Πρέπει να αγκαλιάζετε τον σκύλο σας;

Είναι απολύτως φυσιολογικό για τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν
κάποιον για να εκφράσουν την αγάπη τους. Οι σκύλοι όμως δεν
τρέφουν την ίδια αγάπη για τις αγκαλιές.

Μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και χρησιμοποιούμε διαφορετικές συμπεριφορές για να επικοινωνήσουμε. Στην πραγματικότητα, η λανθασμένη υποβολή του σκύλου σας σε αγκαλιές μπορεί να τον αγχώσει και να αντιδράσει άσχημα, ίσως και να σας δαγκώσει. Έτσι, αν και είναι ενστικτώδες να σφίγγετε στην αγκαλιά σας κάποιον που λατρεύετε, είναι σημαντικό να βρείτε άλλους πιο κατάλληλους τρόπους για να δείξετε στον σκύλο σας ότι νοιάζεστε.

Στους σκύλους δεν φαίνεται να τους αρέσουν οι αγκαλιές

Αν παρατηρήσετε τους σκύλους να αλληλοεπιδρούν, θα παρατηρήσετε ότι δεν αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο. Έτσι, όταν αγκαλιάζετε έναν σκύλο, δεν καταλαβαίνει τι προσπαθείτε να του πείτε. Στην πραγματικότητα, νιώθει ότι τον παγιδεύετε. Δεν μπορούν να ξεφύγουν κάτι που τα φοβίζει ή τα κάνει να αισθάνονται άβολα, ενώ βρίσκονται στην αγκαλιά σας. Και καθώς η αγκαλιά συχνά συνοδεύεται από τοποθέτηση του προσώπου σας δίπλα στον σκύλο, ή και από ένα βλέμμα, αυτές οι ενέργειές σας μπορεί να παρερμηνευτούν από εκείνους ως επιθετικές ή απειλητικές.
Μπορεί να πιστεύετε ότι ο σκύλος σας λατρεύει τις αγκαλιές. Κυρίως αν τον αγκαλιάζετε συνέχεια και εκείνος δεν παραπονιέται. Αλλά είναι πιθανότερο ο σκύλος απλά να ανέχεται τη συμπεριφορά σας. Οι περισσότεροι σκύλοι δείχνουν σημάδια άγχους όταν αγκαλιάζονται και οι κηδεμόνες τους τα αγνοούν. Ο Δρ. Stanley Coren έκανε μια ερευνητική μελέτη όπου εξέτασε 250 φωτογραφίες ανθρώπων που αγκαλιάζουν τους σκύλους τους. Αν και οι άνθρωποι ήταν χαμογελαστοί και χαρούμενοι, το 81% των σκύλων έδειχναν σημάδια άγχους μέσω της γλώσσας του σώματος.

Εάν εξαιτίας της αγκαλιάς, το επίπεδο άγχους του σκύλου ανέβει, ο σκύλος μπορεί ακόμα και να δαγκώσει. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας ανέχεται αγκαλιές από εσάς, μπορεί να μην δεχτεί μία που προέρχεται από έναν ξένο ή ένα μικρό παιδί. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά ασφαλείς τρόπους αλληλεπίδρασης με σκύλους, ειδικά σκύλους που δεν γνωρίζουν ήδη.

Πώς θα καταλάβετε πότε ο σκύλος σας νιώθει άβολα

Για να ξέρετε αν ο σκύλος σας απολαμβάνει πραγματικά τις αγκαλιές σας, πρέπει να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του. Έτσι θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τη συναισθηματική κατάσταση του σκύλου σας και να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει. Ορισμένα σημάδια στρες στους σκύλους, όπως να γρυλίζουν ή να δείχνουν τα δόντια τους, είναι προφανή. Άλλα όμως χρειάζονται προσεκτική παρατήρηση. Η κατανόηση των ακόλουθων συμπεριφορών θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε ο σκύλος σας νιώθει άβολα.
Ακαμψία: Εάν ο σκύλος σας σφίγγεται ή ακινητοποιείται όταν τον αγκαλιάζετε, δεν απολαμβάνει την εμπειρία. Ένας χαρούμενος σκύλος είναι χαλαρός. Γυρισμένο κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι σκύλοι δεν διατηρούν οπτική επαφή όταν αισθάνονται άβολα, οπότε μπορεί να γυρίσουν το κεφάλι τους μακριά από εσάς, μερικές φορές κλείνοντας και τα μάτια τους.
Βλέμμα φάλαινας: Ο σκύλος κοιτάζει προς τα πάνω και μπορείτε να δείτε το λευκό των ματιών του.
Χαμηλωμένα αυτιά: Ένας αγχωμένος σκύλος θα χαμηλώσει τα αυτιά του ή θα τα βάλει προς τα πίσω, ακουμπώντας τα στο πλάι του κεφαλιού του.
Κρυμμένη ουρά: Ένας δυστυχισμένος σκύλος θα χαμηλώσει την ουρά του, ή ακόμα και θα την βάλει κάτω από την κοιλιά του.
Χασμουρητό: Δεν είναι σημάδι εξάντλησης, αλλά μάλλον ένδειξη ότι ο σκύλος σας είναι αγχωμένος.
Γλειψιές στη μύτη: Μπορεί να γίνει ένα πολύ γρήγορο τίναγμα της γλώσσας και δείχνει ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άβολα.
Ανυψωμένο πόδι: Όταν ένας σκύλος είναι αβέβαιος για κάτι, συχνά σηκώνει το ένα μπροστινό πόδι από το έδαφος.

Πώς να διδάξετε τον σκύλο σας να ανέχεται τις αγκαλιές

Για την ασφάλειά σας και για να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για απροσδόκητες αγκαλιές από καλοπροαίρετους ξένους ή παιδιά, διδάξτε τον να ανέχεται τις αγκαλιές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν θέλετε ο σκύλος σας να είναι σκύλος θεραπείας. Με την απευαισθητοποίηση και την αντιεξαρτημένη μάθηση, μπορείτε σταδιακά να αλλάξετε τους αρνητικούς συσχετισμούς του σκύλου σας σε κάτι πιο αποδεκτό. Ξεκινήστε συνδυάζοντας το άγγιγμα με λιχουδιές ή άλλη ανταμοιβή και, στη συνέχεια, αυξήστε σιγά-σιγά τη διάρκεια του αγγίγματος μέχρι πλέον να κρατάτε απαλά τον σκύλο σας. Τέλος, αυξήστε τη σταθερότητα της αγκαλιάς σας, συνεχίζοντας παράλληλα να ανταμείβετε τον σκύλο σας μετά από κάθε αγκαλιά. Με τον καιρό, ο σκύλος σας θα ανεχτεί ακόμα και την πιο αμήχανη αγκαλιά ώστε να κερδίσει μια ανταμοιβή.

«Σκυλίσιοι» τρόποι για να εκφράσετε την αγάπη σας

Ακόμα κι αν έχετε διδάξει τον σκύλο σας να ανέχεται τις αγκαλιές, δεν θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας. Βρείτε άλλους πιο φιλικούς προς τους σκύλους τρόπους για να πείτε: «Σ ‘αγαπώ». Για παράδειγμα, δοκιμάστε να τρίψετε την κοιλιά του σκύλου σας. Ή ξύστε τον στην πλάτη του, πίσω από τα αυτιά του ή σε όποιο σημείο του αρέσει περισσότερο.
Τα απαλά χτυπηματάκια είναι επίσης καλοδεχούμενα. Απλά αποφύγετε την κορυφή του κεφαλιού του σκύλου σας. Στους σκύλους δεν αρέσουν τα χτυπήματα στο κεφάλι. Μπορείτε επίσης να παίξετε διάφορα παιχνίδια μαζί του! Και αν χρησιμοποιείτε εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης, ο χρόνος που αφιερώνετε στην εκμάθηση μιας νέας συμπεριφοράς είναι διασκεδαστικός και διανοητικά διεγερτικός για εκείνον.
Εάν μάθετε να μιλάτε τη γλώσσα του σκύλου σας, θα δείτε ότι κάθε είδους θετική προσοχή δείχνει στον σκύλο σας πόσο πολύ τον νοιάζεστε!