Βaby Parrots

Γνωρίζουμε τους Ζαχαρία Βρεττό & Βαγγέλη Περπιράκη, που με περίσσεια αγάπη μεγαλώνουν κυριολεκτικά στα χέρια τους, παπαγάλους κοκατίλ, για συντροφιά μικρών και μεγάλων.

Συνέντευξη στη Μαριάννα Κουρκούνη, δημοσιογράφο

Τα παπαγαλάκια κοκατίλ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευχάριστα πτηνά συντροφιάς που υπάρχουν. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, με λίγο χρόνο, φροντίδα και προσοχή αυτά τα παπαγαλάκια θα γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στο σπίτι. Τα πανέξυπνα και κοινωνικά αυτά ζώα μπορούν να εκπαιδευτούν για να κάνουν κολπάκια ή να μιλάνε και θα βρουν τον τρόπο να σας ανταποδώσουν την αγάπη που τους δείχνετε. Ό,τι ισχύει για τα περισσότερα κατοικίδια ισχύει και για τα κοκατίλ. Η καθημερινή φροντίδα, η σωστή και ποιοτική τροφή και το ετήσιο τσεκάπ στον κτηνίατρο-πτηνίατρο είναι βασικά για την υγεία και την ευζωΐα τους, όμως η ευτυχία τους εξαρτάται και από την παρέα που θα κάνετε μαζί τους.

Εάν λοιπόν είστε έτοιμοι να αναλάβετε αυτήν τη γλυκιά “δέσμευση”, διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη των ανθρώπων που “κρύβονται” πίσω από τα BABY PARROTS, των Ζαχαρία Βρεττού και Βαγγέλη Περπιράκη, οι οποίοι μας συστήνουν ως οι πλέον ειδικοί, τον επόμενο παιχνιδιάρη φτερωτό συγκάτοικό μας.

Τι είδους φροντίδα χρειάζεται ένας παπαγάλος κοκατίλ;

Η φροντίδα που χρειάζεται ένα κοκατίλ είναι καθημερινή και αφορά τόσο τη διατροφή του και τον χώρο που ζει, όσο και την αλληλεπίδραση μαζί μας! Πάντα φροντίζουμε το κλουβί και τα σκεύη τροφής και νερού να είναι καθαρά και να μην έχουν φθορές. Σε καθημερινή βάση ελέγχουμε και ανανεώνουμε την τροφή και το νερό του. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να βάζουμε καθαρό νεράκι παραπάνω από μία φορά την ημέρα. Ανά 2-3 μέρες αλλάζουμε το υπόστρωμα του κλουβιού και μια φορά την εβδομάδα κάνουμε γενική καθαριότητα (πλύσιμο κλουβιού, καθαρισμός παιχνιδιών, πατήθρων κλπ.).Τέλος, θα πρέπει να μην ξεχνάμε να αφιερώνουμε χρόνο καθημερινά μαζί τους, γιατί από τη φύση τους τα κοκατίλ είναι πολύ κοινωνικό είδος και επιζητούν τη προσοχή μας.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να έχω;

Πριν έρθει το κοκατίλ μας στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε έτοιμο τον χώρο στον οποίο θα ζήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προμηθευτούμε ένα ευρύχωρο κλουβί (προτεινόμενες διαστάσεις 50x50x60 ανά πουλί), μέσα στο οποίο το πτηνό θα μπορεί να κινείται άνετα αλλά και να νιώθει ασφάλεια. Αποφεύγουμε τα κλουβιά με στρογγυλό σχήμα και προτιμάμε κλουβιά που έχουν οριζόντια κάγκελα, ώστε να μπορούν να σκαρφαλώνουν.
Φροντίζουμε το κλουβί να είναι εξοπλισμένο με ανοξείδωτα ή πλαστικά μπωλ τροφής και νερού. Βάζουμε πατήθρες από φυσικό ξύλο διαφόρων διαμέτρων, ώστε οι παπαγάλοι μας να γυμνάζουν τα πόδια τους αλλά και για να λιμάρουν τα νύχια τους. Απαραίτητα είναι και τα παιχνίδια που πρέπει να έχουμε στο κλουβί, ώστε το κοκατίλ να απασχολείται τις ώρες που δεν το έχουμε εκτός κλουβιού ή τις ώρες που λείπουμε. Επίσης ένα στάντ-πάρκο θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε το κοκατίλ μας δραστήριο την ώρα που το έχουμε εκτός του κλουβιού. Τέλος, καλό είναι να προμηθευτούμε και ένα μικρότερο κλουβί ή ένα μεταφορικό βαλιτσάκι, που θα μας χρησιμεύσει στην μεταφορά του στον πτηνίατρο ή σε κάποιο ταξίδι.

Τι είδους τροφή δίνουμε στα κοκατίλ; Υπάρχουν εξειδικευμένες για το συγκεκριμένο είδος ή τρώνε ό,τι και τα υπόλοιπα παπαγαλάκια;

Η τροφή που δίνουμε στα κοκατίλ είναι πάντα συσκευασμένη και επώνυμης εταιρίας και απευθύνεται αποκλειστικά στο συγκεκριμενο είδος!
Συνήθως τα συσκευασμένα μείγματα απευθύνονται σε παραπάνω από ένα είδος παπαγάλου ανάλογα με το μέγεθος, τη χώρα καταγωγής και τις διατροφικές του ανάγκες. Πέρα όμως από το μείγμα σπόρων, φροντίζουμε να έχουν μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά-φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, φυτρωμένους σπόρους, βραστό αυγό, αυγοτροφή, σουπιοκόκκαλο, μίλλετ και πέλλετ!
Δεν συνιστάται να δίνουμε τροφές που έχουμε μαγειρέψει για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, πάντα πριν δώσουμε κάτι για να φάει το κοκατίλ μας, οφείλουμε να ψάχνουμε και ενημερωνόμαστε εάν ανήκει στις επιτρεπόμενες τροφές ή όχι.

Πώς μπορώ να κρατήσω το κοκατίλ μου απασχολημένο όταν λείπω από το σπίτι;

Τα παιχνίδια κρατούν τα κοκατίλ απασχολημένα και δραστήρια τις ώρες που λείπουμε και είναι μόνα τους στο σπίτι. Μέσα από τα παιχνίδια εκτονώνουν την ενέργειά τους και δεν μελαγχολούν λόγω της απουσίας μας. Τα παιχνίδια των κοκατίλ καλό είναι να τα εναλλάσουμε και να τα ανανεώνουμε για να μην πλήττουν. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε και να προμηθευτούμε πολλά παιχνίδια, όμως μπορούμε να φτιάξουμε και κάποια μόνοι μας στο σπίτι! Προσέχουμε να είναι από ασφαλή υλικά (όχι από μέταλλα που οξειδώνονται) και ανάλογου μεγέθους για το είδος.
Το να αποκτήσουμε ένα δεύτερο κοκατίλ για παρέα στο το πρώτο είναι μια καλή επιλογή αν οι ώρες που λείπουμε απο το σπίτι είναι πολλές.
Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν κάποιες παραμέτρους, όπως αν το κλουβί που έχουμε είναι αρκετά μεγάλο και άνετο για να φιλοξενήσει δυο πουλάκια, αν διαθέτουμε αρκετό χρόνο για την καθημερινή τους φροντίδα και αν θα ταιριάξουν μεταξύ τους.

Στην περίπτωση που πάρουμε και δεύτερο κοκατίλ, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ίσως να αλλάξει η σχέση που έχουμε με το πρώτο, γιατί πλέον θα έχει παρέα του είδους του.

Τι χρειάζεται να κάνω για να δημιουργήσω ένα ιδανικό περιβάλλον για την ευζωΐα του;

Πέρα απο τα παραπάνω που αναφέρθηκαν για την καθαριότητα, τη φροντίδα και την ισσοροπημένη διατροφή, πρέπει να επιλέξουμε και έναν χώρο μέσα στο σπίτι όπου το κοκατίλ μας θα αισθάνεται άνετο και ασφαλές. Το ιδανικό σημείο για την τοποθέτηση του κλουβιού είναι ένα φωτεινό δωμάτιο μακριά από αναθυμιάσεις και οσμές κουζίνας, ρεύματα αέρα, έντονους και απότομους θορύβους, όπου η μια μεριά του κλουβιού θα εφάπτεται σε τοίχο. Επιλέγουμε εναν χώρο ο οποίος θα μας επιτρέπει να έχουμε επαφή μαζί του, αλλά ταυτόχρονα θα ευνοεί το κοκατίλ να κοιμηθεί ανενόχλητο κατά τη διάρκεια της νύχτας (10-12 ώρες).

Σκέφτομαι να πάρω ένα κοκατίλ, όμως έχω ήδη και άλλο κατοικίδιο. Υπάρχει κάτι που θα με συμβουλεύατε να προσέξω;

Εφόσον έχουμε και κάποιο άλλο κατοικίδιο σκυλάκι ή γατάκι, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο ερχομό του νέου μέλους στο σπίτι μας.
Πολύ πιθανό το κατοικίδιο που προυπήρχε να εκφράσει ζήλια, οπότε το πρώτο διάστημα πρέπει να παρατηρούμε συμπεριφορές και αντιδράσεις και να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα γνωριμίας και καλωσορίσματος του παλιού με το νέο ζωάκι.
Μέλημα μας είναι το προϋπάρχον κατοικίδιο να μην νιώσει ως εισβολέα το κοκατίλ στον δικό του χώρο, δηλαδή το σπίτι, ή ότι θα χάσει το μέχρι τώρα “μονοπώλιο”. Πολύ βασικό είναι ότι ποτέ δεν αφήνουμε το κοκατίλ μας χωρίς επίβλεψη με το άλλο ζωάκι μας! Μπορεί να βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς από τη μεριά του άλλου κατοικιδίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να του έχουμε και τυφλή εμπιστοσύνη. Πολλές φορές έχουν συμβεί μοιραία ατυχήματα ακόμα και πάνω στο παιχνίδι!

Τι σημάδια μου δίνει ένα άρρωστο κοκατίλ και σε ποιον απευθύνομαι για την υγεία του;

Όταν ένα κοκατίλ έρχεται στα χέρια μας και αποφασίσουμε να αναλάβουμε την πορεία της ζωής του από εδώ και πέρα, καλό είναι να περάσουμε ένα διάστημα παρατηρώντας το. Τα κοκατίλ, όπως και όλα τα πτηνά, κρύβουν τυχόν ασθένειες και ίσως αργήσουμε να καταλάβουμε ότι κάτι το ταλαιπωρεί. Τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά του, το στήσιμό του και η εμφάνιση των φτερών και του δέρματός του μπορούν να μας δώσουν μηνύματα για μια ασθένεια ή πρόβλημα που υπάρχει και πρέπει να προλάβουμε.
Καλό είναι να ξέρουμε πόση τροφή και νερό καταναλώνει ημερησίως, πώς αντιδρά το μεταβολικό σύστημά του μετά από την κατανάλωση κάποιων τροφών (χρωματισμός κοπράνων) καθώς και πώς αντιδρά σε διάφορα ερεθίσματα. Η έγκαιρη αναγνώριση της ασθένειας θα επιτρέψει την ταχύτερη θεραπεία του και μια γρηγορότερη αποκατάσταση.
Όταν το κοκατίλ μας κάθεται στον πάτο του κλουβιού του άκεφο και χωρίς δραστηριότητα, δείχνει να έχει δυσκολίες στην ισορροπία ή κάθεται πάντα με το κεφάλι διπλωμένο ανάμεσα στα φτερά του, μπορεί να είναι άρρωστο ή τραυματισμένο.
Η ξαφνική μείωση στη κατανάλωση τροφής (ανορεξία) και νερού ή η υπερβολική κατανάλωση χωρίς λόγο (π.χ. το τάισμα νεοσσών) είναι σημάδια ανησυχίας. Ανησυχητικό, επίσης, είναι όταν το κοκατίλ καταναλώνει αρκετή τροφή και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι χάνει βάρος. Δύσπνοια ή λαχάνιασμα χωρίς λόγο (πέταγμα-άσκηση), διόγκωση ιστού γύρω από τα μάτια ή εκκρίσεις υγρών, αλλαγή στην καρίνα και εμφάνιση του έντονου V, αλλαγή στο χρώμα δέρματος (εμφάνιση εξογκωμάτων στο σώμα και τα πόδια), θαμπό φτέρωμα, ακανόνιστος σχηματισμός φτερών και σγουρό φτέρωμα, ίχνη κολλημένων κοπράνων στην αμάρα (περιοχή πρωκτού), αλλαγές στη σύσταση και το χρώμα και τη συχνότητα των κοπράνων, ερεθισμοί και εξογκώματα στο ράμφος ή μεγάλο ράμφος είναι αρνητικές ενδείξεις που πρέπει να μας ανησυχήσουν.
Για την υγεία του παπαγάλου μας απευθυνόμαστε σε κτηνίατρο-πτηνίατρο που έχει γνώσεις σε πτηνά και εξωτικά ζώα για να το εξετάσει και να δώσει την ανάλογη θεραπεία εφόσον χρειάζεται.
Μόνο ο κτηνίατρος-πτηνίατρος μπορεί να δώσει αγωγή και να χορηγήσει φάρμακα μετά απο εξέταση και δίαγνωση. Ένας ετήσιος έλεγχος του κοκατίλ μας απο γιατρό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φροντίδα που του παρέχουμε.

Μπορώ να εκπαιδεύσω μόνος μου έναν παπαγάλο κοκατίλ να μιλάει ή να κάνει κόλπα όπως για παράδειγμα να ανεβαίνει στο δάχτυλό μου ή να στριφογυρίζει όταν του το ζητάω;

Ναι, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το κοκατίλ μας να μιμηθεί κάποια σφυρίγματα, να πει κάποιες λεξούλες, να ανεβαίνει στο δάχτυλό μας αλλά και να μάθει άλλα κολπάκια. Για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του πουλιού, να υπάρχει καθημερινή και ουσιαστική επαφή και αλληλεπίδραση.
Πρέπει να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες κινήσεις, σκοπούς, σφυρίγματα ώστε να μπορέσει να τα μάθει και να τα μιμηθεί στη πορεία. Τους μιλάμε απαλά, σταθερά και αποφασιστικά και δεν ξεχνάμε να είμαστε εκφραστικοί. Αν το πουλί δεν συνεργάζεται, το επιστρέφουμε στο κλουβί του ή στο σταντ του και προσπαθούμε ξανά μετά από λίγη ώρα.

Τους μιλάμε απαλά, σταθερά και αποφασιστικά και δεν ξεχνάμε να είμαστε εκφραστικοί.

Τα κοκατίλ δεν έχουν πάντα την καλύτερη διάθεση και δεν είναι πάντα πρόθυμα για εκπαίδευση. Κάθε πουλί είναι διαφορετικό και έχει άλλους ρυθμούς στην εκπαίδευσή του. Δεν ξεχνάμε ότι τα πουλιά θα ανταποκριθούν στη θετική επιβράβευση είτε αυτή είναι με δραστηριότητες που τα κάνουν χαρούμενα, είτε μια λιχουδιά που τους αρέσει. Πολλοί πιστεύουν ότι με το που θα πάρουν ένα κοκατίλ, αυτό θα αρχίσει αμέσως να κάνει ό,τι βλέπουν στα βίντεο που κυκλοφορούν.
Αυτό θα συμβεί όμως μετά από πολύ δουλειά και καθημερινή ενασχόληση. Με αρκετή υπομονή και πολύ αγάπη ο φτερωτός μας φίλος θα ανταποκριθεί στην προσπάθεια και το συναίσθημα θα είναι μοναδικό!

«ΒΑΒΥ PARROTS»
Τηλ.: 694 140 4100
FACEBOOK: Baby parrots (@cockatielpapagaloi)

Mε την ευγενική χορηγία: