Δήμοι ευαισθητοποιημένοι στη Διαχείριση του Αδέσποτου Πληθυσμού – Συνέντευξη με τη Μένη Βαμποράκη

Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας Αττικής & Πρόεδρο πενταμελούς επιτροπής για τα αδέσποτα

Συνέντευξη στον Βασίλη Γουλιέλμο, εκδότη

Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η δική σας σχέση με τα ζώα και τι ρόλο παίζουν στη ζωή σας;

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, στο σπίτι μας υπήρχαν πάντα κατοικίδια! Όταν ήρθε η στιγμή να κάνω δική μου οικογένεια, σε αυτή ανήκε πάντα τουλάχιστον ένας σκύλος! Σήμερα, ζω σε ένα σπίτι με σκύλο, γατάκια, κοτοπουλάκια και χήνες! Εκτιμώ πως η συμβίωση με τα ζώα είναι το καλύτερο μάθημα για όλους μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί τους, με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση.

Ποια ήταν τα συναισθήματα που συνόδευσαν την επιλογή σας ως πρόεδρος της 5μελούς επιτροπής αδέσποτων του Δήμου σας;

Όταν μου προτάθηκε η θέση της προέδρου της πενταμελούς επιτροπής αδέσποτων του Δήμου Μαρκοπούλου, δεν το πολυσκέφτηκα! Δέχθηκα αμέσως και με τη βοήθεια του επί σειρά ετών ενεργoύ εθελοντή και φιλόζωου, Νίκου Κανελλόπουλου, ξεκινήσαμε να «χτίζουμε» από την αρχή με έντονο αίσθημα ευθύνης έναν τομέα τόσο σημαντικό ιδιαίτερα στον Δήμο μας.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι Δήμοι αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα ως ένα μεγάλο «πρόβλημα» που φέρνει συνεχόμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ φιλόζωων και μη πολιτών και μεταξύ φιλόζωων και φιλοζωικών σωματείων και Δημοτικής Αρχής η οποία και κατηγορείται πως παραμένει σε προεκλογικές υποσχέσεις. Στο δικό σας Δήμο ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;

Δυστυχώς στον Δήμο Μαρκοπούλου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών φιλόζωων, μελών ή όχι φιλοζωικών σωματείων, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει κατορθωθεί να εδραιωθεί μία σταθερή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος της αύξησης και της διαχείρισης των αδέσποτων. Αλλά όταν ένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται από κοινού με σύμπνοια, σύμπλευση και συνεννόηση μεταξύ κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, τότε αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα.

Έχετε ξεκινήσει ένα πρωτότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτου πληθυσμού. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει πρωτοποριακό. Αλλά όταν μιλάμε για τον Δήμο Μαρκοπούλου και το θέμα των αδέσποτων, το να ξεκινήσει κάποιος την επίλυση του προβλήματος από την καλλιέργεια της Παιδείας των πολιτών, μάλλον αποτελεί πρωτοποριακή τακτική.
Από εκεί και πέρα, πρώτη μας μέριμνα θα είναι η στείρωση όσων περισσοτέρων -αν όχι όλων- των αδέσποτων σκύλων του Δήμου μας, ο εμβολιασμός τους και η σήμανσή τους, ώστε σε συγκεκριμένο αρχείο του Δήμου να διατηρείται λίστα με τον κωδικό αριθμό τους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να ελέγχουμε το πρόγραμμα διαχείρισης και τον καταμερισμό του σε πραγματικές ανάγκες του αδέσποτου πληθυσμού.

Πώς σκοπεύετε να συνεισφέρετε ως Δήμος στο μέλλον των αδέσποτων ζώων τα οποία θα αναλάβετε να περισυλλέξετε αλλά και να στειρώσετε; Σκοπεύετε στη δημιουργία ενός προτύπου καταφυγίου ή δεν είστε υπέρ της ιδρυματοποίησης ζώων;

Προς το παρόν, στην έναρξη του προγράμματος, θα δοθεί βάρος στην υπεύθυνη καταγραφή, περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων. Η στείρωση είναι η μόνη εφικτή και αποδοτική λύση. Το θέμα των καταφυγίων αδέσποτων ζώων είναι από αυτά που μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πως είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η θεωρία απέχει αρκετά από την εφαρμοσμένη πρακτική.

Στη συνεργασία ποιων φορέων θεωρείτε ότι οφείλεται ένα επιτυχημένο και αποδοτικό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτου πληθυσμού;

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως προανέφερα, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία και τη σύμπλευση κάθε εμπλεκόμενου φορέα και πολίτη! Είναι αυτονόητο πως τον πρώτο λόγο έχει η Δημοτική Αρχή και η Πολιτεία εν γένει και έπειτα τα φιλοζωικά σωματεία με την πείρα που διαθέτουν και κάθε εθελοντής φιλόζωος που θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν δεν επιτευχθούν τα παραπάνω, ποτέ το πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να είναι επιτυχημένο και αποδοτικό.

Πιστεύετε ότι θα ήταν μια εύστοχη λύση η φιλοζωική εκπαίδευση των μαθητών των σχολείων του Δήμου σας και αν ναι, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντησα ήδη σε προηγούμενη ερώτηση, μιλώντας για καλλιέργεια Παιδείας. Η Παιδεία, βασίζεται στη γνώση και στη σωστή μετάδοσή της στους πολίτες. Βεβαίως τα παιδιά μας αποτελούν προτεραιότητα στην καλλιέργεια της Παιδείας, ιδιαίτερα στο θέμα των αδέσποτων και γενικά της συμπεριφοράς μας προς τα ζώα. Αυτός είναι και ένας λόγος που δέχθηκα με χαρά τη θέση της προέδρου της πενταμελούς επιτροπής αδέσποτων, ούσα ήδη χρισμένη Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μαρκοπούλου.
Σε αυτή τη Δημοτική Αρχή θεωρούμε πως δεν μπορεί να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα, χωρίς να υπάρξει η παράλληλη καλλιέργεια της Παιδείας στα σχολεία μας και σε αυτό θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα.

Ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης του Δήμου σας προκειμένου να βοηθήσει ένα αδέσποτο ζώο;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει ο καθένας από εμάς, ξεχωριστά ως μονάδα, να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας, μα πάνω από όλα τους τετράποδους φίλους μας. Ο Δήμος μας κινούμενος προς την κατεύθυνση αυτή έχει ορίσει αρμόδιο υπάλληλο, με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ο δημότης και να τον ενημερώσει κάθε φορά για τη θέση που βρίσκεται ο αδέσποτος σκύλος που χρήζει βοήθειας. Με τον τρόπο αυτό και σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής μας μπορούμε άμεσα και αποτελεσματικά να επέμβουμε σε κάθε περιστατικό. Επιπλέον υπάρχει στο διαδίκτυο συγκεκριμένη δημοτική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο δημότης μπορεί να κάνει αναφορά στον αριθμό, το φύλο, την ηλικία των αδέσποτων σκύλων της γειτονιάς του, ώστε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και τα ζώα αυτά, μειώνοντας σημαντικά το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων στην περιοχή μας.

Μετά την περισυλλογή, την περίθαλψη, τη στείρωση και το τσιπάρισμα ενός αδέσποτου ζώου, ιδανική λύση θα ήταν η υιοθεσία του. Ως Δήμος έχετε σκεφθεί να δώσετε κάποια κίνητρα στους πολίτες, ώστε να προβούν σε αυτή την πράξη καλοσύνης και αγάπης; Και αν ναι, με τι τρόπο θα εξασφαλίσετε πως το ζώο αυτό θα παραμείνει με την οικογένειά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του;

Σημαντικό για εμάς ως νέα Δημοτική Αρχή είναι να βοηθήσουμε τον πολίτη να αντιληφθεί πως ο σεβασμός προς τα ζώα είναι απόδειξη υψηλού πολιτισμού και Παιδείας. Άρα η ενημέρωση στα σχολεία και η διανομή έντυπου υλικού στην κοινωνία του Μαρκόπουλου και του Πόρτο Ράφτη μας δίνει την ελπίδα να θεωρούμε πως από εδώ και στο εξής ο πολίτης και χωρίς κάποια ιδιαίτερα κίνητρα θα αναγνωρίσει πίσω από κάθε πράξη υιοθεσίας ενός ζώου μία κίνηση ανθρωπιάς και ευαισθησίας. Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό, σκοπό έχουμε στο άμεσο μέλλον να προσφέρουμε κίνητρα ανταποδοτικά στον κάθε πολίτη που θα ταΐσει ή ακόμα και θα περιθάλψει αδέσποτο ζώο, σε συνεργασία πάντα με ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι να κινήσουμε την όποια διαδικασία προβλέπει ο Νόμος κατά εκείνων που θα εγκαταλείψουν ή με όποιον τρόπο κακοποιήσουν ζώο.

Θεωρείτε ότι το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων απαιτεί γνώσεις και εμπειρία από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή ή η αγάπη και η διάθεση να βοηθήσεις τα ζώα αρκεί, ώστε να υπάρχει αποδοτικότητα σε ένα τέτοιο θέμα;

Όπως σε κάθε θέμα, έτσι και σε αυτό της διαχείρισης των αδέσποτων, ποτέ δεν αρκεί η αγάπη και η πρόθεση. Το λέω με πλήρη γνώση πλέον, από τη θέση ενός μέλους της Διοίκησης. Η Διοίκηση κάθε τομέα απαιτεί τα κατάλληλα άτομα, στις κατάλληλες θέσεις, τα οποία δεν θα σταματήσουν να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται όσο ασκούν τα καθήκοντά τους. Επιτακτική είναι η συνεργασία με κάθε αρμόδιο φορέα και βεβαίως το να έχεις τα αυτιά σου ανοικτά σε κάθε Δημότη. Έτσι και στον τομέα της διαχείρισης των αδέσποτων, η αγάπη και η καλή πρόθεση δεν αρκεί.

Χρειάζεται εργατικότητα, μεθοδικότητα και εφευρετικότητα για την άμεση αντιμετώπιση κάθε ζητήματος.

Πάνω σε αυτά δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή και βάσει αυτών θα είμαστε σε θέση σύντομα να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, στη διάθεση κάθε πολίτη.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα μήνυμά σας προς όλους τους αναγνώστες του περιοδικού μας που μπορεί να είναι και πολίτες του Δήμου σας.

Το δικό μου μήνυμα, αλλά και όλης της ομάδας που ασχολούμαστε πλέον με τη διαχείριση του προγράμματος, είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης που βλέπουμε να καταρρέουν κεκτημένα, αντιλήψεις και δομές. Η απάντηση σε αυτό, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όλων μας, για να καταφέρουμε να βρούμε βιώσιμη λύση στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων, για το καλό και των δύο πλευρών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μένη Βαμποράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 με καταγωγή από Κρήτη και Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Ψυχολογία στην Αθήνα και στην Αγγλία.
Το Μαρκόπουλο, εδώ και 13 χρόνια, επέλεξε να είναι ο τόπος της, ο τόπος που αγαπά και θέλει να προσφέρει για τη βελτίωσή του, ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Ασχολήθηκε εξ αρχής με τον εθελοντισμό, κυρίως σε θέματα γονέων και παιδιών, ενώ η έντονη εθελοντική της δράση και το ήθος της εκτιμήθηκαν από τους Δημότες του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη, οι οποίοι στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές την επέλεξαν και της χάρισαν μία θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο με την πλευρά της Συμπολίτευσης. Έκτοτε, ανέλαβε Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ πρόσφατα αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει τη προεδρία της Πενταμελούς Επιτροπής για τη Διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα.