Πόση άσκηση χρειάζεται ένας σκύλος σε καθημερινή βάση;

Όπως και με τους ανθρώπους, έτσι και με τους σκύλους η απάντηση
ποικίλλει και εξαρτάται από την ηλικία, την υγεία και τη φυλή. Ωστόσο,
υπάρχουν μερικές τυπικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε,
για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας εξασκείται αρκετά.

Πόση καθημερινή άσκηση χρειάζεται ένα κουτάβι;
Λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις άσκησης κάθε φυλής πριν αποκτήσετε ένα κουτάβι. Δεν είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε μια ενεργά απαιτητική φυλή σκύλου, εκτός εάν ακολουθείτε ήδη έναν ενεργό τρόπο ζωής.
Τα κουτάβια έχουν γενικά περισσότερη ενέργεια από τους ενήλικους σκύλους και έτσι απαιτούν περισσότερη άσκηση. Δεδομένου ότι τα κουτάβια μεγαλώνουν συνεχώς, η μέρα τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει αρκετούς σύντομους περιπάτους και παιχνίδι. Αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πάτε για έναν μακρύ περίπατο, καθώς αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για το αναπτυσσόμενο σώμα του κουταβιού σας.Μην ξεχνάτε, κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό και όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το κουτάβι σας, τόσο περισσότερο θα μάθετε πόση άσκηση και πνευματική διέγερση χρειάζεται γιανα είναι αυτό καλά – και εσείς καλύτερα!

Πόση άσκηση χρειάζεται ένας ενήλικος σκύλος;
Η φυλή του σκύλου σας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που χρειάζεται. Οι φυλές υψηλής ενέργειας, όπως τα Border Collies και τα βελγικά μαλινουά, απαιτούν πολύ περισσότερη άσκηση από τις φυλές χαμηλότερης ενέργειας όπως τα μπουλντόγκ ή τα Basset Hound.

Η υγεία του σκύλου σας είναι επίσης σημαντική. Εάν ο ενήλικος σκύλος σας έχει κάποια ιατρική πάθηση, όπως δυσπλασία ισχίου, καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με μια κατάλληλη ρουτίνα άσκησης που θα τον βοηθήσει να παραμείνει υγιής χωρίς να του προκαλεί δυσφορία.

Πόση άσκηση χρειάζεται ένας ηλικιωμένος σκύλος;
Ο ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να μην είναι σε θέση να τρέξει τόσο, όσο κάποτε και ίσως χρειαστεί τελικά να περιορίσετε το τρέξιμό του σε μια βόλτα, αλλά η σωστή άσκηση είναι εξίσου σημαντική για τον ηλικιωμένο σκύλο σας, όπως και για το κουτάβι σας. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με την άσκηση του ηλικιωμένου σκύλου και παρατηρήστε και τη συμπεριφορά του. Ως κηδεμόνας, γνωρίζετε καλύτερα τον σκύλο σας και είστε ο καλύτερος κριτής για το ποσοστό άσκησης στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα. Η άσκηση παρέχει σε όλους τους σκύλους ψυχική διέγερση και τους κρατά δραστήριους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής τους και στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Συμβουλές για τη σωστή άσκηση του σκύλου
“Πόση άσκηση χρειάζεται ένας σκύλος κάθε μέρα;” είναι συχνά η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι κηδεμόνες τους. Η δεύτερη στη σειρά, και αυτό που συχνά ρωτούν οι κηδεμόνες φυλών υψηλής ενέργειας είναι: “Πώς ασκείτε ένας σκύλος;” Το να πάτε τον σκύλο σας μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο είναι μια καλή αρχή και μπορεί να είναι αρκετό για φυλές με χαμηλότερες απαιτήσεις άσκησης. Γενικότερα, υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για να ασκήσετε τον σκύλο σας στην καθημερινή σας ζωή.
Πεζοπορία: Οι σκύλοι αγαπούν την ύπαιθρο όσο και εσείς. Πάρτε τον σκύλο σας μαζί σας στην επόμενη πεζοπορία σας ή εξερευνήστε νέα πάρκα και μονοπάτια στην περιοχή σας.
Μαζί σας όταν κάνετε ποδήλατο: Ενώ η ποδηλασία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους σκύλους, πολλοί σκύλοι πηγαίνουν με τους κηδεμόνες τους όταν εκείνοι βγαίνουν βόλτα με το ποδήλατο. Η ποδηλασία στο δρόμο είναι συχνά επικίνδυνη, αλλά πολλές πόλεις έχουν ποδηλατόδρομους όπου ο σκύλος σας μπορεί να σας συνοδεύσει με ασφάλεια.
Μαζί σας όταν κάνετε skate: Είτε κάνετε inline skate, Rollerblade ή skateboard, ο σκύλος σας μπορεί να σας συνοδεύσει. Απλά φροντίστε αρχικά να εξασκηθείτε μαζί σε κλειστό χώρο, ενώ εκπαιδεύετε τον σκύλο σας για αυτή τη νέα δραστηριότητα και να φοράτε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας.
Κολύμβηση: Οι περισσότεροι σκύλοι αγαπούν το νερό και το κολύμπι είναι ιδανικό για σκύλους με προβλήματα στις αρθρώσεις. Ένα σωσίβιο μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να παραμείνει στο νερό περισσότερο για μια βέλτιστη αερόβια προπόνηση.
Παιχνίδια επαναφοράς: Το παιχνίδι με το σκύλο σας δεν χρειάζεται να είναι βαρετό. Αναταράξτε τη ρουτίνα του, κάνοντάς τον να τρέξει στην ανηφόρα για να πιάσει μια μπάλα ή πετώντας μια μπάλα στο νερό. Χρησιμοποιείστε μπάλες, φρίσμπι ή άλλα πολύτιμα για εκείνον παιχνίδια για να κρατήσετε τον σκύλο σας σε εγρήγορση.
• Υπακοή: Η άσκηση υπακοής μπορεί να μην μοιάζει τόσο ενεργητική με μια πρώτη ματιά, αλλά η εξάσκηση της ανάκλησης, της ανάκτησης και της ενίσχυσης βασικών εντολών προσφέρει ψυχική διέγερση, καθώς και φυσική άσκηση. Μπορείτε επίσης να διδάξετε στον σκύλο σας διασκεδαστικά νέα κόλπα.
Αθλήματα σκύλων: Με τόσα πολλά αθλήματα σκύλων για να διαλέξετε, εσείς και ο σκύλος σας μπορείτε να δοκιμάσετε μια ποικιλία δραστηριοτήτων και να αποφασίσετε ποιες σας ευχαριστούν.

Ασκήσεις σε εσωτερικούς χώρους
Οι κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τη ρουτίνα άσκησης του σκύλου σας. Οι πολύ ζεστές μέρες, οι πολύ κρύες μέρες και οι βροχερές μέρες καθιστούν δύσκολη την έξοδο για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του τριχωτού σας φίλου. Ακολουθούν μερικές ασκήσεις εσωτερικού χώρου που μπορείτε να κάνετε εσείς και το κουτάβι σας, για να ξεσκάσετε και να παραμείνετε σε φόρμα.
Σκάλες: Το τρέξιμο πάνω και κάτω στις σκάλες είναι εξαιρετικό για την εκγύμναση μυών, όταν δεν μπορείτε να βγείτε έξω. Απλά φροντίστε να μην πιέζετε τον σκύλο σας πάρα πολύ, καθώς αυτή η άσκηση είναι εξίσου επίπονη για τους σκύλους όπως και για τους ανθρώπους.
Κρυφτό: Τα παιχνίδια εσωτερικού χώρου, όπως το κρυφτό, γυμνάζουν τον σκύλο σας και παρέχουν
πνευματική διέγερση.
Διελκυστίνδα (Tug): Τα παιχνίδια με tug, όταν παίζονται σωστά, ενδυναμώνουν τους μυς και τον δεσμό ανθρώπου-σκύλου. Τα περισσότερα σκυλιά τα απολαμβάνουν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τέτοια παιχνίδια.
Όταν σκεφτόμαστε την ευκινησία, μας έρχονται στο μυαλό υπαίθρια γήπεδα ή μεγάλοι εσωτερικοί χώροι. Ωστόσο, μπορείτε να εξασκηθείτε στο σπίτι. Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε τη δική σας πίστα, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό ή και πράγματα οικιακής χρήσης, όπως λαβές σκούπας, κουτιά ή Hula-Hoops.