Συμβουλές για μια ασφαλή Άνοιξη με τους μικρούς σας φίλους!

Τόσο εμείς όσο και οι μικροί μας φίλοι λατρεύουμε την Άνοιξη! Την άνοιξη περνάμε περισσότερο χρόνο με τους μικρούς μας φίλους, αυξάνουμε τις βόλτες μας στην ύπαιθρο και τη θάλασσα και γενικά μένουμε αρκετά έξω από το σπίτι. Η άνοιξη δημιουργεί σε όλους μας μια έκρηξη ενέργειας.

Όμως οι ζεστές μέρες που έρχονται δημιουργούν και αρκετά θέματα υγείας κυρίως για τον σκύλο και τη γάτα μας, αλλά και τους άλλους μικρούς μας φίλους, που θα πρέπει να προσέξουμε. Τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι κάνουν την εμφάνισή τους. Εάν, κακώς, έχετε σταματήσει την αποπαρασίτωση του σκύλου σας, εξωτερική και εσωτερική, είναι καιρός να την αρχίσετε και πάλι χωρίς καθυστέρηση. Υπάρχουν παράσιτα που μπορούν να βλάψουν την υγεία του σκύλου μας ανεπανόρθωτα. Μπροστά στο κακό που μπορεί να γλιτώσετε, το κόστος των φαρμάκων είναι μικρό.

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε εναντίον αυτών των παράσιτων, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας, ποιο από αυτά είναι το κατάλληλο για τον μικρό σας φίλο. Ξεκινήστε νωρίς προληπτικά, ώστε να μην έχετε να αντιμετωπίσετε μια «εισβολή» παρασίτων. Ελέγχετε τακτικά τον σκύλο σας για τσιμπούρια, τα οποία συνήθως βρίσκονται γύρω από το κεφάλι, στα αυτιά, το λαιμό και το στήθος. Επίσης, το χειμώνα με τη δικαιολογία του “κακού καιρού” οι περισσότεροι σκύλοι δεν ασκούνται όσο θα έπρεπε. Προσοχή λοιπόν στην ξαφνική και υπερβολική άσκηση γιατί μπορεί να βλάψει το σκύλο σας. Εάν τεμπέλιασε όλο το χειμώνα στον καναπέ σας, αρχίστε με μικρούς περιπάτους και σιγά σιγά αυξήστε την ένταση και τη χρονική του διάρκεια.

Οι κάμπιες των πεύκων αποτελούν επίσης έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για τους σκύλους μας. Κρατήστε τον αγαπημένο σας φίλο μακριά γιατί οποιαδήποτε επαφή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι σκύλοι ακόμη και αν τις πατήσουν και στη συνέχεια γλύψουν τα πόδια τους. Η τοξίνη παραμένει στις πατούσες ακόμα και αν ακολουθήσουν πολλά χιλιόμετρα βόλτας. Στις τρίχες του σώματος τους παράγεται μία πρωτεΐνη με την ονομασία thaumatopein. Μόλις η πρωτεΐνη εισχωρήσει στο σώμα του θύματος, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ισταμίνη που είναι υπεύθυνη για την αλλεργική αντίδραση. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι άμεση. Πρήξιμο των χειλιών και της μουσούδας. Το ζώο είναι φανερά ανήσυχο και προσπαθεί να τρίψει το πρόσωπο του με το πόδι ή σε επιφάνειες. Εάν προσβληθεί η γλώσσα τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ρίξετε άφθονο νερό αλλά σε καμία περίπτωση μην τρίψετε την ερεθισμένη περιοχή! Μεταφέρετε το σκύλο στον κτηνίατρο όσο πιο γρήγορα μπορείτε για την χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων.

Στις βόλτες μας πρέπει να προσέχουμε και για τα άγανα. Τα άγανα είναι αγκάθια που εμφανίζονται στις κορυφές αγριόχορτων. Το σχήμα τους έχει αιχμηρή άκρη και διευκολύνει την διείσδυση τους στο τρίχωμα του σκύλου. Από τη στιγμή που ένα άγανο καρφωθεί στο τρίχωμα του σκύλου μπορεί εύκολα να διεισδύσει στο δέρμα του. Μετά από κάθε βόλτα καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο στο σώμα του σκύλου σας. Το χρώμα τους είναι «ξαν θό» και γι’ αυτό το λόγο σε φυλές όπως Golden και Labrador Retriever κ.α χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να το βρούμε. Εάν το άγανο έχει προχωρήσει στο δέρμα του σκύλου σας λογικά θα δείτε το σημείο να έχει πρηστεί και θα έχει δημιουργηθεί ένας μικρός όγκος. Σε αυτή την περίπτωση μόνο ο κτηνίατρος σας μπορεί να το αφαιρέσει.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι σκύλοι που κάνουν βόλτες στην εξοχή και όχι τόσο οι σκύλοι της πόλης. Εάν έχετε μόλις γυρίσει από βόλτα σε περιοχή που είχε άγανα και ο σκύλος σας: Φτερνίζεται συνεχώς, Ξύνει τα αυτιά του, Τινάζει επίμονα το κεφάλι του, Γλύφει κάποιο σημείο του σώματος του συνεχώς και έχει πολλά σάλια, αφού εξετάσετε το τρίχωμα του, στη συνέχεια επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

Πολλοί από εμάς αποφασίζουμε επίσης να ανανεώσουμε το σπίτι ή τον κήπο μας με φυτά. Καλό είναι να επιλέγετε φυτά που είναι ασφαλή για τους μικρούς μας φίλους και δεν θα δημιουργήσουν τοξικότητες. Αποφύγετε τουλίπες, υάκινθο, αζαλέες, κυκλάμινα, χρυσάνθεμα. Να προσέχουμε επίσης που αφήνουμε τα χημικά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε, το λίπασμα που θα ρίξουμε στα φυτά και τέλος, να γνωρίζουμε ποια είναι τα φυτά που μπορούν να βλάψουν το σκύλο μας. Τα παραπάνω μπορεί να είναι ισχυρά δηλητήρια και να οδηγήσουν μέχρι και τον θάνατο του αγαπημένου μας φίλου.

Η άνοιξη είναι η εποχή των αλλεργιών. Εάν δείτε πως ο σκύλος σας ξύνεται επίμονα, φτερνίζεται ή το δέρμα του είναι ερεθισμένο καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Είναι καλό την περίοδο αυτή να δείτε μήπως ο σκύλος σας πρέπει να κάνει κάποιο εμβόλιο. Η επαφή του με άλλους σκύλους από την άνοιξη και μετά θα είναι πιο συχνή, οπότε θα είναι εκτεθειμένος σε περισσότερες ασθένειες.

Οι περισσότεροι σκύλοι χάνουν πολύ τρίχωμα αυτή την εποχή. Το βούρτσισμα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, διώχνει τις νεκρές τρίχες και βοηθάει τον αέρα να κυκλοφορεί στο σώμα του σκύλου μας. Αποφεύγεται επίσης να κάνετε το σκύλο σας μπάνιο πολύ συχνά! Επειδή εσείς κάνετε μπάνιο κάθε μέρα δεν πάει να πει πως πρέπει και ο σκύλος σας.

Ανάλογα με τη φυλή και τη δραστηριότητά του, ένας επαγγελματίας groomer θα σας συμβουλέψει για την σωστή του περιποίηση. Ακόμα όμως και αν προτιμάτε να κάνετε μόνοι σας το μπάνιο του, επιλέξτε ένα κατάλληλο σαμπουάν για το τρίχωμά του. Σαμπουάν με μέντα ή τσάι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες, τα σαμπουάν με aloe vera μειώνουν αισθητά τη φαγούρα, εάν έχει, και μαλακώνουν το τρίχωμα. Επίσης θα πρέπει έχετε πάντα μεγάλες απορροφητικές πετσέτες για να σκουπίζετε το σκύλο σας αμέσως μετά το μπάνιο.

Τέλος… το κούρεμα. Ο σκύλος δεν είναι πρόβατο. Μη αφήσεις κανέναν να ξυρίσει το σκύλο σου με την αιτιολογία πως είναι καλοκαίρι και θα ζεσταίνεται. Το τρίχωμα του σκύλου λειτουργεί σαν θερμοστάτης. Παρεμβαίνοντας σε αυτή τη φυσική διαδικασία δυσκολεύουμε το σκύλο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος του. Επίσης ένας σκύλος με ξυρισμένο τρίχωμα δεν έχει καμιά προστασία από τις επικίνδυνες UV ακτίνες του ήλιου. Η μοναδική περίπτωση που ο σκύλος πρέπει να ξυρίζεται είναι πριν από κάποια επέμβαση ή περιποίηση πληγής. Ένας επαγγελματίας groomer είναι εκπαιδευμένος ώστε να αφήσει το κατάλληλο μήκος τριχώματος που ταιριάζει στη φυλή του μικρού σας φίλου.