Τα κουνελάκια είναι οι νέες γάτες!

Γράφει η Marie-Sophie Germain
Μετάφραση-επιμέλεια: Νατάσσα Κωστάκη, editor Κατοικίδια εν Δράσει

Αυτό το μικρό θηλαστικό συνήθως αντικαθιστά τον σκύλο ή τη γάτα, κατοικίδια που κάποιοι δεν μπορούν να επιλέξουν λόγω μεγέθους, κόστους ή επειδή δεν μπορούν να τα βγάζουν τις αναγκαίες βόλτες κάποιες φορές την ημέρα. Βασικά, το κουνέλι είναι μία ιδανική λύση, κάτι ενδιάμεσο μεταξύ σκύλου και γάτας: το μέγεθός του είναι αρκετά βολικό, είναι τρυφερό, ανεξάρτητο και αρκετά έξυπνο, ώστε να μπορέσετε να το εκπαιδεύσετε! Και όπως οι γάτες ή οι σκύλοι, τα κουνέλια υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, τα «σχήματα» και τους χρωματισμούς. Από τα κουνελάκια νάνους (Polish dwarf), που ζυγίζουν μόλις 1,5 κιλό μέχρι τους… γίγαντες (Flemish Giant) 7,5 κιλών, είναι απίθανο να μη βρείτε ένα κουνέλι που να ταιριάζει στα γούστα και τον τρόπο ζωής σας!

Στην Ευρώπη, οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς τείνουν να επιλέγουν τις πιο μικρόσωμες φυλές κουνελιών και λατρεύουν τη γλυκιά εμφάνιση της φυλής Mini Lop, με τα κρεμαστά αυτιά. Ακολουθώντας την καινούρια τάση με τα κατοικίδια κοτόπουλα, κάποιοι προμηθευτές προσπαθούν να λανσάρουν μία νέα γραμμή, αυτή των «κουνελιών του κήπου». Όχι εκείνων που, όταν τα παιδιά βαρεθούν, μεταφέρονται στον κήπο, αλλά μίνι κουνελιών που εκτρέφονται πραγματικά για να ζουν έξω. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες μεγάλες ή μεσαίες φυλές κουνελιών που προσαρμόζονται στις εξωτερικές συνθήκες και ανταποκρίνονται καλύτερα σε ένα σπίτι που τους προσφέρει το περιβάλλον που έχουν όταν ζουν στη φύση. Ανάμεσα σε αυτά, συναντούμε, για παράδειγμα, τα Belgian Hare ή ακόμη τα Netherland Dwarf.

Παρόλα αυτά, τα κουνελάκια είναι καλύτερα να μένουν μέσα στο σπίτι, σε ασφαλές περιβάλλον, ελεύθερο από κυνηγούς και εξωτερικά παράσιτα, και προστατευμένα από την πολλή ζέστη ή το κρύο. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν όλη τους τη ζωή σε ένα μικρό κλουβί. Υπάρχουν πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί που ασχολούνται με την ενημέρωση και αφύπνιση για την ευζωία και τις ανάγκες των κουνελιών.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι αυτό το μικρό θηλαστικό δεν μπορεί να ζει μόνιμα περιορισμένο, αφού η μορφολογία και η ανατομία των μυών του είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε να τρέχει και να χοροπηδά. Είναι, λοιπόν, πολύ πιο σωστό να αφήνουμε το κουνέλι μας να περιφέρεται ελεύθερο μέσα στο σπίτι μας, έχοντας ένα μικρό δοχείο για τις ανάγκες του και ένα κλουβάκι για να κοιμάται και να νιώθει ασφάλεια. Ευτυχώς, κάποιες εταιρίες κατανοούν τις ανάγκες των κουνελιών και έτσι σχεδιάζουν κλουβάκια μεγάλων διαστάσεων.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει τα κουνέλια τόσο δημοφιλή στους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς είναι ότι προορίζονται ακόμη και σε πιο αρχάριους κηδεμόνες. Έτσι, οι αρχάριοι κηδεμόνες ή τα μικρά παιδιά θεωρούν ότι βάζοντάς τους καθαρό νερό και ταΐζοντας τα κουνέλια τους καρότα είναι αρκετό. Βασικά, η φροντίδα ενός κουνελιού απαιτεί πολλά περισσότερα από αυτό. Και αυτό γιατί είναι χορτοφάγα, κάτι που σημαίνει ότι για να έχει σωστή πέψη και για να μπορεί να τρίβει τα δόντια του, πρέπει να καταναλώνει συχνά σανό. Ως ένα αυστηρά χορτοφάγο ζώο, η διατροφή του δε θα πρέπει να αποτελείται από μούσλι και τροφές που δεν είναι grain-free. Η ιδανική τους διατροφή πρέπει να αποτελείται από: βότανα, χορτάρια, φύλλα, λαχανικά και μικρή ποσότητα από φρούτα. Το ίδιο ισχύει και για τις λιχουδιές. Τα κουνέλια πρέπει να τρώνε 100% φυσικές λιχουδιές. Ευτυχώς, στην αγορά μπορείτε πλέον να κάνετε την έρευνά σας και να επιλέξετε μέσα από τις ποικίλες grain-free τροφές, προσφέροντας στο κουνέλι σας μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή! Τα κουνελάκια είναι ιδανική συντροφιά για όλους! Μπορείτε να παίξετε μαζί τους, μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε και να τους μάθετε πολλά κόλπα!

Παρόλο που τα περισσότερα μικρά ζώα έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής, τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν έως και 12 χρόνια, εάν η φροντίδα τους είναι προσεγμένη. Αυτό σημαίνει, ότι οι κηδεμόνες κουνελιών είναι ενεργοί καταναλωτές, οπότε οι εταιρίες προϊόντων και αξεσουάρ για ζώα συντροφιάς μπορούν να επενδύσουν στη διατροφή και άθληση αυτών των γλυκύτατων κατοικίδιων! Άλλωστε, όπως ήδη αναφέραμε: τα κουνέλια είναι οι νέες γάτες!