.

Οι άνθρωποι πολλές φορές ακολουθώντας τέτοιες μορφές θεραπείας λέγεται πως αυθυποβάλλονται! Τι συμβαίνει με τα ζώα;
Αρχικά να σας πω πως δε θεωρώ τη Χειροπρακτική εναλλακτική θεραπεία.
θα την χαρακτήριζα ως ένα φάρμακο και ανεξάρτητο κλάδο υγείας που χρησιμοποιεί επιστημονικούς νόμους και κανόνες για να διορθώσει μηχανικές βλάβες της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να επηρεάσουν την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν κάποιος σπόνδυλος μετατοπιστεί από τη φυσιολογική του θέση, ο Χειροπράκτης καλείται να τον ανατάξει στη θέση του.
Δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σενάριο εδώ. Είναι θέμα Φυσικής.
Είναι αλήθεια πως το μυαλό και η σκέψη έχουν πολύ μεγάλη δύναμη. Υπάρχουν άνθρωποι που αυθυποβάλλονται στην υγεία ή την ασθένεια. Μπορεί μέσω της σκέψης να επέλθει η θεραπεία.
Στα ζώα, που δε χρησιμοποιούν λογική ή φαντασία, είναι αδύνατον θα έλεγα. Και είναι ο βασικός λόγος που τα αποτελέσματα της δουλειάς μου είναι πιο άμεσα στα ζώα.

Έχετε κινδυνεύσει ποτέ από κάποιο ζώο κατά τη διάρκεια της θεραπείας του; Και υπάρχει κάποιο περιστατικό το οποίο να σας «στιγμάτισε» και να το θυμάστε;
Έχουν υπάρξει φορές που έχω θέσει τον εαυτό μου σε κίνδυνο με κάποια ζώα. Οι φορές είναι ελάχιστες και πάντα υπήρχε κάποιος λόγος. Συνήθως με στιγματίζουν τα ευχάριστα περιστατικά.

Η δράση σας περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα ή αναλαμβάνετε και περιστατικά από το εξωτερικό;
Εργάζομαι κυρίως στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που με καλούν σε διάφορες χώρες να αναλάβω περιστατικά.

Πού αποδίδετε την εξαιρετικά καλή φήμη που έχετε αποκτήσει στην Ελλάδα ως Χειροπράκτης τόσο ανθρώπων όσο και ζώων; Οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει πλέον ως κηδεμόνες ζώων να επιλέγουν τη χειροπρακτική για παθήσεις των ζώων τους;
Φαντάζομαι πως το όνομα μου και η φήμη μου έχει χτιστεί με τα χρόνια σύμφωνα με τις γνώσεις μου και τα αποτελέσματα της δουλειάς μου. Από έμβρυο μαθαίνω τη φιλοσοφία της Χειροπρακτικής, θεωρώ πως είναι κάτι που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο και ως στάση/τρόπο ζωής. Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και έχω την όρεξη να την εξελίσσω. Έχω δει πολύ ενδιαφέροντα περιστατικά και πως μπορώ να τα βοηθήσω να γίνουν καλά.
Προσπαθώ πάντα για το καλό όποιου έχω στα χέρια μου και είμαι ειλικρινής.
Επίσης κατανοώ πως πέρα από αυτό που βλέπουν τα μάτια, υπάρχει μία ανώτερη δύναμη που μας καθοδηγεί. Λόγω αυτής της φήμης πολύς κόσμος επιλέγει τη Χειροπρακτική ως τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων των ζώων τους.

Στην Ελλάδα συναντάμε πλέον, εξαιτίας κυρίως δυστυχώς των κακοποιήσεων, πολλά ζώα σε αναπηρικά αμαξίδια. Η χειροπρακτική θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα σε ένα ανάπηρο ζώο;
Έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά πάρεσης και άλλα προβλήματα αναπηρίας.
Τα περισσότερα έχουν γίνει καλά. Δεν είναι όλα τα περιστατικά το ίδιο. Αρχικά θα πρέπει να βρούμε την αιτία του προβλήματος λαμβάνοντας ένα πλήρες ιστορικό της υγείας του ζώου. Υπάρχουν φορές που ζητάω τις απαραίτητες εξετάσεις για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα.
Η συνεργασία μου με τους Κτηνιάτρους είναι κάποιες φορές απαραίτητη.

Ζείτε από όσο γνωρίζουμε με έναν σκύλο, τον Τζάρο. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη σχέση!
Με λίγα λόγια ο Τζάρο είναι ο φίλος μου και ο βοηθός μου. Είναι πάντα εκεί για εμένα και αυτό φροντίζω να κάνω και εγώ σε αυτήν την υπέροχη ψυχή που με ακολουθεί παντού.

Ποια είναι η φράση που εκφράζει ολόκληρη την κοσμοθεωρία σας και ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια;
Ο καλύτερος τρόπος να προγνώσεις το μέλλον σου, είναι ο τρόπος που θα το φτιάξεις.Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι η γνώση και η εμπειρία!

Δρ.Σταύρος Σκαρπαθάκης, Χειροπράκτης Ανθρώπων και Ζώων (Απόφοιτος ΗΠΑ)
Αγίου Ιωάννου 26, Βούλα, 16673
Τ. 2130367102, 6940104511
www.chiropractors.gr, [email protected]