Κούνελο-κουβέντα!

Γράφει η Μαίριλυν Πήτερς, Bsc, Msc, Eιδικός συμπεριφοράς
(BSc Biological Sciences: Cell and Molecular – MSc Applied Animal Behaviour and Animal Welfare)

Οδηγός συμπεριφοράς για την καλύτερη κατανόηση του κουνελιού σας

Τα κουνέλια έχουν πολύ σύνθετη γλώσσα. Μιλούν ο ένας στον άλλον αλλά και στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα ήχων, εκφράσεων προσώπου, και στάσεων του σώματος. Την μοναδική προσωπικότητα και την διάλεκτο του δικού σας κουνελιού μπορείτε να την μάθετε καλύτερα μόνο μέσω της παρατήρησής του.

Η «ανάγνωση» της συμπεριφοράς του κουνελιού σας, και η κατανόηση του πώς επικοινωνεί εκείνο είναι μία από τις χαρές της συγκατοίκησης με ένα κουνέλι και θα σας φέρει πιο κοντά καθώς θα ευρυνθεί η επικοινωνία μεταξύ σας. Παρακολουθήστε το, λοιπόν, προσεκτικά για να μάθετε τις συναρπαστικές ιδιαιτερότητες του «κουνελιού».

Κάποια από τα κύρια στοιχεία της συμπεριφοράς του αναγράφονται παρακάτω.

Ηχητική επικοινωνία

Ρουθούνισμα – Grunting / Growling: Το ρουθούνισμα είναι έκφραση θυμού και αντίδραση σε μια ανεπιθύμητη ανθρώπινη ή κουνελίσια συμπεριφορά όπου μπορεί να επέλθει γρατζουνιά ή δάγκωμα. Τα κουνέλια ρουθουνίζουν, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή για να δείξουν την δυσαρέσκειά τους σε κάποιον χειρισμό. Σημαίνει – «αφήστε με μόνο» – ή- «κάτω»! Ορισμένα κουνέλια δείχνουν την συμπεριφορά αυτή στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν κάτι δικό τους (κλουβί, τρόφιμα, κλπ.) από ένα ανθρώπινο χέρι ή από άλλο κουνέλι.

«Κορνάρισμα» – Honking: Ένας ήπιος ήχος που γίνεται κατά την διάρκεια φλερταρίσματος συνήθως από αστείρωτο αρσενικό καθώς κινείται σε κύκλους.

Χτύπημα δοντιών: Δείχνει μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση – σημαίνει «Είμαι χαρούμενο κουνέλι». Το κτύπημα των δοντιών, που συχνά περιγράφεται σαν το γουργουρητό μιας γάτας, συμβαίνει συνήθως όταν ένα κουνέλι δέχεται χάδια ή όταν είναι απόλυτα χαλαρό και άνετο με το περιβάλλον του.

Τρίξιμο δοντιών: Υποδεικνύει έντονο πόνο, δυσφορία ή άγχος. Συχνά, η γλώσσα του σώματος που συνοδεύει το τρίξιμο των δοντιών είναι αυτή ενός καθισμένου κουνελιού ακούνητο στη γωνία ενός δωματίου ή ενός κλουβιού.
Το κουνέλι σας είναι άρρωστο και πρέπει να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.

Ουρλιαχτό: Πολύς πόνος η τρόμος. Φοβάται για την ζωή του.

Εκφράσεις προσώπου και γλώσσα του σώματος

Αυτιά: Τα αυτιά είναι σαν το ραντάρ ενός κουνελιού. Χρησιμοποιούνται για τον συντονισμό τους με το περιβάλλον τους. Τα αυτιά τους είναι εκφραστικά και περιπετειώδη. Τα δύο αυτιά μπροστά σημαίνει «Κάτι έχει προσελκύσει την προσοχή μου.» Όταν είναι και τα δύο πίσω όμως, χρειάζεται κανείς να διαβάσει ολόκληρο το σώμα του και να συλλέξει κι’ άλλα στοιχεία από το κουνέλι του για να βγάλει συμπέρασμα.
Μπορεί απλά να είναι χαλαρωμένο και να αναπαύει το ραντάρ του η μπορεί, αν είναι όρθιο με την ουρά επάνω, και ‘ρουθουνιάζει’, να είναι έτοιμο να σας χυμήξει θυμωμένο. Αν είναι το ένα πίσω και το άλλο εμπρός σημαίνει «Κάτι συμβαίνει αλλά δεν δικαιολογεί ακόμα την πλήρη μου προσοχή οπότε απλά παρατηρώ.»

Ουρά: Πιστέψτε το ή όχι, το κουνέλι σας μπορεί και θα κουνήσει την ουρά του. Δείχνει ανυπακοή και αντίσταση – «Όχι, δεν θέλω να πάω στο κλουβί μου» -ή- «Δεν μπορείς να με αναγκάσεις!»
Παρακολουθήστε προσεκτικά και θα δείτε ότι το κουνέλι σας θα σας αντιμιλήσει κάποια στιγμή – απλά πιστεύουν ότι δεν θα το παρατηρήσετε!

Μάτια: Από το μέγεθος των ματιών καταλαβαίνουμε πολλά. Όταν είναι στο φυσιολογικό τους μέγεθος το κουνέλι σας είναι χαλαρό και ευτυχισμένο. Αν είναι μικρά και σχιστά τότε το κουνέλι φοβάται η πονάει. Μεγαλωμένα μάτια υποδηλώνουν πολύ πόνο, τρόμο ή θυμό.

Στάσεις του σώματος

Χαμηλωμένο σώμα με αυτιά πίσω: Ανησυχία και φόβος είναι τα βασικά συναισθήματα που προσπαθεί να επικοινωνήσει το κουνελάκι σας ειδικά άμα είναι αποτραβηγμένο. Μην μπερδευτείτε με την διεκδίκηση χαδιών που συμβαίνει, όταν εσκεμμένα θα σας έρθει κοντά και θα χαμηλώσει το κεφάλι του με την πρόθεση να ζητήσει χάδια.

Όρθιο σώμα: Το όρθιο σώμα ερμηνεύεται από το πού είναι το κέντρο βάρους του κουνελιού. Αν είναι προς τα εμπρός τότε θέλει να επεξεργαστεί κάποιο ερέθισμα που του έχει τραβήξει την προσοχή. Αν είναι το κέντρο βάρους στην μέση τότε το κουνέλι είναι χαλαρό. Αν στέκεται με το κέντρο βάρους προς τα πίσω του πόδια τότε ή φοβάται ή είναι πολύ θυμωμένο (χρειάζονται περισσότερα στοιχεία όπως το αν είναι τα αυτιά μπροστά η πίσω).

Γενικές Συμπεριφορές

Χτύπημα πίσω ποδιών: Είναι φοβισμένος, Θυμωμένος ή προσπαθεί να σας πει ότι υπάρχει κίνδυνος (κατά τη γνώμη του). Τα κουνέλια χτυπάνε και για να τραβήξουν την προσοχή.

‘Μπίνκι’-χοροπηδητό: Τρέχουν και χοροπηδάνε ξαφνικά και στριφογυριστά στον αέρα. Μία συμπεριφορά που δείχνει την απόλυτη χαρά και ευτυχία.

Τρίψιμο του πιγουνιού τους σε αντικείμενα και ανθρώπους: Το πιγούνι τους περιέχει αδένες οι οποίοι εκκρίνουν μία ουσία που περιέχει την οσφρητική τους ταυτότητα. Στόχος του κουνελιού με αυτήν την συμπεριφορά είναι η διεκδίκηση των αντικειμένων μαρκάροντας τα με την ταυτότητά τους «είναι δικό μου».

Φλόπ- ξαφνικό ξάπλωμα στο πλάι: Κάποιοι ανησυχούν βλέποντας την συμπεριφορά αυτή αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το κουνέλι σας είναι πολύ χαλαρό και ευχαριστημένο στο περιβάλλον του.

Κουτουλιά με την μύτη του: Σημαίνει «Χάιδεψε με τώρα» -ή- «Κάνε στην άκρη» -ή- «Πρόσεξέ με».

Τσίμπημα με τα δόντια: Ένα μικρό τσίμπημα σημαίνει «Θέλω την προσοχή σου – ΤΩΡΑ!» ή «Αυτή είναι μια προειδοποίηση».
Το τσίμπημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος περιποίησης του άλλου, συμπεριφορά πολύ κοινή ανάμεσα στα κουνέλια καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν και εφαρμόζουν την ιεραρχία μεταξύ τους. Μεταφράζεται ως «Μου αρέσει να με χαϊδεύεις έτσι, θέλω να σε περιποιηθώ και εγώ».

Γλείψιμο: Μία εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας είναι το γλείψιμο. Σημαίνει «σ’αγαπώ» και «σε εμπιστεύομαι».

Ξαφνική γρήγορη κίνηση προς τα εμπρός: Μπορεί να παρουσιαστεί καθώς βάζετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί του για να καθαρίσετε, να δώσετε τροφή ή να βγάλετε το κουνέλι σας έξω – ένα σημάδι αποδοκιμασίας.

Συμπέρασμα
Όπως και στην ερμηνεία της συμπεριφοράς του σκύλου ή της γάτας, ή όποιου ζώου άλλωστε, δεν βοηθά μόνο να εστιάζει κανείς σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματος η του προσώπου του. Για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και για καλύτερη κατανόηση της γλώσσας τους είναι απαραίτητο να παρατηρηθεί ολόκληρο το ζώο.