Σκύλος μόνος στο σπίτι: Mύθοι και πραγματικότητα

Γράφει ο Δημήτρης Κοτάκος, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής σκύλων – Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συμπεριφοράς και εκπαίδευσης σκύλου και γάτας – www.dimitriskotakos.gr

Ας ξεκινήσουμε βλέποντας την πραγματικότητα. Οι πλειονότητα των σκύλων μένουν πολλές ώρες μόνοι τους. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η απομόνωση έχει αρνητική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των σκύλων. Φυσικά υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να το διαχειριστούν ως έναν βαθμό.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο σκύλος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και το εκφράζει με διάφορες συμπεριφορές (λανθασμένα και γενικά συχνά αναφέρεται, “άγχος αποχωρισμού”). Γάβγισμα, καταστροφές, ούρηση και αφόδευση κ.ά. Υπάρχουν και σκύλοι που κάτω από τις συνθήκες έντονου στρες κάνουν κακό στον εαυτό τους.
Δεν είναι καλό για έναν σκύλο να κάθεται μόνος του σπίτι για 10 – 12 ώρες. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά θηλαστικά και έχουν ανάγκη την επαφή τους με τον άνθρωπο. Πόσο μάλλον εάν αναφερόμαστε σε κουτάβια!

Συμπεριφορές που παρατηρούμε σε σκύλους που μένουν πολλές ώρες μόνοι τους:
• Γαβγίζουν διαρκώς
• Κάνουν καταστροφές στο σπίτι
• Αφοδεύουν στο σπίτι
• Παρουσιάζουν υπερδιέγερση όταν γυρίζουμε στο σπίτι και “δεν ηρεμούν”
• Γλύφουν τα πόδια τους σε ένα σημείο ή κυνηγούν την ουρά τους επίμονα.
• Τρώνε τα κόπρανά τους
• Είναι συνεχώς “νευρικά”
• Έλλειψη διάθεσης για παιχνίδι και φαγητό 

Κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται σε πολλούς άλλους λόγους. Δεν σημαίνει, όμως, απαραίτητα ότι ένας σκύλος που παρουσιάζει κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές πάσχει και από “άγχος αποχωρισμού”. Μόνο με διάγνωση ενός ειδικού μπορεί να προσδιοριστεί.

Η απομόνωση που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση του σκύλου μπορεί -φυσικά- να οδηγήσει και σε επιθετικές συμπεριφορές προς ανθρώπους και άλλους σκύλους.

Οι μύθοι…
Σίγουρα θα έχετε διαβάσει και ακούσει διάφορες “μαγικές λύσεις” που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του σκύλου σας όταν αυτός βρίσκεται μόνος στο σπίτι. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα.
1. “Πάρτε έναν δεύτερο σκύλο”. Η σκέψη πως ένας δεύτερος σκύλος μπορεί να εξαφανίσει κάποιες συμπεριφορές αποχωρισμού που εκφράζει ο σκύλος σας, είναι πολύ ριψοκίνδυνη. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αποκτήσετε και δεύτερο σκύλο με τα ίδια προβλήματα. Είναι μία λύση που δεν έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
2. “Βγάλτε τον στο μπαλκόνι να έχει θέα…” Οι λόγοι που οδηγούν τον σκύλο να αντιδρά άσχημα όταν μένει μόνος του, συνήθως δεν είναι η έλλειψη θέας. Ένας σκύλος στο μπαλκόνι μπορεί να αναπτύξει συμπεριφορές που έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε, όπως το έντονο γάβγισμα προς οτιδήποτε περπατάει κάτω και πετάει πάνω από το μπαλκόνι σας.
3. “Άσε του ένα κόκαλο να ασχολείται”. Σε περίπτωση που οι συμπεριφορές αποχωρισμού του σκύλου σας είναι πολύ άσχημες είναι πιθανό να μην ασχοληθεί καθόλου, όχι μόνο με το κόκαλο, αλλά με οτιδήποτε που έχει να κάνει με τροφή. Υπάρχει φυσικά περίπτωση να φάει το κόκαλο και στη συνέχεια να συμπεριφερθεί ως συνήθως…

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις
Δυστυχώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι συμπεριφορές αποχωρισμού είναι σύνθετες και η αιτιολογική διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη. Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να μένει μόνος του από κουτάβι, μέσα από μία σταδιακή διαδικασία. Χωρίς βιασύνες. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη σωστή ανάπτυξη του χαρακτήρα του κουταβιού σας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Είναι καλύτερα να ενεργούμε προληπτικά προτού οποιαδήποτε συμπεριφορά κάνει την επανεμφάνισή της.
Δεν μπορούμε να έχουμε πολλές απαιτήσεις από τον σκύλο μας εάν η μοναδική μας επαφή είναι 15 λεπτά βόλτα το πρωί και άλλα 30 λεπτά το βράδυ. Δεν αναπτύσσουμε καμία ουσιαστική σχέση μαζί του εάν δεν αλληλεπιδράσουμε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα.