το Ινδικό Χοιρίδιο

Γράφει η Μαίριλυν Πήτερς, BSc, MSc

to-indiko-xoiridio-1

Τα μικρά αυτά ζωάκια έχουν ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους ανά τον κόσμο. Το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο μετρήθηκαν 1.000.000 Ινδικά Χοιρίδια. Στην Ευρώπη γενικότερα το 2010 σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα νούμερα στο Βέλγιο (1.300.000), Γαλλία (3.011.000), Γερμανία (5.300.000), Ιταλία (2.500.000), Ολλανδία (1.700.000), και Ισπανία (3.850.000). Στην Ελλάδα βρέθηκαν 400.000 ινδικά χοιρίδια ως κατοικίδια.
Τι τα κάνει τόσο λατρεμένα άραγε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το ινδικό χοιρίδιο;
Το ινδικό χοιρίδιο είναι ένα μικρό σε μέγεθος τρωκτικό το οποίο ζυγίζει 800-1300γρ. Κατάγεται από την Νότια Αμερική και εξημερώθηκε περίπου το 1400 μ.Χ. Είναι αποκλειστικά χορτοφάγο ζώο και πολύ κοινωνικό καθώς στην φύση ζει σε ομάδες όπου η πλειοψηφία τον μελών είναι θηλυκές με έναν κυρίαρχο αρσενικό. Υπάρχουν περίπου 13 αναγνωρισμένες ράτσες που διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως σε χρώματα και τρίχωμα.

Με μια ματιά

Διάρκεια Ζωής 5-7 χρόνια
Βάρος 800-1300 gr
Μήκος 20-50 cm
Θερμοκρασία σώματος 39-40οC

Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά τους
Το ινδικό χοιρίδιο είναι η ψυχή του party!!! Είναι αξιολάτρευτα πλασματάκια με πολλές αρετές. Αυτό που τα κάνει τόσο αξιαγάπητα και ξεχωριστά είναι η κοινωνικότητα τους αλλά και ο πλούσιος συναισθηματικός τους κόσμος.
Λατρεύουν την παρέα με άλλα ινδικά (γι ’αυτό και πρέπει να στεγάζονται δύο δύο) αλλά και με ανθρώπους και άλλα ζώα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ινδικό διαμορφώνει δυνατό δεσμό με την γάτα η με τον σκύλο της οικογενείας προσφέροντας έτσι πολλά γέλια με τις συναναστροφές τους. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούνται ιδανικά για παιδιά, και όχι για την ευκολία τους, που μερικοί νομίζουν. Η φροντίδα τους δεν είναι εύκολη για ένα παιδί οπότε δεν θα έπρεπε να είναι και αποκλειστική ευθύνη του. Όπως και για όλα τα άλλα είδη κατοικίδιων, η καθημερινή φροντίδα και διαχείρισή τους θα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη των γονέων αφήνοντας έτσι στο παιδί την δυνατότητα να χαρεί τον μοναδικό δεσμό που προσφέρουν αυτά τα ζώα. Βέβαια, σε σύγκριση με τον σκύλο ή την γάτα, η καθημερινή τους φροντίδα είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο απαιτητική για την μαμά και τον μπαμπά.

Διατροφή
Η εξασφάλιση της σωστής και απαραίτητης φροντίδας τους ξεκινά από την διατροφή τους. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Μια πλήρες διατροφή περιλαμβάνει 3 είδη τροφών τα οποία πρέπει να είναι στην διάθεσή τους καθημερινά:

  1. Ξηρή τροφή (άλφα άλφα για κάτω των 6 μηνών και timothy για τα μεγαλύτερα σε ηλικία) – 20γρ την ημέρα ανά ινδικό χοιρίδιο.
  2. Σανό (Υπάρχουν διάφορα είδη αλλά προτιμούμε αυτά με timothy hay ή meadow hay) – Το σανό βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικoύ συστήματος. Επιπλέον διατηρεί τα δόντια τους στο σωστό μήκος μιας και αναπτύσσονται συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τροχίζουν τα δόντια τους με το μάσημα του φαγητού Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι πάντα διαθέσιμο και καθαρό στο ειδικό δοχείο του.
  3. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά – Μια με δύο φορές την ημέρα

Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να δίνεται ως συμπλήρωμα παρ’ ότι οι περισσότερες ξηρές τροφές και φρέσκα λαχανικά την συμπεριλαμβάνουν διότι (όπως και εμείς) δεν μπορούν να την παράγουν μόνα τους. Χωρίς την απαραίτητη καθημερινή ποσότητα (10-30 mg/kg) κινδυνεύουν από σκορβούτο, μία ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση των οστών.

Η σωστή στέγαση του ινδικού χοιριδίου
Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες για την σωστή στέγαση των ζώων αυτών:

  1. Χώρος
  2. Παρέα.

Τα ζωάκια αυτά θέλουν αρκετό χώρο στην διάθεσή τους, διότι στην φύση κινούνται συνέχεια βοσκίζοντας μέρα νύχτα.
Ιδανικά, για δύο ινδικά (δύο αρσενικά η δύο θηλυκά) το μικρότερο μήκος για κλουβί θα πρέπει να είναι 1.2 μέτρα (1.2μ χ 0.6μ).

Μέσα στο κλουβί τους, εκτός από το υπόστρωμα, όπου υπάρχουν πολλές επιλογές για είδος πχ. fleece, ξύλινο πέλετ, ροκανίδι κτλ., πρέπει να υπάρχει πάντα τροφή (δείτε παραπάνω), μία κρυψώνα για να κρύβονται, όταν θα το θελήσουν και νερό καθαρό.

Πέρα από το κλουβί τους καλό είναι να βγαίνουν και έξω καθημερινά για εξερεύνηση, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση και πολλά πολλά χάδια.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα ινδικά χοιρίδια είναι ιδανικά κατοικίδια για μικρούς και μεγάλους προσφέροντας πολλή αγάπη και χαρά σε όποιον συναναστραφεί μαζί τους. Αφού όμως πρώτα ληφθούν υπόψιν οι ιδιαίτερες διατροφικές και στεγαστικές ανάγκες τους.