Παπαγάλοι Cockatiels

Τα βασικά χαρακτηριστικά των οικόσιτων παπαγάλων του είδους Cockatiel και πληροφορίες για τη διατροφή, τη διαμονή, το φύλο και την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους.

Οι Ζαχαρίας Βρεττός & Βαγγέλης Περπιράκης μας συστείνουν τους παπαγάλους Κοκατίλ.
Φωτογραφίες: Baby Parrots

Γενικές πληροφορίες

Τα κοκατίλ ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των παπαγάλων και κατάγονται από την Αυστραλία. Το λατινικό όνομά τους είναι Nymphicus hollandicus, ενώ στα αγγλικά είναι το γνωστό σε εμάς Cockatiel. Το μέγεθος του σώματός τους κυμαίνεται στα 29-34 εκατοστά, ενώ το μέγεθος της ουράς τους στα 14-16 εκατοστά. Η διάρκεια ζωής κυμαίνεται περίπου από 18 έως 25 χρόνια.
Τους αρέσει να ζούν σε σμήνη, οπότε καλό είναι να διατηρούμε τουλάχιστον ένα ζευγαράκι ώστε να έχουν παρέα.
Τα κοκατίλ είναι πολύ ενεργητικά πουλιά και γι’ αυτό καλό είναι να τους έχουμε διάφορα ασφαλή παιχνιδάκια να απασχολούνται, τα οποία κατά περιόδους πρέπει να αλλάζουμε για να μην βαριούνται. Είναι κοινωνικά πουλιά που τους αρέσει να ασχολείσαι μαζί τους και δένονται με τον ιδιοκτήτη τους. Πρέπει να τους αφιερώνουμε χρόνο, ειδικά αν εχουμε μόνο ένα για να μην μελαγχολήσει!

Διατροφή

Στη φύση τρέφονται με μεγάλη ποικιλία σπόρων, διάφορα είδη φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Οι σπόροι είναι το πιο σύνηθες γεύμα, αλλά δεν πρέπει να είναι και το μοναδικό. Καλό είναι να προσφέρουμε στους μικρούς μας φίλους μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, αλλά και να τους παρέχουμε και άλλα συμπληρώματα διατροφής με σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό τους, όπως σφιχτό αυγό, κόκκαλο σουπιάς, φύτρα-βλαστωμένους σπόρους, πέλλετ αλλά και millet.

Διαμονή

Ο χώρος που έχουμε το κλουβί τους καλό θα είναι να είναι ένα ήσυχο σημείο μακριά από ρεύματα, αέρα ή αναθυμιάσεις (π.χ. κουζίνα).
Οι κατάλληλες διαστάσεις κλουβιού για τα κοκατίλ είναι 50.5Χ50.8Χ60.9cm. Βέβαια, όσο μεγαλύτερο είναι το κλουβί, τόσο το καλύτερο γι’ αυτά. Πρέπει να προσέχουμε το κλουβί να έχει και οριζόντια κάγκελα, ώστε να τους επιτρέπει να σκαρφαλώνουν. Είναι πολύ δραστήρια πουλιά, οπότε πρέπει να τους έχουμε αρκετές ασχολίες εντός του κλουβιού, ώστε να απασχολούνται (παιχνίδια κλπ.). Καλό θα είναι αν το κλουβί δεν είναι πολύ μεγάλο και δεν τους επιτρέπει να πετάνε, να τα βγάζουμε σε ασφαλή χώρο ώστε να ξεμουδιάζουν και να εξασκούν τα φτερά τους.
Τα κοκατίλ μπορούν να ζήσουν και σε εξωτερικό χώρο, αρκεί να τα έχουμε βγάλει έξω πριν πιάσουν οι ψυχροί μήνες ώστε να συνηθίσουν και να προετοιμαστούν για τον χειμώνα. Εφόσον επιλέξουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να τα έχουμε προστατευμένα από ρεύματα και βροχές, αλλά και από τα διάφορα αρπακτικά. Καλό είναι οι πατήθρες που έχουμε στο κλουβί να είναι από φυσικό ξύλο και σε διάφορα πάχη, ώστε να γυμνάζουν τα ποδαράκια τους.

Διαχωρισμός φύλου

Normal grey: Τα αρσενικά έχουν κίτρινο κεφάλι και έντονα κόκκινα μάγουλα, ενώ τα φτερά της ουράς από κάτω είναι μαύρα. Τα θηλυκά έχουν γκριζοκίτρινο κεφάλι με αχνά πορτοκαλί μάγουλα, ενώ στο κάτω μέρος των φτερών τους έχουν κίτρινες κηλίδες.

Pearl: Tα αρσενικά μετά την πρώτη πτερόρροια χάνουν τις πέρλες τους, αν όχι όλες, τις περισσότερες. Τα θηλυκά κρατάνε όλες τις πέρλες τους και συνήθως το κεφάλι έχει πιο έντονα χρώματα.

Lutino: Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε εύκολα το φύλο σε αυτήν τη μετάλλαξη. Συνήθως τα θηλυκά κάτω από τη φτερούγα έχουν κίτρινες κηλίδες και λέγεται ότι έχουν και πιο έντονα μάγουλα από τα αρσενικά. Παρ’ όλα αυτά, ο πιο ασφαλής τρόπος να τα διαχωρίσουμε είναι το τεστ DNA.

Whiteface: Tα αρσενικά έχουν ολόλευκο πρόσωπο (χωρίς πορτοκαλί μάγουλα), ενώ τα θηλυκά έχουν γκρίζο κεφάλι (χωρίς πορτοκαλί μάγουλα).

Albino: Tα αρσενικά είναι ολόλευκα με κόκκινα μάτια. Τα θηλυκά είναι ολόλευκα με κόκκινα μάτια, όμως στο κάτω μέρος της ουράς έχουν άσπρες κηλίδες που φαίνονται μόνο υπό το φως του ήλιου.Παρ’ όλα αυτά, ο πιο ασφαλής τρόπος να τα διαχωρίσουμε είναι το τεστ DNA.

Pied: Δυστυχώς σε αυτήν τη μετάλλαξη δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσουμε το φύλο, παρά μόνο αν κάνουμε τεστ DNA ή αν το πουλάκι αρχίσει να κελαηδάει, που σημαίνει ότι είναι αγοράκι.


Αναπαραγωγή

Τα αρσενικά κοκατίλ είναι σεξουαλικά έτοιμα μετά τους 12 μήνες, ενώ τα θηλυκά μετά τον ενάμιση χρόνο. Συνήθως γεννούν 4-6 αυγά και η διάρκεια κλωσσήματος είναι 18-24 ημέρες. Οι γονείς αρχίζουν να κλωσσάνε τις πιο πολλές φορές μετά τη γέννηση του δεύτερου αυγού και οι δύο (συνήθως σε βάρδιες, το πρωΐ το αρσενικό και το βράδυ το θηλυκό). Η καλύτερη περίοδος για να αναπραχθούν τα πουλάκια μας είναι οι όχι και τόσο ζεστοί μήνες του χρόνου (συνήθως καλές περίοδοι είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη) και αυτό γιατί το καλοκαίρι ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει πολύ λίγη υγρασία. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυχθούν μύκητες και οι νεοσσοί να πεθάνουν, αλλά και τα αυγά να μην εκκολαφθούν. Καλό είναι να μην βάζουμε τα πτηνά μας να αναπαράγονται πάνω από 2 φορές το χρόνο γιατί είναι πολύ πιθανό να προκληθούν προβλήματα υγείας. Για να βάλουμε το ζευγάρι μας να αναπαραχθεί θα πρέπει να έχουμε κάνει και την ανάλογη διατροφική προετοιμασία.
Θα πρέπει επίσης να τους έχουμε εξασφαλίσει ένα ήρεμο και ασφαλές μέρος, όπως και την κατάλληλη φωλιά.

Το ότι έχουμε δύο κοκατίλ του αντίθετου φύλου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνουν ζευγάρι ούτε ότι θα ταιριάξουν, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δύο πουλιά του αντίθετου φύλου μπορούν να ζουν μαζί αλλά να μην ζευγαρώσουν. Πολύ σημαντικό ρόλο στο αν θα ταιριάξουν τα πουλιά παίζει η διαδικασία της γνωριμίας, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχουμε.

Mε την ευγενική χορηγία: