Η προστασία των ζώων & η ευημερία στη σχολική εκπαίδευση

(Erasmus +// Project Nr: 2021-2-PL01-KA220-SCH-000049117)

Το PAW είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας πολλών και διαφορετικών οργανισμών από τις χώρες Πολωνία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία και Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν αποτελεσματικές διδακτικές μεθόδους σχετικά με την Εκπαίδευση για την Ευζωία των Ζώων και τη Θεραπεία με Ζώα.

Μετά από ενδελεχή έρευνα μέσω εξειδικευμένων ερωτηματολογίων σε ανθρώπους που ασχολούνται και αγαπούν τα ζώα στις χώρες που προαναφέρθηκαν, προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα δεν περιλαμβάνουν την ευζωία των ζώων στα αναλυτικά προγράμματα, ούτε καν ως προαιρετικό μάθημα. Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, το πρόγραμμα PAW μέσα από κοινό σχεδιασμό στοχεύει, όχι απλώς να δημιουργήσει νέα εκπαιδευτικά υλικά και να υλοποιήσει σενάρια σχετικά με την ευζωία των ζώων, αλλά και να ενθαρρύνει όλους τους ενδιαφερόμενους -φορείς και πρόσωπα- για την υλοποίηση αυτών αλλά και άλλων ιδεών σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για την Ελλάδα οι Ζω.Ε.Σ. και η Π.Φ.Π.Ο., με μια μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία εκπαιδευτικών φιλοζωικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων, έχουν αναλάβει τη συγγραφή και υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού φιλοζωικού εγχειριδίου για μαθητές 6-12 ετών το οποίο θα λειτουργήσει ως ένας οδηγός για τους εκπαιδευτικούς γεμάτος με εκπαιδευτικές φιλοζωικές δραστηριότητες που θα εκπονηθεί στα σχολεία αφού μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε το ΚΕΑΝ, πολύ σημαντικός εταίρος του προγράμματος: «Το έργο PAW έχει οικοδομηθεί στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων που εκτρέφονται για κτηνοτροφικούς σκοπούς και του σχεδίου δράσης για την καλή διαβίωση 2006-2010 με στόχο την ανάπτυξη και τη διασφάλιση της προστασίας και της καλής διαβίωσης των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η μεταχείριση των ζώων είναι ενσωματωμένη στις αξίες της ΕΕ και θεωρείται κοινωνικό ζήτημα. Οι ειδικοί της εκπαίδευσης πιστεύουν ότι η διδασκαλία των παιδιών να φροντίζουν και να σέβονται τα ζώα δημιουργεί θετικά αποτελέσματα τόσο για το παιδί όσο και για το ζώο. Η διδασκαλία της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας για όλα τα έμβια όντα είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών και των νέων και θα αλλάξει ριζικά τις πολιτικές και τις πρακτικές που σχετίζονται με τον κόσμο των ζώων στο μέλλον – πολύ θετικές δεξιότητες που ωφελούν την κοινωνία στο σύνολό της. Από την άλλη πλευρά, το έργο στοχεύει επίσης στην προώθηση των θεραπειών με ζώα. Εν ολίγοις, η PAW προτείνει τα ζώα και οι άνθρωποι να ζήσουν μαζί σε έναν κόσμο που θα είναι πιο δίκαιος για όλους, ώστε και τα δύο μέρη να επωφεληθούν από αυτή την υγιή σχέση»

Συντονιστής:

  • WYZSZA SZKOLA BIZNESU I NAUK O ZDROWIU, Poland

Εταίροι:

  • Greece, KEAN-Cell of Alternative Youth Activities, gr
  • Spain, Actividades Alternativas, com
  • Lithuania, Vilniaus Jono Lauziko konsultacinis-mokymo centras, vilnius.lm.lt
  • North Macedonia, Opshtinsko Osnovno Uchilishte Dimkata Angelov Gaberot s. Vatasha, dagvatasa.edu.mk
  • Greece, ZWES, gr
  • Greece, Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation, gr
  • Greece, 5th Primary School “Theodoros Kastanos”, edu.gr/el

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ή να συμμετάσχετε στο διεθνές δίκτυο, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί τους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kean.gr