Σήμερα, ένα όμορφο πρωινό Πέμπτης αισθάνομαι ότι αυτό το θέμα, το αν δύο γάτες είναι καλύτερες από μια, το έχουμε αντιμετωπίσει μονοδιάστατα, από την οπτική των χούμανς!
Γράφει ο Tsitsos the Cat, Βlogger
Όμως τι λέει ο άμεσος ενδιαφερόμενος, δηλαδή η γάλη, για όλα ετούτα; Θα σας πω ευθύς αμέσως! Έρευνες έχουν δείξει ότι η γάτα δεν ψήνεται διόοολου για την συγκατοίκηση με ένα σκύλο, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας σήμερις, σήμερις το θέμα μας είναι αν την ενδιαφέρει να μοιραστεί το ενοίκιο του σπιτιού (έτσι και με ακούσει ο Τσίτσος την έβαψα) με μια άλλη γάτα, για να της βγει πιο φτηνα!
Θέλει η γάτα μια άλλη γάτα στο σπίτι της;
Παιδιά, κακά τα ψέματα το στρες/άγχος είναι για τη γάτα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της και αυτό το άγχος έχει και κοινωνική διάσταση (social stress). Η αλληλεπίδραση με άλλες γάτες, στον ίδιο χώρο μπορούν να προκαλέσουν άγχος στη γάτα!
Όμως αν οι απαραίτητοι πόροι σε αφθονία έχουν ξεχυλίσει το κελάρι τότε το πράμα αλλάζει! Δεν είναι σπάνιο σε τέτοιες συνθήκες οι γάτες να κοινωνικοποιούνται με άλλες γάτες με πολύ ευχάριστο και χαρούμενο τρόπο! Αλλά όπως κάθε άλλη σχέση στον μάταιο τούτο κόσμο πρέπει να διατηρείται ζεστή και αγαπησιάρικη τόσο από τις ίδιες τις γάτες όσο και από τον χούμαν τους!
Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν σε αυτή την περίπτωση είναι οι παρακάτω:
• Τις ιδιαιτερότητες και την προσωπικότητα κάθε γάτας! Άλλες γάτες χαίρονται με την συντροφιά μιας άλλης γάτας και άλλες όχι! Και τότε πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου! Εσύ θες μια δεύτερη γάτα στο σπίτι ή η γάτα σου η ίδια;
• Το περιβάλλον και τις συνθήκες του! Αν υπαρχει έλλειψη σε πόρους όπως φαγητό , σημεία στα οποία να μπορούν να λιαστούν – παιδιά δοκιμάστε τα τέλεια ανάκλιντρα παραθύρου σαν αυτό – χάδια και χώρους διαθέσιμους για να τους κάνει η γάτα δικούς της (χωροκτητικό πλάσμα γαρ) τότε οι καβγάδες ειναι πολύ πιθανό να υπάρχουν στο καθημερινό πρόγραμμα.
• Η κατάσταση της υγείας των γατών – μην ξεχνάτε ότι ο ερχομός μιας καινούριας γάτας στο σπίτι μπορεί να αποτελεί εστία κινδύνων για την υγεία της γάτας-οικοδέσποινας. Μια γάτα με χαμηλό ανοσοποιητικό και προβλήματα υγείας μπορεί να μπει σε μπελάδες! Μια γάτα που έχει κάνει τα εμβόλιά της και τα τσεκ απ της μπορεί να δεχτεί με ασφάλεια μια άλλη γάτα η οποία επίσης έχει κάνει τα δικά της εμβόλια και τσεκ απ (πχ για λοιμώδη).
6 σημάδια ότι η γάτα μας όντως θέλει/ χρειάζεται μια συντροφιά γατίσια
Έχοντας λάβει υπόψιν όλα τα παραπάνω πάμε να δούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι όντως η γάτα μας θέλει μια γατίσια συντροφιά και δεν είναι απλά ότι εσείς το έχετε βάλει στο μυαλό σας!
• Είναι προσκολλημένη πάνω σας; Δεν μιλάμε για την υγιή τρυφερή επαφή που μπορεί να έχει μια γάτα με ένα χούμαν (ευσεβής πόθος για τους περισσότερους χούμανς), αλλά για μια εμμονικη προσκόλληση! Σε αυτή την περίπτωση μια γατίσια συντροφιά μπορεί να της κάνει πολύ καλό!
• Έχει διαταραγμένο κύκλο ύπνου; Οι γάτες κανονικά κοιμούνται από 12 ως 18 ωρες ημερησίως και είναι ζώα του λυκόφωτος και του λυκαυγούς (παρουσιάζουν την μέγιστη δράση τους εκείνες τις ώρες. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε ο ερχομός μιας άλλης γάτας μπορεί να επαναρυθμισει το πρόγραμμα ύπνου της γάτας-οικοδέσποινας!
• Έχει διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας; Αυτό μπορεί να οφείλεται στην βαρεμάρα και στην δυσαρέσκεια που μπορεί να έχει μια γάτα – και ίσως χρειάζεται μια άλλη για να την ξεσηκώνει, να παίζει μαζί της και να την βοηθάει να διασκεδάζει!
• Παραμελεί το grooming της; Έχουμε μιλήσει πολλάκις για τη σημασία του groomin, στο οποίο μια γάτα μπορεί να επιδίδεται και 3 ώρες ημερησίως! Αν όμως το παραμελεί σίγουρα δεν είναι ευτυχισμένη και τότε ίσως ο ερχομός μιας άλλης γάτας να την βοηθούσε να πάρει και πάλι τα πάνω της. Παρένθεση: Όσον αφορά το grooming, αυτό καθεαυτό, μπορείτε και εσείς να την βοηθήσετε μια και εκείνη φροντίζει πλημμελώς τη γούνα της με ένα βαθύ χτένισμα καθε λίγο και λιγάκι με μια καλή χτένα σαν ετούτη!
• Παρουσιάζει ανώμαλα μοτίβα στο φαγητό; Οι ειδικοί λένε ότι η γάτα θέλει την ρουτίνα της και αυτό περιλαμβάνει και την ρουτίνα στο φαγητό της. Αν τα μοτίβα παρουσιάζουν κάπως ανώμαλες μεταβολές μπορεί να είναι και ένα σημάδι μοναξιάς – οπότε μια καινούρια γάτα θα ήταν μια κάποια καλή λύση! Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα η γάτα να είναι άρρωστη!
• Παρουσιάζει προβλήματα στην χρήση της τουαλέτας; Αν η γάτα σου δεν χρησιμοποιεί κανονικά την τουαλέτα αλλά αρχίζει να ουρεί και να αφοδεύει εκτός, θα μπορούσε να ήταν και πάλι μια εκδήλωση που οφείλεται σε βαρεμάρα και δυσαρέσκεια λόγω μοναξιάς! Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να οφείλεται και σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως στην περίπτωση των ουρόλιθων – διαβάστε σχετικά εδώ – ή άλλων προβλημάτων υγείας! Αλλά μην πανικοβάλλεστε, μπορεί απλώς να μην έχετε κάνει καλή καθαριότητα στην τουαλέτα της ή η τουαλέτα σας να μην είναι αρκετά ευρύχωρη! Σε κάθε περίπτωση, αν πίσω από τις ατασθαλίες με την τουαλέτα κρύβεται η μοναξιά, μια καινούρια γάτα θα βοηθούσε πολύυυυ τη γάτα μας!