Θερμοπληξία γάτας 7 ιδέες για να δροσίσω την γάτα μου

Και αξάφνου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ανεβαίνουν και ανεβαίνουν και εκεί που όλα ήταν δροσερά, μια φοβερή κάψα κυριεύει τα πάντα στο πέρασμα της και οι γατούλες μας βρίσκονται στο έλεος της. Ο κίνδυνος για θερμοπληξία γάτας είναι σε αυτή την περίπτωση ορατός. Και οι γάτες προσπαθούν να προσαρμοστούν παραμένοντας σε μία ληθαργική κατάσταση σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας, απολύτως οριζοντιωμένες σε δροσερές, σκιερές επιφάνειες.

γατα ανεμιστήρας

Γράφει ο Τσίτσος η Γάτα

Είναι η στιγμή – όπως και στις αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλου ψύχους το χειμώνα – που είναι κρίσιμο να φροντίζετε τις γάτες σας. θα σας περιγράψω μερικές απλές ιδέες για το πως να δροσίσετε την γάτα σας ή τις γάτες σας το καλοκαίρι, σε περίοδο καύσωνα.

1. Χρησιμοποιήστε αντηλιακή κρέμα

Οι γάτες με ανοιχτό χρώμα γούνας είναι πιο ευάλωτες σε πιθανά εγκαύματα. Η γούνα προστατεύει το δέρμα μέχρι ένα σημείο αλλά αν η γάτα σας ανέχεται να της βάλετε αντιηλιακή κρέμα, κάντε το επιλέγοντας βέβαια μία κρέμα που να είναι φιλική προς τα ζώα. Τοποθετήστε την στις πιο εκτεθειμένες περιοχές του σώματος της όπως η άκρη της μύτης και των αυτιών.

Η αντιηλιακή κρέμα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου και δεν πρέπει να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου.  Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την καταλληλότητα της αντιηλιακής κρέμας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε!

Να πούμε βεβαίως ότι πάρα πολλές λευκές γάτες ή γάτες με λευκή γούνα στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία συχνά υποφέρουν από καρκίνους.

2. Προσφέρετε όση περισσότερη σκιά είναι δυνατό

Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε πολλά σημεία με άφθονη σκιά για τις γάτες σας, κάτω από μπαλκόνια, τέντες ή εστίες πρασίνου (θάμνους, δένδρα ) έτσι ώστε οι γάτες σας να έχουν την επιλογή τέτοιων δροσερών καταφυγίων. Η συγκεκριμένη  ιδέα ισχύει για γάτες που ζουν εκτός σπιτιού φυσικά, αλλά και μία γάτα που ζει μέσα στο σπίτι αλλά της αρέσει να βγαίνει και εκτός.

3. Δροσίζετε τις επιφάνειες με νερό

Θα παρατηρήσετε ότι οι γάτες που βρίσκονται εκτός σπιτιού οριζοντιώνονται σε διάφορες επιφάνειες, που όμως όσο δροσερές και αν είναι κατά την διάρκεια της ημέρας συσσωρεύουν θερμότητα και αρχίζουν να μην είναι πλέον τόσο δροσερές. Αν είναι εφικτό ρίξτε νερό στις επιφάνειες μια ή δυο φορές την ημέρα προσπαθώντας να μην κάνετε βέβαια τρελή σπατάλη νερού!

4. Κρατήστε τις γάτες σας ενυδατωμένες

Όπως έχετε καταλάβει έχω ιδιαίτερη έγνοια για το θέμα της ενυδάτωσης της γάτας, γιατί θεωρώ ότι η κακή ενυδάτωση είναι πηγή πολλών δεινών (για τα νεφρά, το ουροποιητικό, την γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του σώματος).

Φροντίστε λοιπόν να κρατήσετε την γάτα σας ενυδατωμένη με τους παρακάτω τρόπους:

  • Βάλτε φρέσκο δροσερό νερό σε αρκετά σκιερά σημεία (ιδίως αν έχετε πολλές γάτες εκτός αυλής)
  • Δοκιμάστε να βάλετε παγάκια στα δοχεία με το νερό
  • Χρησιμοποιήστε συντριβάνια για να τις προσελκύσετε να πιουν παραπάνω νερό μια και οι γάτες δεν έχουν φυσική ροπή προς το σκέτο νερό και μπορεί να αφυδατωθούν παρόλο που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο φρέσκο νερό.
  • Δίνετε στις γάτες σας αυτές τις μέρες παραπάνω υγρή τροφή που αποτελείται από 70-85% από νερό σε αντίθεση με την ξηρά τροφή που έχει περίπου 8 με 10% υγρασία

5. Μην εξιτάρετε την γάτα σας

Στις καυτές ημέρες μια γάτα που είναι δραστήρια γρήγορα θα εξαντληθεί και θα αφυδατωθεί. Αντί να την ενθαρρύνετε για παιχνίδια κυνηγητό κοκ, ενθαρρύνετε την για μια πιο χαλαρή (αγγλιστί chill) προσέγγιση. Αν η γάτα σας εξακολουθεί να είναι περίεργη και δραστήρια δώστε της ένα δυο παγάκια και αφήστε την να παίξει με αυτά!

6. Μην ξεχνάτε να κρατάτε δροσερή και τη γάτα που μένει εντός σπιτιού

Οι περισσότερες από τις παραπάνω οδηγίες αφορούν κυρίως γάτες που ζουν εκτός σπιτιού, αλλά η ανάγκη για δροσιά είναι μεγάλη και για μία γάτα που ζει εντός σπιτιού. Τηρήστε τα παραπάνω και γι’ αυτήν και αν είναι εφικτό δώστε της την πολυτέλεια της συνεχούς λειτουργίας ενός κλιματιστικού τις ώρες που η ζέστη είναι έντονη.

7. Φροντίζετε το τρίχωμα τους

Τις ημέρες με έντονη ζέστη οι γάτες παρουσιάζουν συχνά έντονη τριχόπτωση. Κάθε γάτα κουβαλάει κάμποση νεκρή τρίχα και αυτή η ποσότητα αυξάνεται τις ημέρες του καύσωνα, οπότε αν το δέχεται θα ήταν ευεργετικό γι’ αυτήν να την χτενίσετε και να αφαιρέσετε όλη αυτή την νεκρή τρίχα, κάτι που θα την ανακουφίσει και θα την δροσίσει.

Τέλος αποφύγετε αυτές τις πρακτικές σε γατάκια που είναι μικρότερα των 15 ημερών.

Εσείς έχετε άλλα τιπς να μοιραστείτε σχετικά με το πως να κρατήσετε την γάτα σας δροσερή; Περιμένω στα σχόλια σας, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκατοντάδες ιδέες!

                                   Διαβάστε το άρθρο online στο https://www.tsitsosthecat.gr/heatstroke/