Το Κοκόνι: Η ιστορία ενός «Έλληνα σκύλου»

Το κοκόνι είναι μια ιδιαίτερη φυλή σκύλου με ελληνική ιστορία. Εδώ και αιώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας συντροφεύει και οι αναπαραστάσεις του σε αρχαία αγγεία και νομίσματα μαρτυρά τη στενή σχέση του με τις οικογένειες του ελλαδικού χώρου.

Γράφει η Σταυρούλα Λατσώνα. Πηγές: ΚΟΕ, ygeiamou.gr

Σε πολλές απεικονίσεις παιδιών και γυναικών η φιγούρα σκύλου που τα συνοδεύει είναι αυτή που έχει όλα τα χαρακτηριστικά από το κοκόνι: η μακρόστενη μουσουδίτσα που μοιάζει με της αλεπούς με πεσμένα αφτιά και η μεγάλη πεταχτή ουρά που μοιάζει σαν να την έχει σχεδιάσει κάποιος με πινέλο. Πέρα από την συνεχή παρουσία του στην οικογενειακή εστία και κυρίως κοντά στην οικοδέσποινα, στην αρχαιότητα αποτελούσε και χαρακτηριστικό των αριστοκρατικών τάξεων.

Το μικρό αυτό σκυλάκι του σπιτιού έχαιρε ιδιαίτερης μεταχείρισης. Λόγω του μεγέθους του κατάφερε να διατηρηθεί ως φυλή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί με μεγαλύτερες φυλές σκύλου που βρίσκονταν κυρίως στην ύπαιθρο. Ως καθαρόαιμη φυλή σκύλου αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΚΟΕ με βάση την ενδελεχή έρευνα του διεθνούς κριτή και εκτροφέα Στέλιου Μακαρίτη, ωστόσο δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένη σε διεθνή κλίμακα από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία

“Κατάφερε να διατηρηθεί ως φυλή λόγω του μεγέθους του
καθώς δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί με μεγαλύτερες
φυλές σκύλου που βρίσκονταν κυρίως στην ύπαιθρο”

Γενικά εμφανισιακά χαρακτηριστικά

Η μικρόσωμη αυτή φυλή σκύλου η οποία μπορεί να φτάσει τα 8-9 κιλά σε βάρος και ύψος τα 24- 28 εκατοστά, χαρακτηρίζεται από:

• τον μακρύ κορμό σε σύγκριση με το ύψος του,
• το κοντό του τρίχωμα στο πρόσωπο και στο πρόσθιο μέρος των ποδιών
• και το μετρίως μακρύ τρίχωμα στο λαιμό, τον κορμό, την ουρά και τους γλουτούς.

Χαρακτηριστική είναι η ουρά του η οποία σχηματίζει ένα μεγάλο ημικύκλιο σε μορφή σαλιγκαριού με πλούσιο εντυπωσιακό τρίχωμα που αγγίζει τη ράχη του, προσθέτοντάς του εντυπωσιακή γοητεία σε συνδυασμό με τη ζωηράδα και την αστείρευτη ενέργεια που το διακρίνει. Μπορεί να το συναντήσουμε σε κάθε είδους χρωματισμό και είναι μια φυλή που προσαρμόζεται ιδιαίτερα καλά μέσα στο σπίτι αλλά και στην αυλή.

Ο πληθωρικός του χαρακτήρας

Το κοκόνι είναι τόσο αξιολάτρευτος σκύλος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με τη σπιρτάδα και τα τεράστια λαμπερά μάτια του. Δένεται απόλυτα με τους ανθρώπους του, σε σημείο να κατακλύζεται από θλίψη όταν του λείπουν και να τους αναζητά έντονα. Είναι υπάκουο και δεκτικό στην εκπαίδευση, λατρεύει τα παιδιά, ωστόσο είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικό με τους ξένους κι έχει πολύ έντονο το αίσθημα της φύλαξης και της προστασίας.

Εδώ βέβαια να τονίσουμε πως το κοκόνι δεν ανήκει στα «σκυλάκια του σαλονιού», καθώς έχει πολύ έντονη την ανάγκη για άθληση και η ενέργειά του είναι αστείρευτη. Χρειάζεται τη βόλτα, το τρέξιμο στη φύση και λατρεύει να συντροφεύει τους ανθρώπους του σε κάθε είδους δραστηριότητα. Ακόμη είναι ένας αξιοθαύμαστος κυνηγός μικρών θηραμάτων.

Ένα από τα πιο αστεία χαρακτηριστικά του είναι η τάση του να προσπαθεί να κρύψει τα αγαπημένα του αντικείμενα. Αν του δώσετε ένα αγαπημένο παιχνίδι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να το θάψει κάτω από κάτι ή να το κρύψει οπουδήποτε με τους πιο ευφάνταστους τρόπους, σαν να πρόκειται για ένα επτασφράγιστο μυστικό. Ακόμη και λιχουδιές που αγαπάει ιδιαίτερα θα το δείτε να τις παραχώνει στα πιο
απίθανα σημεία ή να τις θάβει στον κήπο.

Πώς φροντίζουμε ένα κοκόνι;

Η συγκεκριμένη αγαπητή και παιχνιδιάρικη φυλή σκύλου σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα ή κληρονομικά προβλήματα υγείας. Τουναντίον ζει αρκετά χρόνια (μπορεί να φτάσει και τα 17-19) και ενδεχομένως η καλή φυσική της κατάσταση να αποδίδεται στο γεγονός πως η εξέλιξή της ήταν αποτέλεσμα φυσικής επιλογής, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Το κοκόνι χάρις το διπλό μανδύα του προστατεύεται όλες τις εποχές του χρόνου από τις καιρικές συνθήκες και γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζεται κούρεμα. Το χειμώνα ο διπλός αυτός μανδύας είναι ιδιαιτέρως πυκνός και το προστατεύει από το κρύο, διατηρώντας τη θερμοκρασία του κορμού του σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ το καλοκαίρι είναι πιο αραιός και δεν το αφήνει να ζεσταίνεται, επιτρέποντας την αναπνοή του σώματός του,
αποβάλλοντας τη θερμότητα και επιτρέποντας στο δροσερό αέρα να μειώνει τη θερμοκρασία του κορμού του.

Προστατεύει επίσης από την ακτινοβολία του ήλιου η οποία όπως βλάπτει εμάς έτσι μπορεί να βλάψει και το δέρμα ενός σκύλου δημιουργώντας εγκαύματα, καρκινώματα, αλλεργίες κτλ. Η αραίωση του διπλού μανδύα της γούνας του γίνεται φυσικά με την πτώση της τρίχας και δεν χρειάζεται να παρεμβαίνουμε εμείς.

Ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το grooming (απομάκρυνση νεκρής τρίχας, μπάνιο, χτένισμα, ψαλίδισμα, φροντίδα σε νυχάκια και αυτιά) επιβάλλεται για την ευζωία τη σκύλου, καθώς επίσης και το καθημερινό χτένισμα από τον κηδεμόνα του βοηθά στην καλή υγεία της γούνας και του δέρματός του.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξουν οι κηδεμόνες είναι το «σύνδρομο small dog» το οποίο όμως δεν είναι κάτι που απαντάται μόνο στα κοκονάκια και σαφέστατα δεν είναι γενετικής προέλευσης. Πηγάζει κυρίως από την κακή εκπαίδευση ή τη μη κοινωνικοποίηση του σκύλου. Για όσους δεν γνωρίζουν το «σύνδρομο small dog» να σημειώσουμε εδώ πως πρόκειται για την επιθετική τάση των μικρόσωμων σκύλων
απέναντι σε άλλους μεγαλόσωμους, η οποία όμως δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά από τον κηδεμόνα και μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες

“Το κοκόνι είναι τόσο αξιολάτρευτος σκύλος
που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με τη σπιρτάδα και
τα τεράστια λαμπερά μάτια του.”

Γιατί να επιλέξουμε ένα κοκόνι
για συντροφιά;

Στην ερώτηση συνεπώς γιατί να επιλέξω ένα
κοκονάκι οι συνισταμένες της απάντησης είναι πολλές. Πρωτίστως γιατί είναι αξιολάτρευτα αλλά και βολικά σε μέγεθος και περιποίηση. Ο φιλικός και δεκτικός τους χαρακτήρας τα κάνει ιδανικούς παιδικούς συντρόφους, ενώ παράλληλα
είναι η καλύτερη επιλογή για αρχάριους καθώς είναι εξαιρετικά εκπαιδεύσιμα, πιστά και υπάκουα σκυλάκια. Μπορούν να γίνουν σύντροφοι ακόμη και ηλικιωμένων ατόμων καθώς ο χαρακτήρας τους είναι τόσο ευπροσάρμοστος.

Συνυπάρχει θαυμάσια και με άλλα ζώα για να μην πούμε ότι είναι η καλύτερή του να έχει τέτοιου είδους παρέα. Η υψηλή του αντίληψη και το αίσθημα προστασίας του κηδεμόνα του και της οικογένειάς του, ασχέτως του μικρού του μεγέθους το οποίο του επιτρέπει μόνο να σημάνει συναγερμό, τον κάνουν τον ιδανικό πιστό φύλακα και φίλο για όλους ανεξαιρέτως.

Αν λοιπόν το σκέφτεστε να βάλετε στη ζωή σας ένα σκύλο με αμιγώς ελληνικές ρίζες και είστε αρχάριοι στο χώρο της συμβίωσης με κατοικίδια, το κοκόνι είναι για σας η τέλεια επιλογή. Μπορείτε να βρείτε πιστοποιημένα κοκονάκια σε εκτροφείς ή να υιοθετήσετε από κάποιο καταφύγιο. Ένα είναι σίγουρο πάντως, πως η ζωή σας με σύντροφο και φίλο ένα κοκονάκι θα γεμίσει με ακραίες εκδηλώσεις λατρείας, ευτράπελα και γέλια σε σημείο που θ’ αναρωτιέστε πώς ζούσατε πριν χωρίς αυτό το θησαυρό!