Νεοαποκτηθέν «εξωτικό» κατοικίδιο

Απαντάει η Χριστίνα Δουκάκη, κτηνίατρος (DVM, Resident in Avian Medicine and Surgery)

Γιατί πρέπει να το προσκομίσουμε στον/στην κτηνίατρο άμεσα;

Η αγορά/απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου, εξωτικού ή μη, συνοδεύεται από μεγάλη χαρά και με την σιγουριά του ότι είναι υγιέστατο και θα παραμείνει για πάντα έτσι!

Αν και αυτά τα συναισθήματα είναι λογικό να μας κατακλύζουν, δυστυχώς πολλές φορές δεν υπολογίζουμε αστάθμητους παράγοντες, όπως αρρώστιες και ατυχήματα, που μπορούν να συμβούν σε ένα ζωντανό οργανισμό, όπως μπορούν κάλλιστα να συμβούν και σε εμάς!

Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, αλλά και την σωστή καθοδήγηση μας, είναι καλό να επισκεφτούμε εντός της πρώτης εβδομάδας απόκτησης του ζώου μας, έναν κτηνίατρο με εξειδίκευση πάνω στο συγκεκριμένο είδος ζώου.

Ο κτηνίατρος, πέραν της κλινικής εξέτασης του ζώου μας, θα μας ενημερώσει για τυχόν νοσήματα που μπορεί να έχει το ζώο μας, αλλά ακόμα δεν έχει εκδηλώσει και για τα οποία μπορεί να ελεγχθεί.

Κάποια από αυτά είναι:

Παπαγάλοι:
Ψιττάκωση: βακτηριδιακή ανθρωποζωονόσος που μεταφέρετε με εκκρίσεις.
Ιός του ράμφους και του πτερώματος (PBFD):μεταφέρετε με την πούδρα των φτερών και τα περιττώματα.
Ιός του πολυόμα: μεταφέρετε με την πούδρα των φτερών και τα περιττώματα.
Ιός του αδενώδους στομάχου (PDD): μεταφορά με εκκρίσεις
Ψώρα: παρασιτική νόσος που μεταφέρεται με άμεση επαφή

Καναρίνια:
Κοκκιδίαση: παρασιτική νόσος που μεταφέρεται με περιττώματα
Ψιττάκωση: βακτηριδιακή ανθρωποζωονόσος που μεταφέρετε με εκκρίσεις.
Μόλυνση από ζυμομύκητες: μεταφορά με εκκρίσεις και περιττώματα.

Κουνέλι:
Εγκεφαλιτοζωόνωση: παρασιτική νόσος που μεταφέρεται με ούρα και μέσω της μήτρας στα μωρά.
Κοκκιδίαση: παρασιτική νόσος που μεταφέρεται με περιττώματα.
Ψώρα: παρασιτική νόσος που μεταφέρεται με άμεση επαφή.

Χελώνα:
Πρωτόζωα και σκουλήκια: παρασιτικοί νόσοι που μεταφέρονται με περιττώματα.

Ο/Η κτηνίατρος μπορεί να μας δώσει ακόμα πληροφορίες για:

  • Το φύλο του ζώου μας: σε κάποια ζώα το φύλο φαίνεται στην ενηλικίωση και όχι νωρίτερα, όπως στα παπαγαλάκια Budgerigar το χρώμα του δέρματος πάνω στο ράμφος παίρνει τον τελικό χρωματισμό του μετά τους 6 μήνες!
    το προσδόκιμο όριο ηλικίας του: π.χ. ο παπαγάλος Ζακό μπορεί να ζήσει μέχρι και 50 ετών, το κουνέλι 6-8 ετών, η νεροχελώνα 30 χρόνια
  • Το μέγεθος/μήκος που θα αποκτήσει, εφόσον το κατοικίδιο δεν είναι ενήλικο:
    π.χ. ο βασιλικός πύθωνας μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο σε μήκος, όπως και το πράσινο Ιγκουάνα!
  • Την ορθολογική διατροφή του (χορτοφάγο, παμφάγο, σαρκοφάγο), πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως και τι πρέπει να αποφεύγεται: π.χ. τροφές με αλάτι, σάκχαρα και συγκεκριμένα είδη τροφών όπως το αβοκάντο στους παπαγάλους, μπορεί να προκαλέσουν οργανικές βλάβες, ακόμα και να οδηγήσουν στον θάνατο!
  • Τις συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, ώρες φωτός/νυκτός).
  • το μέγεθος του κλουβιού στο οποίο θα διαμένει: το κλουβί θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε το ζώο όταν περιστρέφεται ή όταν ανοίγει τα φτερά του, μέσα σε αυτό, να μην χτυπάει στα τοιχώματα του, σύμφωνα με τους κανόνες ευζωίας!
  • Την καθαριότητα και υγιεινή που θα πρέπει να ακολουθούμε: πλύσιμο και καλό στέγνωμα του κλουβιού/ενυδρείου, 1-2 φορές την εβδομάδα, των τροφοθηκών και ποτιστριών κάθε δεύτερη ημέρα.

Τέλος από τον/την κτηνίατρο μπορούμε να ενημερωθούμε αν το συγκεκριμένο είδος ζώου εμβολιάζεται και ποια η προληπτική αποπαρασίτωση του.
Όπως και στον άνθρωπο ένας ετήσιος προληπτικός έλεγχος, ύστερα από την πρώτη επίσκεψη, είναι καλό να γίνετε, γιατί έτσι ο/η κτηνίατρος θα έχει κάθε χρόνο μία εικόνα του ζώου μας και θα μπορεί να εντοπίσει τυχόν παθολογικές καταστάσεις, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, όπως αν το ζώο είναι καχεκτικό, φυσιολογικό ή παχύσαρκο!