Καλοκαιρινές διακοπές με τον σκύλο σας!

Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον πραγματικό αριθμό των σκύλων που εγκαταλείπονται κάθε χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι, από τις οικογένειές τους. Όλα αυτά τα πλάσματα που εντελώς ξαφνικά βρίσκονται είτε στον δρόμο είτε πίσω από τα κάγκελα ενός κλουβιού κρύβουν πίσω από το φοβισμένο βλέμμα τους το καθένα τη δική του ιστορία και την αδυναμία κατανόησης των λόγων που βρέθηκαν
να «παλεύουν» για τα αυτονόητα.

Γράφει η Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός- Ζωοθεραπεύτρια, Συγγραφέας & Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.

Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον πραγματικό αριθμό των σκύλων που εγκαταλείπονται κάθε χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι, από τις οικογένειές τους. Όλα αυτά τα πλάσματα που εντελώς ξαφνικά βρίσκονται είτε στον δρόμο κρύβουν το καθένα τη δική του ιστορία και την αδυναμία κατανόησης των λόγων που βρέθηκαν να «παλεύουν» για τα αυτονόητα.
Αν μελετήσει κανείς τους λόγους που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, άλλοτε ως κουτάβια και άλλοτε ως υπέργηρα, θα καταλήξει πως πολύ συχνά οι άνθρωποι υιοθετούν ή αγοράζουν ανεύθυνα σκύλους χωρίς να αντιλαμβάνονται τη σχέση ζωής που οφείλουν να χτίζουν μαζί τους, ενώ συχνά συμβιώνουν με αστείρωτα ζώα που, όταν γεννήσουν, δεν ξέρουν τι να τα κάνουν και συχνά τα εγκαταλείπουν. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα δυστυχώς σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που κακοποιούν τα ζώα τους που χάνουν τη ζωή τους από την ασιτία, την αφυδάτωση και τις ασθένειες. Οι σκύλοι σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στα σπίτια ως «δώρα» γιορτών σε κάποιο μέλος της οικογένειας που το ζητούσε και το ήθελε πολύ, ενώ η γεμάτη δυσκολίες καθημερινότητα στη συνέχεια, πολύ συχνά οδηγούν στην εγκατάλειψή τους. Οι ζημιές στο σπίτι, το ατελείωτο γάβγισμα από το στρες αποχωρισμού, μια πιθανή ασθένεια ή μια αναπηρία του ζώου, οι οικονομικές δυσκολίες για να συνεργαστεί κανείς με έναν εκπαιδευτή σκύλων αποτελούν τις πιο βασικές «αφορμές» για να παρατήσει κάποιος τον σκύλο του. Ενώ η απώλεια της εργασίας ή η μετακόμιση σε μια άλλη χωρά αποτελούν επίσης συχνά αιτίες εγκατάλειψης ζώων.

Παρόλο που με τη νέα νομοθεσία η εγκατάλειψη ενός σκύλου διώκεται, κάθε καλοκαίρι ένα συχνό ερώτημα κηδεμόνων «Και τώρα πού θα αφήσω τον σκύλο για να φύγω διακοπές;» γίνεται ένα παραμύθι με δράκους για το κατοικίδιο το οποίο εντελώς ξαφνικά κινδυνεύει να μείνει δίχως οικογένεια με την τραυματική εμπειρία της εγκατάλειψης να το συνοδεύει για όλη του τη ζωή. Ενώ η αμέλεια συχνά των κτηνιάτρων να περάσουν τα στοιχεία του microchip στη σχετική πλατφόρμα αλλά και η συνήθεια πολλών κηδεμόνων να περνούν τα microchip μόνοι τους στα κατοικίδιά τους συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια ανεύρεσης εκείνων στους οποίους ανήκει το ζώο που χάθηκε ή εγκαταλείφθηκε. Με αρωγό τη νέα νομοθεσία, γεννιέται η ελπίδα να πάψουν οι εγκαταλείψεις ζώων στις πανσιόν φιλοξενίας αλλά και στα κλουβιά μεταφοράς των πλοίων!
Αν μπαίναμε στη συνθήκη να σκιαγραφήσουμε το προφίλ όλων εκείνων που εγκαταλείπουν τα ζώα τους σε κάθε περίπτωση θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα πως πίσω από την τόσο απάνθρωπη πράξη κρύβεται η ανθρώπινη αλαζονεία πως μπορεί ο άνθρωπος να συμπεριφέρεται όπως θέλει σε όποιους θεωρεί πιο αδύναμους από εκείνον. Συχνά μάλιστα έχει δεχθεί ο ίδιος ο κακοποιητής κακοποίηση παντός είδους, σωματική, λεκτική, συναισθηματική, με αποτέλεσμα στη συνέχεια της ζωής του να αναπαράγει τις άσχημες καταστάσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται ένα επίσης πλέον μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που πηγαίνουν διακοπές με τους σκύλους τους και αξίζει να σημειωθεί πως πάρα πολλά ξενοδοχεία αλλά και επιχειρήσεις εστίασης και café έχουν γίνει pet friendly, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει εξοικειωθεί με την ιδέα «διακοπές με τον σκύλο μου» ακολουθώντας βασικές συμβουλές
και κανόνες.
Αν αυτό το καλοκαίρι αποφασίσατε να ταξιδέψετε χωρίς τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο, αναζητήστε την ιδανική λύση για την παραμονή του μέχρι να επιστρέψετε. Είτε μια πανσιόν φιλοξενίας την οποία θα έχετε ελέγξει από πριν και καλό θα είναι να γνωρίζει ο σκύλος σας ή έναν φίλο ή συγγενή που τον γνωρίζει καλά και θα τον φιλοξενήσει. Πολύ σημαντικό είναι να νιώσει ο σκύλος άνετα και να μην αποκτήσει στρες που θα μείνει πίσω. Εφόσον οι καλοκαιρινές σας διακοπές έχουν διάρκεια, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα το να μείνει για πρώτη φορά ο σκύλος σας μόνος του πίσω ακόμη και έχετε μεριμνήσει για το ιδανικό μέρος για εκείνον.

Συμβουλές για διακοπές σε νησί με τον σκύλο μου!
Εφόσον αποφασίσατε όμως να πάρετε μαζί σας τον καλύτερό σας τετράποδο φίλο, η έγκαιρη κράτηση στο κατάλυμα που θα μείνετε στο οποίο θα πρέπει να σιγουρέψετε και τηλεφωνικά πως δέχονται κατοικίδια – υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν αλλάξει την πολιτική τους και δεν έχουν ενημερώσει τις πλατφόρμες αναζήτησης ξενοδοχείου ή δέχονται κατοικίδια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πχ μέχρι 8 κιλά- είναι απαραίτητη. Εφόσον κάνετε κάποιο μακρινό ταξίδι με πλοίο και χρειαστείτε καμπίνα, καλό είναι να γνωρίζετε πως οι καμπίνες που δέχονται κατοικίδια είναι ελάχιστες και χρειάζεται κράτηση αρκετούς μήνες πριν. Πριν ταξιδέψετε με τον σκύλο σας με το πλοίο καλό θα ήταν να τον εξοικειώσετε με τους θορύβους που θα συναντήσει εκεί και σίγουρα με την πολυκοσμία που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ασφυκτική. Είναι πολύ σημαντικό να νιώσει άνετα με το ταξίδι και να είναι για εκείνον μια όμορφη εμπειρία που θα θέλει να κάνει ξανά. Αποφύγετε να του δώσετε υπερβολική ποσότητα φαγητού και νερού πριν το ταξίδι για να μη ζαλιστεί, ενώ να δώσετε τεράστια προσοχή στην παραμονή του σκύλου μέσα στο αυτοκίνητο καθώς ακόμη και ελάχιστα λεπτά στην υπερβολική ζέστη μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή του. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι άνω των 10 κιλών και θα ταξιδέψετε μαζί του στο κατάστρωμα μια πολύ καλή λύση είναι να έχετε μαζί σας ένα άνετο κλουβί μεταφοράς- crate στο οποίο θα μπορεί ο σκύλος να ξεκουραστεί για κάποιες ώρες αλλά και να νιώθει άνετα καθώς του φαίνεται πολύ οικείο περιβάλλον.
Αυτό κρίνεται απαραίτητο ειδικά αν ο σκύλος σας δεν τα πηγαίνει καλά με όλους τους σκύλους που θα συναντήσει στο πλοίο ή δεν νιώθει πολύ άνετα με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Είναι σημαντικό να ξέρετε πως τα κλουβιά μεταφοράς του πλοίου είναι κάθε φορά πολύ λίγα σε σχέση με τους σκύλους που ταξιδεύουν πλέον με τους κηδεμόνες τους αλλά και πολύ συχνά δυστυχώς σε άσχημα σημεία από άποψη προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες, με πόρτες που δεν ασφαλίζουν καλά αλλά και τοποθετημένα σε κοινή θέα με αποτέλεσμα να περνούν από μπροστά τους συνεχώς οι επιβάτες και τα ζώα να αναστατώνονται.
Αυτονόητο παραμένει να ελέγχετε συχνά το δροσερό νερό του για να μην αφυδατωθεί λόγω υπερβολικής ζέστης αλλά και να έχετε μεριμνήσει το πού θα κάνει την ανάγκη του αν χρειαστεί να παραμείνει στο πλοίο πάρα πολλές ώρες.
Απαραίτητο είναι να έχετε πάντα μαζί σας το ενημερωμένο του βιβλιάριο και καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν εταιρίες πλοίων που εκδίδουν πλέον εισιτήρια μηδενικού κόστους για τον σκύλο σας τα οποία και επιδεικνύετε μαζί με τα δικά σας εισιτήρια κατά την είσοδό σας στο πλοίο. Αν δεν έχετε προνοήσει να τα προμηθευτείτε υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρετε να ταξιδέψετε! Ένα κουτί πρώτων βοηθειών το οποίο θα ετοιμάσετε κατόπιν επικοινωνίας με τον κτηνίατρο του σκύλου σας είναι απαραίτητο όπως και η αναζήτηση των κτηνιάτρων που υπάρχουν στο μέρος των διακοπών σας για κάθε ενδεχόμενο είναι πάντα βοηθητική.
Κατά την παραμονή σας στο νησί να θυμάστε πως μπορείτε να βρίσκεστε στην παραλία με τον σκύλο πάντα στο λουρί και έχοντας μαζί σας το βιβλιάριό του, προσέχοντας πολύ τις ώρες παραμονής του εκεί που είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες των παιδιών! Να αποφεύγετε να πατάει ο σκύλος σας στην άμμο, όταν καίει, για την αποφυγή εγκαυμάτων, ενώ για να κολυμπήσει ο σκύλος σας θα πρέπει η παραλία με βάση τη νομοθεσία να είναι μη οργανωμένη. Μπορείτε να προτιμήσετε όμως να επισκεφθείτε οργανωμένες παραλίες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και αφού ρωτήσετε όλους που βρίσκονται εκεί το αν τους ενοχλεί να μπει ο σκύλος σας για λίγο στη θάλασσα, εφόσον φυσικά είναι κάτι που του αρέσει! Να θυμάστε πάντα πως η ευγένεια σώζει από κάθε πιθανή διαμάχη! Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν ας μιλήσουμε για την καλοκαιρινή εγκατάλειψη ζώων σε φίλους και γνωστούς. Όσο πιο πολλούς πείσουμε να πούνε ένα τεράστιο «όχι», επιλέγοντας καλοκαιρινές διακοπές με τους σκύλους τους μπορούν να αλλάξουν μαζί μας μια απάνθρωπη συνήθεια!