Βλέποντας πραγματικά τον σκύλο σας

 

Σε εμάς τους ανθρώπους δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Μόλις προκύψει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε καλά, σπεύδουμε να του δώσουμε ένα όνομα και μια εξήγηση.

Πηγή: www.smilingleash.com / Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά Κατερίνα Παπαποστόλου

Θέλουμε να δίνουμε μια εξήγηση και για τη συμπεριφορά των σκύλων μας όμως. Για παράδειγμα, ακούτε συχνά «ο σκύλος μου είναι επιθετικός, ο σκύλος μου είναι άτακτος» ή «ο σκύλος μου τραβάει το λουρί, γιατί είναι πεισματάρης». Μερικές φορές αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μας με τον σκύλο μας, γιατί μπορεί να μεταφράζουμε τα δικά μας συναισθήματα, τις συνήθειες ή προηγούμενες εμπειρίες με τον σκύλο χωρίς να κατανοούμε πραγματικά τα κίνητρά του και το νόημα της συμπεριφοράς του.

Η συμπεριφορά των σκύλων είναι σίγουρα πολύπλοκη. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι σκύλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε κάθε περίσταση και ενεργούν σύμφωνα με το ηθόγραμμα και το ιστορικό εκμάθησής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι άνθρωποι θεωρούν τους σκύλους “προβληματικούς” ή “άτακτους” ή “ενοχλητικούς”, οι σκύλοι στην πραγματικότητα εμφανίζουν σήματα άγχους ή χρησιμοποιούν μηχανισμούς αντιμετώπισης για να αντιμετωπίσουν το άγχος σύμφωνα με το ηθόγραμμά τους.

Εναπόκειται σε εμάς ως κηδεμόνες σκύλων να αλλάξουμε την κατάσταση ή ακόμα και τις ρουτίνες του σκύλου μας, έτσι ώστε ο σκύλος να νιώθει και πάλι άνετα και να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η τοποθέτηση ετικετών στον σκύλο σίγουρα δεν βοηθά ούτε εμάς ούτε τους σκύλους μας. Για να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα να βάζετε ταμπέλες στη συμπεριφορά του σκύλου, σας ενθαρρύνουμε να αρχίσετε να μαθαίνετε για το ηθόγραμμα και τη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Ως αποτέλεσμα, θα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον σκύλο σας και να δημιουργήσετε μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την αμοιβαία κατανόηση.

Πολύ σημαντικά επίσης είναι τα εξής:

Απλώς παρατηρήστε τον σκύλο σας και ονομάστε ακριβώς τι κάνει. Καμία προσωπική κρίση ή ταμπέλες, μόνο οι ακριβείς πράξεις. Προσέξτε επίσης τη στάση του σώματός του. Για παράδειγμα: ο σκύλος μου μυρίζει στο έδαφος, οι μύες του φαίνονται χαλαροί, η ουρά του κρέμεται χαλαρή, τα αυτιά του είναι ψηλά. Η σκυλίτσα μου στέκεται με το κεφάλι ψηλά, η ουρά της κουνιέται, κοιτάζει κάτι μακριά, οι μύες του προσώπου της φαίνονται λίγο τεντωμένοι/ σφιχτοί.

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε σιγά σιγά τη συνήθεια να παρατηρείτε αληθινά τον σκύλο σας. Καθώς η κατανόησή σας για τη γλώσσα του σώματος των σκύλων μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνεται και η κατανόηση του δικού σας σκύλου και η αμοιβαία εμπιστοσύνη σας. Για να μάθετε τη γλώσσα του σώματος των σκύλων, είναι καλύτερο να αρχίσετε να παρατηρείτε τα σήματα ηρεμίας ένα προς ένα. Απλώς επιλέξτε ένα από αυτά και εστιάστε σε αυτό για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, προχωρήστε στο επόμενο. Για παράδειγμα: παρατηρήστε μόνο τα γλείψιμο των χειλιών στον σκύλο σας για αρκετές ημέρες. Πότε το κάνει; Σε ποιες περιπτώσεις, πόσο συχνά; Προχωρήστε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να μπορέσετε να αναγνωρίσετε όλα τα σήματα ηρεμίας.

Σας προτείνουμε επίσης να κάνετε βίντεο του σκύλου σας ή άλλων σκύλων και να τα παρακολουθήσετε ξανά αρκετές φορές χρησιμοποιώντας τις ασκήσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Μπορείτε επίσης να το κάνετε χρησιμοποιώντας βίντεο που βρίσκετε στο διαδίκτυο. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά ως αποτέλεσμα θα μπορείτε να διαβάζετε τη γλώσσα σώματος του σκύλου σας πιο αποτελεσματικά, να αναγνωρίζετε πρώιμα σημάδια δυσφορίας και να είστε αληθινός υποστηρικτής του σκύλου σας. Θα μπορείτε επίσης να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του σκύλου σας και να ενεργήσετε σύμφωνα με αυτές.