Ζωοθεραπεία: Για ποιους και γιατί;

Ζωοθεραπεία είναι η θεραπεία που εμπεριέχει τη διαμεσολάβηση ζώων.

Στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στη θεραπευτική/εκπαιδευτική παρέμβαση που πραγματοποιεί ο εκάστοτε επαγγελματίας, (πχ. ψυχίατρος, ψυχολόγος, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής, εκπαιδευτικός, ειδικός παιδαγωγός, κ.α.) έχοντας ως συνεργάτη το κατοικίδιο ζώο του το οποίο πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και φέρει πιστοποίηση τόσο ο θεραπευτής ως ζωοθεραπευτής όσο και το ζώο του ως ζώο διαμεσολάβησης.

Η ζωοθεραπεία μπορεί να φέρει πολλά οφέλη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μια κατάσταση ευαλωτότητας για ποικίλους λόγους, είτε διανύουν μια περίοδο ασθένειας και λαμβάνουν μία ανακουφιστική φροντίδα, είτε βρίσκονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, σε οίκους ευγηρίας, σε ψυχιατρεία, σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σε εκπαιδευτικές δομές, κ.α., είτε επισκέπτονται ιδιωτικά θεραπευτές για περαιτέρω υποστήριξη σε όσα τους δυσκολεύουν, αντιμετωπίζουν ή καλούνται κάθε φορά να διαχειριστούν, είτε είναι παιδιά με διαφορετικού τύπου δυσκολίες, από συναισθηματικές μέχρι γνωστικές ή αναπτυξιακές.

Η ύπαρξη των ζώων στη ζωοθεραπεία στο ρόλο του διαμεσολαβητή προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Προσφέρουν τη δυνατότητα ακρόασης, ενισχύουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την ανάπτυξη και διατήρηση γνωστικών λειτουργιών, βοηθούν σημαντικά στην αυτοεκτίμηση, την κοινωνικοποίηση, τη δημιουργία συνθηκών για κοινωνικές επαφές και αλληλεπίδραση, στην αποδοχή των διαφορών, ενώ παρέχουν πολλούς τρόπους να εργαστούμε πάνω στην ισορροπία, την κινητικότητα και πολλούς άλλους τομείς.

Τα ζώα που μπορούν να γίνουν ζώα διαμεσολάβησης είναι αρχικά οι κατοικίδιοι σκύλοι των ζωοθεραπευτών που έχουν επιλέξει με κριτήρια αναφορικά με τη φυλή τους, τον χαρακτήρα των γεννητόρων τους κ.α., έχουν επιμεληθεί την εκπαίδευση και δια βίου διαπαιδαγώγηση τους από την ηλικία των 8 εβδομάδων, και διαπερνούν με τέτοιο τρόπο τις θεραπείες τους δια μέσω των ζώων του ώστε αυτά να το νιώθουν διασκέδαση, να νιώθουν άνετα και να μη στρεσάρονται ή λειτουργεί εις βάρος της ευζωίας τους. Άλλα ζώα διαμεσολαβητές είναι τα ιπποειδή τα οποία ανοίγουν διαφορετικές διόδους επικοινωνίας και ανάλογα με το είδος τους (άλογα, πόνυ, γαϊδούρια) επιδρούν ευεργετικά σε πολλαπλά επίπεδα αναλόγως της παθολογίας του θεραπευόμενου. Ακόμη ως βοηθητικά ζώα διαμεσολάβησης χρησιμοποιούμε ινδικά χοιρίδια και κουνέλια. Τα ινδικά χοιρίδια μέσω των δονήσεων και των ήχων που παράγουν μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύντροφοι τόσο στη θεραπευτική όσο και στην εκπαιδευτική πράξη.

Οι γάτες αποτελούν μια μοναδική κατηγορία όπου η ύπαρξη ορισμένων φυλών κυρίως στη θεραπεία με ενήλικες μπορεί να αγγίξει βαθιά κομμάτια του ψυχισμού και να βοηθήσει με μοναδικό τρόπο τη θεραπεία ενός ζωοθεραπευτή ψυχοθεραπευτή. Βασικό σημείο αναφοράς στη ζωοθεραπευτική πράξη είναι η γνώση πως κάθε ζώο στα πλαίσια της θεραπείας προσφέρει κάτι πολύτιμο. Η επιτυχία της διαμεσολάβησης με ζώο από τον ζωοθεραπευτή βασίζεται στην ικανότητα του να επιλέγει το κατάλληλο ζώο για να διαπεράσει τους εξατομικευμένους στόχους που θέτει σε κάθε θεραπεία, στο κατά πόσο καλά γνωρίζει και συνεργάζεται με το ζώο του καθώς και στην επαγγελματική του κατάρτιση αφού αυτός είναι που δομεί τη θεραπεία.
Η θεραπεία με τη βοήθεια όλων των παραπάνω ειδών ζώων των επαγγελματιών ζωοθεραπευτών, τα οποία είναι προσεκτικά επιλεγμένα και εκπαιδευμένα στο άμεσο περιβάλλον των ιδίων, χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ορισμένες χώρες όπως ο Καναδάς και όλο και σε περισσότερες περιοχές στη Γαλλία, και εδώ και πλέον και στην Ελλάδα και περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις με τη βοήθεια ζώων κατά τη διάρκεια ατομικών ή ομαδικών συνεδριών υπό την επίβλεψη ειδικού στη διαμεσολάβηση με ζώα.

Πώς όμως αξιολογούνται τα οφέλη αυτών των συνεδριών ζωοθεραπείας; Ο ζωοθεραπευτής αρχικά έχει δομήσει τους στόχους που θέτει κάθε φορά για κάθε έναν άνθρωπο ή ομάδα που δουλεύει μαζί τους. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, συμπληρώνει ένα φύλλο αξιολόγησης με τους στόχους που επιτεύχθηκαν ή όχι και μια κλίμακα αξιολόγησης. Μερικά πολύ απλά παραδείγματα τέτοιων παρατηρήσεων μπορεί να είναι αν κράτησε το λουρί, τάισε το ζώο, το φρόντισε, αν και με ποιο τρόπο τόλμησε να το χαϊδέψει, ποια πράγματα από τους στόχους κάνει μόνος του, αν και πως διαχειρίζεται τη φυσική παρουσία άλλων ή αντιθέτως έχει δυσκολίες, κλπ… αυτός ο τρόπος εργασίας επιτρέπει στον ζωοθεραπευτή να εκτιμήσει πού βρίσκεται ο θεραπευόμενος , και τι πρέπει ακόμα να δουλέψει.

Θα λέγαμε λοιπόν πως η θεραπεία με τη διαμεσολάβηση των ζώων, επιτρέπει μέσω του  δεσμού που δημιουργείται μεταξύ του ζώου και του ανθρώπου, ο θεραπευόμενος να κινητοποιηθεί ποικιλοτρόπως και να σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς συνολικά (γνωστικά, σωματικά, ψυχοκοινωνικά και συναισθηματικά).

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Ζωοθεραπεία στην Ελλάδα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: institouto-zootherapeias.gr

 

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, ο Francois Beiger, διευθυντής του Institut Francais de Zootherapie ΙFZ και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας ΕΙΖ, σας προσκαλούν στην ομιλία με θέμα: ΖΩΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Η ομιλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό ως επιστημονική ενημέρωση, σε όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα από κοντά τη ζωοθεραπεία ως θεραπευτική μέθοδο, σε επαγγελματίες (γιατρούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές) που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τη θεραπευτική τους πρακτική, σε γονείς και γενικά σε ανθρώπους που θεωρούν ή διερωτώνται με ποιο τρόπο η εργασία με τα ζώα μπορεί να είναι ευεργετική στην επίλυση δυσκολιών.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες : Τηλ.επικοινωνίας 6977821028 – 6957838501 (ώρες επικοινωνίας 15.00 – 17.00)