Μανώλης Βορρίσης

Ο κτηνίατρος – ήρωας της Σύρου που σκέφτεται 24 ώρες το 24ωρο τα ζώα και έχει αφιερώσει τη ζωή του στις αδέσποτες γάτες των Κυκλάδων!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαποστόλου,

Ο Μανώλης Βορρίσης είναι ένας κτηνίατρος που έφτασε πριν λίγα χρόνια στη Σύρο απευθείας από το Λονδίνο και προσπαθεί με κάθε τρόπο από τότε εκτός από το καθημερινό του ωράριο ως κτηνίατρος, να ομορφύνει παράλληλα τη ζωή των γατών του νησιού! Τα διάσημα πλέον γατοκαφέ στη Σύρο έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σημείο αναφοράς για όλους που σταματούν εκεί για να χαϊδέψουν και να φωτογραφήσουν τις υγιείς, φιλικές και καλοταϊσμένες γάτες.
Με σύνθημα «ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ» και με μεγάλο όπλο τη στείρωση, μέχρι να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι πληθυσμοί, ο Μανώλης Βορρίσης προσπαθεί να μειώσει τον γατοπληθυσμό της Σύρου αλλά και αναζητά συνεχώς οικογένειες να υιοθετήσουν τις γάτες που διασώζει και πολύ συχνά μάλιστα συνοδεύει ο ίδιος στα παντοτινά τους σπίτια.



Πώς ξεκίνησε η τεράστια αγάπη για τα ζώα και η κτηνιατρική ήταν ένα επάγγελμα που από μικρός θέλατε να ακολουθήσετε;
Μ.Β. Με τα ζώα έχω μεγαλώσει στο κρεβάτι μου.
Οι σκύλοι ήταν πάντα παρόντες στο σπίτι ως μέλη της οικογένειας. Ο πατέρας μου για να καταλάβετε έφερνε σκυλιά στο σπίτι και μετά τους βρίσκαμε σπίτι. Μην νομίζετε τίποτα ανισσόροπες καταστάσεις. Με την κτηνιατρική δεν είχα καμία σχέση μέχρι που πέρασα στη σχολή ως «αποτυχημένος» υποψήφιος ιατρικής.

Ένας κτηνίατρος μπορεί να είναι αποδοτικός, αν δεν αγαπάει τη δουλειά του;
Μ.Β. Ο καθένας κρίνεται από την προσφορά στον ασθενή του και αν έκανε το καλύτερο δυνατό ώστε το ζώο να ανακουφιστεί από την ασθένειά του.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι από ασθένειες και μη, από τους οποίους κινδυνεύουν οι σκύλοι και οι γάτες μας το καλοκαίρι;
Μ.Β. Θερμοπληξία, δείγματα εντόμων και φιδιών, ξένα σώματα κυρίως ξερά χόρτα που «τρυπώνουν» σε αυτιά, μύτες και μάτια, λεϊσμανίαση, τροχαία ατυχήματα, ερλιχίωση.

Το θέμα των αδέσποτων ζώων είναι κάτι που απασχολεί όλους εμάς που διαθέτουμε ευαισθησία για τα πλάσματα αυτά. Ποιος είναι ο βασικότερος λόγος θεωρείτε που οδηγεί κάποιον να εγκαταλείψει το κατοικίδιό του;
Μ.Β. Η επιπόλαια απόκτησή του χωρίς να υπάρχει συναίσθηση της ευθύνης που υπάρχει προς το ζώο και τι ανάγκες έχει. Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα κακής παιδείας, προτύπων από την τηλεόραση, ανευθυνότητας και ανεπαρκούς ελέγχου των κατόχων κατοικίδιων ζώων, που στην τελική την πληρώνουν τα ζώα που εγκαταλείπονται και ταλαιπωρούνται στους δρόμους.

Ήταν εύκολη η άρνηση μιας καριέρας στο εξωτερικό για την αφιέρωση στις γάτες των Κυκλάδων; Και γιατί η απόφαση της μόνιμης διαμονής στη Σύρο;
Μ.Β. Αρκετά εύκολη αφού στο εξωτερικό είναι καλά αλλά βαρετά. Η Σύρος προέκυψε λόγω προσφοράς εργασίας και έγινε μόνιμη βάση λόγω γάμου και οικογένειας. Τώρα άνοιξα ένα περιφερειακό προσωπικό ιατρείο στην Τήνο και πάντα έχω το μυαλό μου στην Αμοργό για προγράμματα στειρώσεων 2 φορές το χρόνο. Ομιλίες στη Νάξο για τα φιλοζωικά. Δεν είναι καθόλου βαρετά στα νησιά, αρκεί να κινείσαι. Έχει κούραση, αλλά γνωρίζεις κόσμο, τοπία, και άλλα πολλά ωραία!


Τί σημαίνει χαρτογράφηση των αποικιών των γατιών στις Κυκλάδες και ποια είναι με λίγα λόγια τα παγκοσμίου πλέον φήμης «Γατοκαφέ της Σύρου»;
Μ.Β. (Γελάει)…, έχει πλάκα αυτό το παγκόσμια φήμη που αναφέρετε, αλλά, αν υπάρχουν μετά από 15 χρόνια, τότε θα τον αποδεχόμουν! Ας μην υπερβάλλουμε και ας δούμε τα δεδομένα. Τα Γατοκαφέ είναι μέρη όπου οι γάτες των αποικιών στειρώνονται εντατικά, ταΐζονται σωστά, καλλωπίζονται τα μέρη που μένουν, υπάρχουν γείτονες που τις φροντίζουν. Τα γατοκαφέ διανύουν πλέον τον δεύτερο χρόνο της ζωής τους, είναι αυτή τη στιγμή δέκα και είναι στην πιο κρίσιμη φάση τους. Το κομμάτι που με κούρασε πολύ σωματικά, ψυχικά και οικονομικά, δηλαδή η σύλληψη και η στείρωση τελείωσε.
Έφτασε σε πολύ υψηλά ποσοστά, κοντά στο 90%.
Τώρα είναι η ώρα των γειτόνων και το έχω αφήσει πάνω τους. Θα τα περιποιούνται τα καφέ; θα ποτίζουν;, θα καθαρίζουν τις ταΐστρες;, θα συνεργάζονται; Είναι στο χέρι τους και εκεί είναι το κοινωνικό πείραμα των Γατοκαφέ. Aν η γειτονιά συνεργάζεται για το καλό των άστεγων ζώων της και αγωνίζεται για την ομορφιά! Δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον οι «φιλόζωοι». Τους πρόσφερα στειρώσεις, ταΐστρες, επικοινωνία, στήριξη.
Θα κάνουν το ελάχιστο; Γιατί το ελάχιστο θέλει, 5-10 λεπτά την ημέρα. Θα καταλάβουν ότι πρέπει να τα φροντίζουμε σωστά, ώστε να φέρουμε κόσμο κοντά τους; Ή θα αναλώνονται μόνο σε επιπόλαιο τάισμα και γκρίνια;. Ξέρετε αυτό που μπορεί να είναι όμορφο στο facebook, αν δεν υποστηρίζεται, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ άσχημο και είναι θέμα των ανθρώπων πλέον. Θα δείξει… Οι πολλές γάτες, τα αναλώσιμα γατάκια, προκύπτουν από τις αποικίες που δεν στειρώνονται. Είτε είναι σε δημόσια θέα, είτε σε ιδιωτικούς χώρους. Η καταγραφή αυτών των χώρων και η εντατική στείρωσή τους μπορεί να περιορίσει την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή. Είναι πολύ δύσκολο και θέλει αφοσίωση, συμμετοχή, πόρους, επιμονή.

Υπάρχει στήριξη από κρατικούς φορείς και πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει στο έργο σας;
Μ.Β. Οι κρατικοί φορείς δεν κάνουν ούτε τα ελάχιστα όσον αφορά το έργο «μου». Κατώτεροι των περιστάσεων. Ούτε ένας δεν ήρθε να μου πει «πώς να βοηθήσουμε;» Κάτι μπράβο, κάτι παλαμάκια, κάτι δημόσιες ευχαριστίες. Επί της ουσίας ούτε τα ελάχιστα! Προσπαθώ να φτιάξω μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για να βρω στήριξη αλλά και αυτό έχει αγκυλωθεί στην δύσκολη καθημερινότητα.

Πολύς κόσμος υποστηρίζει σθεναρά ότι πρέπει ένας σκύλος ή μια γάτα να γεννήσει τουλάχιστον μια φορά πριν στειρωθεί όπως και ότι με βάση όσα τους έχει πει ο κτηνίατρος τους η στείρωση επιφέρει προβλήματα και καλό θα ήταν να αποφεύγεται εφόσον δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Τελικά η στείρωση του κατοικίδιού μας είναι θέμα μονάχα υγείας ή και ηθικής;
Μ.Β. Η στείρωση έχει θετικά και αρνητικά. Στη χώρα μας με τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα όμως, θα έπρεπε να είναι αυτός και μόνο ο κανόνας. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα!

Πριν λίγο καιρό είδαμε πως ανακοινώθηκε η συνεργασία σας με την oμάδα ΖΩ.Ε.Σ., για τη δημιουργία μιας υποομάδας που θα επισκέπτεται τα σχολεία στη Σύρο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και τα γύρω νησιά. Ποια τα οφέλη από τη ζωοφιλική βιωματική εκπαίδευση παιδιών σχετικά με τη σχέση τους με όλα τα ζώα;
Μ.Β. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο και δημιουργικότερο για το μέλλον. Μια ομάδα που θα ασχολείται στοχευέμενα με τα παιδιά για τα ζώα.
Έτσι έχει νόημα να ασχολείσαι. Καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά ότι δεν είμαστε το επίκεντρο του κόσμου, ότι ο πλανήτης έχει πολλών ειδών διαφορετικούς κατοίκους και όλοι είναι απαραίτητοι για να είναι βιώσιμος.

Έχετε αισιοδοξία πως θα αλλάξει η κατάσταση στη χώρα σχετικά με τις κακοποιήσεις κυρίως των αδέσποτων ζώων; Ένας άνθρωπος μόνος του, όσα μέσα και αν διαθέτει και όσο και να το προσπαθεί, μπορεί τελικά να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή;
Μ.Β. Το τοπίο αλλάζει αργά και σταθερά. Ο κόσμος ενοχλείται από την κακοποίηση και την καταγγέλλει. Οι νόμοι είναι αυστηροί και πλέον βλέπουμε καλές καμπάνες που πριν 10 χρόνια ήταν αδιανόητες. Όσο συστήνονται ομάδες, όσο ο ένας άνθρωπος ψάχνει τους άλλους να γίνουν ομάδα για να εργαστούν μαζί, θα επιτύχουν. Αλλιώς δε γίνεται!

Κλείνοντας, με γνώμονα τις πολύ εύστοχες δημόσιες τοποθετήσεις σας, θα θέλαμε ένα σχόλιο από εσάς για το περιβόητο νέο νομοσχέδιο για όλα τα ζώα συντροφιάς που ναι μεν αποσύρθηκε, αλλά φαίνεται να επανέρχεται μη έχοντας μεγάλες αλλαγές.
Μ.Β. Ο υπουργός θέλει να περάσει τα πάντα στους Δήμους. Αυτό θα είναι καταστροφή για τα ζώα αφού οι δημοτικές υπηρεσίες πρακτικά δεν το θέλουν, δεν έχουν κατάλληλα στελέχη για τέτοια θέματα και δεν το γνωρίζουν και το θέμα.