Έχουν οι υπέρβαροι σκύλοι την ίδια προσωπικότητα με τους κηδεμόνες τους;

Ο Βασίλης ένιωθε να κατακλύζεται από ένα κύμα απαισιοδοξίας ενώ ανέβαινε για ακόμη μια φορά στη ζυγαριά. Οι σκέψεις του χόρευαν, συγκρουόμενες η μία με την άλλη ενώ ο σκύλος του, ο Γιάγκος, κουλουριαζόταν στα πόδια του. Η κοιλιά του σκύλου του «χύθηκε» στο πάτωμα και ο κόσμος του Βασίλη ακινητοποιήθηκε για πρώτη φορά διαπιστώνοντας ότι μοιραζόταν το ίδιο πρόβλημα με τον σκύλο του. Τα παραπάνω τους κιλά τον βύθισαν σε μια σύγχυση.

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, DVM, MSc, Diplomate ECAWBM(BM) EBVS ® European and RCVS Specialist in Veterinary Behavioural Medicine ,www.behaviour.gr .

Μήπως τελικά ο ίδιος επηρέαζε τον σκύλο του με την διατροφική του συμπεριφορά; Ναι, απαντούν ερευνητές από την Ουγγαρία, που σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Royal Society Open Science», υποστηρίζουν ότι οι υπέρβαροι σκύλοι συμπεριφέρονται όπως και οι υπέρβαροι άνθρωποι, όταν αποκτούν πρόσβαση σε τρόφιμα.

«Οι σκύλοι συμβιώνουν στο ίδιο περιβάλλον με τους ανθρώπους. Έτσι, μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό μοντέλο για να μελετηθούν σε βάθος τα αίτια αλλά και οι συνέπειες της παχυσαρκίας. Στην μελέτη μας χρησιμοποιήσαμε δύο ερευνητικά υποδείγματα. Το πρότυπο αμφίδρομης επιλογής και τη δοκιμασία γνωστικής προκατάληψης για να διερευνήσουμε το ρόλο της παχυσαρκίας αλλά και τις επιρρεπείς στην παχυσαρκία φυλές και την ανταπόκριση τους στις τροφές» σχολίασαν σχετικά οι υπεύθυνοι της μελέτης στο ερευνητικό περιοδικό.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι επιστήμονες επέλεξαν «φυλές επιρρεπείς και μη επιρρεπείς στην παχυσαρκία» και μελέτησαν την ανταπόκριση τους σε δύο ειδών τροφές. Τις τροφές που ήταν υψηλής διατροφικής αξίας και κάποιες λιχουδιές, οι οποίες ήταν χαμηλής διατροφικής αξίας. Οι ερευνητές τοποθέτησαν δυο μπολ με τις παραπάνω τροφές μπροστά από τους σκύλους και ζήτησαν από τους κηδεμόνες να τους αφήσουν ελεύθερους να επιλέξουν το γεύμα τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν συμπεριφορές παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων σε αυτούς τους σκύλους

“Η παχυσαρκία θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για
την υγεία και την ευημερία των κατοικιδίων ζώων”

Το πρώτο εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι υπέρβαροι σκύλοι θέλησαν να απολαύσουν την λιχουδιά χαμηλής διατροφικής αξίας. Όταν οι ερευνητές άφησαν το μπολ με την τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, τότε οι περισσότεροι υπέρβαροι σκύλοι έμοιαζαν απρόθυμοι να την καταναλώσουν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο
συμπέρασμα ότι ο κύριος στόχος των υπέρβαρων σκύλων είναι να βρουν την τροφή που επιθυμούν σπαταλώντας ελάχιστη ενέργεια. Οι ερευνητές προσομοίασαν αυτή τη συμπεριφορά με την ανάλογη υπέρβαρων ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες, θα επιλέξουν μια γρήγορη λύση, χαμηλής διατροφικής αξίας για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους.

Μια πολύ σημαντική πτυχή της μελέτης είχε να
κάνει με την συμπεριφορά του υπέρβαρου σκύλου και την ανταπόκριση του στην ανταμοιβή. Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, αισθάνονταν ισχυρότερη έλξη για τροφές πλούσιες σε ενέργεια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Οι υπέρβαροι σκύλοι ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τροφές με περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη ενώ δίσταζαν μπροστά στο μπολ της τροφής που ήταν υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία δεν έμοιαζε στα μάτια τους με ανταμοιβή, όπως η λιχουδιά των πολλών λιπαρών.

Αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά δείχνει τη σημασία της ατομικής συμπεριφοράς και της «προσωπικότητας» των σκύλων, ιδίως όταν μιλάμε για υπέρβαρους σκύλους. Όπως φαίνεται από την μελέτη υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στην ανταμοιβή που δίνει ο κηδεμόνας και το βάρος του σκύλου και για τον λόγο αυτό οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή της ανταμοιβής.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 34% των εξεταζόμενων σκύλων από κτηνιάτρους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. «Όπως και στους ανθρώπους το παραπάνω βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν ένα σταθερά αυξανόμενο πρόβλημα έτσι συμβαίνει και με τους σκύλους» αναφέρεται στην μελέτη.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της προσωπικότητας ενός υπέρβαρου σκύλου και του υπέρβαρου κηδεμόνα του. Αμφότεροι ενδιαφέρονται περισσότερο για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη και θέλουν να σπαταλήσουν το λιγότερο δυνατό χρόνο και ενέργεια για να βρουν την τροφή τους.

Σήμερα η παχυσαρκία θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και την ευημερία των κατοικίδιων ζώων, ιδίως σε ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ευρώπη, οι Η.Π.Α., και η Αυστραλία. Η παχυσαρκία αυξάνεται, οι υπέρβαροι σκύλοι αποβιώνουν νωρίτερα και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις
οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και την ευζωία τους όπως η οστεοαρθρίτιδα και ο διαβήτης από ότι οι σκύλοι με ιδανικό βάρος.