Πάρτε μια γάτα του Σιάμ… φορέστε της μια ερμίνα… κι ορίστε η Μπαλινέζα

Τι κάνει μια Μπαλινέζα τόσο υπέροχη; Τα πάντα! Ρωτήστε οποιονδήποτε είχε την τύχη να υιοθετηθεί από ένα από αυτά τα υπέροχα αιλουροειδή, τι κάνει αυτή τη φυλή τόσο ιδιαίτερη, και προετοιμαστείτε για έναν εκθειαστικό μονόλογο που θα σταματήσει μόνο όταν ο συνομιλητής σας εξαντληθεί..

Πήρε το όνομά της από τη Helen Smith, που θεώρησε ότι η χάρη που επιδεικνύουν αυτές οι γάτες
θυμίζει αυτή των αχορευτριών στο Μπαλί. Κάτω από αυτή τη μεταξένια ερμίνα που φορά όλο περηφάνια, κρύβεται μια αληθινή κυρία με χαρακτήρα σιαμέζας. Παρόλη την αριστοκρατική της εμφάνιση, πρόκειται για έναν μικρό, μεγαλόκαρδο κλόουν. Μια ματιά στα ζαφειρένια μάτια της, που γυαλίζουν με οξυδέρκεια και περιέργεια, θα σας πείσει για το επίπεδο της νοημοσύνης της. Παρόλο που μοιράζεται την εκδηλωτικότητα και την τρυφερότητα της σιαμέζας εξαδέλφης της, δεν είναι τόσο ομιλητική και η φωνή της είναι πιο μαλακή.

“Μια ματιά στα ζαφειρένια μάτια της, που γυαλίζουν με οξυδέρκεια και περιέργεια, θα σας πείσει για το επίπεδο της νοημοσύνης της”

Η περιποίηση του τριχώματος είναι απλή και εύκολη, καθώς δεν υπάρχει υπόστρωμα, το οποίο ευθύνεται για τους κόμπους των περισσότερων μακρύτριχων φυλών. Η φυλή προέκυψε από τυχαία μετάλλαξη του μακρύτριχου γονιδίου της γάτας του Σιάμ. Από ότι φαίνεται, η μητέρα φύση αποφάσισε ότι η ήδη αρχοντική σιαμέζα θα έδειχνε ακόμη πιο εκθαμβωτική με ένα μακρύ, μεταξένιο πέλος να καλύπτει τις λυγερές γραμμές του σώματος αυτής της ανατολίτικης ομορφιάς. Το μακρύ τρίχωμα παραμένει ακόμα και σήμερα η
μοναδική διαφορά ανάμεσα στις γάτες του Σιαμ και τις Μπαλινέζες. Το πρότυπο της φυλής όπως
αναφέρεται στο CFA, περιγράφει τη Μπαλινέζα ως μια λυγερόκορμη, κομψή γάτα, με μακριές γραμμές, πολύ εκλεπτυσμένη αλλά παρόλα αυτά μυώδη. Σαν τη φυλή από την οποία προέρχεται, τη γάτα του Σιάμ, όλα πάνω σε μια Μπαλινέζα είναι μακριά, συμπεριλαμβανομένου του σώματος, του κεφαλιού, των ποδιών, της ουράς και… του τριχώματος.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μπαλινέζας είναι η πλούσια ουρά της, που μοιάζει με πούπουλο. Καθώς η Μπαλινέζα διαθέτει ένα στρώμα τριχώματος, σε αντίθεση με άλλες μακρύτριχες φυλές που διαθέτουν διπλό, το τρίχωμα είναι τοποθετημένο πολύ κοντά στο δέρμα, με φυσικό κυματισμό προς το πίσω μέρος
του κορμού. Γι’ αυτό το λόγο δεν αποσπά από τις κομψές, λεπτές γραμμές της βασικής κατασκευής του σώματος.

Τα μόνα χρώματα που αναγνωρίζονται από το CFA,πάντα σε χρωματισμό ιμαλαΐων, είναι αυτά που αναγνωρίζονται και για τις γάτες του Σιάμ: seal, chocolate, μπλε και λιλά. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα, και φυσικά μόνο το μπλε χρώμα είναι αποδεκτό, σε διάφορες αποχρώσεις. Αν αποφασίσετε να μοιραστείτε τη ζωή σας με μια Μπαλινέζα, δε θα σας λείψει ποτέ ξανά ένας πιστός φίλος.

“Σε κάνουν να πιστεύεις πως ό,τι κι αν κάνεις, είσαι το πιο
θαυμάσιο, συναρπαστικό πλάσμα του κόσμου”

Κυριολεκτικά λατρεύουν τους ανθρώπους τους και θέλουν να παίρνουν μέρος σε οτιδήποτε κάνουν,
ακόμα κι όταν πλένουν τα δόντια τους, μαγειρεύουν ή διαβάζουν. Σε κάνουν να πιστεύεις ότι ό,τι
κι αν κάνεις, είσαι το πιο θαυμάσιο, συναρπαστικό πλάσμα του κόσμου. Είναι αρκετά ομιλητικές και
«συζητούν» με τους ιδιοκτήτες τους για οποιοδήποτε θέμα. Αγαπούν πολύ το παιχνίδι, ειδικά όταν το μοιράζονται με τον αγαπημένο τους άνθρωπο. Η φροντίδα μιας Μπαλινέζας είναι εύκολη. Καθώς το τρίχωμά τους δεν διαθέτει υπόστρωμα, το μόνο που χρειάζονται είναι τακτικό βούρτσισμα, κόψιμο νυχιών και ίσως φροντίδα της στοματικής τους υγιεινής.

Μια προσεγμένη διατροφή και τακτική άσκηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διατηρείται κομψό και σφιχτό το σώμα της Μπαλινέζας σας και το τρίχωμά της να είναι μεταξένιο. Το σώμα της ιδανικής Μπαλινέζας δίνει την αίσθηση ατσαλιού τυλιγμένου με μετάξι. Επομένως, εκτός από την προσοχή που απαιτούν να έχουν συνεχώς στραμμένη πάνω τους, οι Μπαλινέζες δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Ενσωματώνονται στην οικογένεια που τις υιοθετεί ως ισότιμα μέλη, κι αν ψάχνετε μια πολύ έξυπνη, ομιλητική και κομψή γάτα, σίγουρα θα τη βρείτε στο πρόσωπο μιας Μπαλινέζας.