Οι γάτες αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους

ίσως περισσότερο απ’ ό,τι οι σκύλοι

Ίσως είναι το βασικό πλεονέκτημα στο στόμα των «σκυλάδων», πάντα με τον απόλυτο σεβασμό και την καλή έννοια απέναντι στους φίλους μας κηδεμόνες σκύλων που για χάριν συντομίας αποκαλώ «σκυλάδες», ότι οι γάτες δεν είναι πιστές, και ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου ήταν και θα είναι ο σκύλος.

Γράφει o Βασίλειος Δημάκος, Εκπαιδευόμενος Κριτής Μορφολογίας Γάτας FIFe

Έτσι πολλοί ίσως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι σκύλοι είναι γεμάτοι αγάπη, πάντα δίπλα τους, υπάκουοι και απόλυτα φιλικοί μαζί τους ενώ οι γάτες είναι τα τετράποδα χαριτωμένα θηρία, που μας ανέχονται στον χώρο τους χωρίς φόβο, χωρίς πάθος και χωρίς κανένα συναίσθημα. Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούνε πολύ καλά αυτό πριν το ξαναπούνε γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του 2019, οι γάτες μπορούν να συνδεθούν και να αποκτήσουν εξίσου τους ίδιους δεσμούς αγάπης, φιλικότητας και στοργής με τους ανθρώπους-φίλους τους.
Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι νέο στα αυτιά των «γατάδων» και δεν αποτελεί καμία έκπληξη, αλλά υποδηλώνει δύο σημαντικά γεγονότα. Πρώτον ότι έχουμε υποτιμήσει το πόσο βαθιά και αληθινά δένονται οι γάτες με τους ανθρώπους τους και επιπλέον ότι οι σκύλοι δεν έχουν το μονοπώλιο στον κοινωνικό δεσμό με τον Homo Sapiens.
«Όπως οι σκύλοι έτσι και οι γάτες εμφανίζουν κοινωνική ευελιξία όσο αφορά τις σχέσεις τους με τον άνθρωπο» δήλωσε η επιστήμονας ζώων Kristyn Vitale στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των H.Π.Α. τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όπως οι σκύλοι έτσι και οι γάτες εμφανίζουν κοινωνική ευελιξία όσο αφορά τις σχέσεις τους με τον άνθρωπο

Η πλειοψηφία των δεσποζόμενων γατών συνδέεται με σχέση ασφάλειας με τους κηδεμόνες τους και προέχει η ασφαλής αλληλεπίδραση μεταξύ τους για το επόμενο βήμα ή σε κάποια νέα πρόκληση.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα-μελέτη και αναλύοντας τα στατιστικά της διαβάζουμε ότι σε ποσοστό 65% η συμπεριφορά των γατών είχε να κάνει με την ασφαλή επαφή-σχέση τους με το ανθρώπινο είδος-κηδεμόνα τους ενώ το ποσοστό αυτό στους σκύλους ήταν στο 61%.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έρευνα αυτή της Vitale έδειξε ότι οι γάτες δεν είναι τόσο απόμακρες όσο φαίνεται από την δημόσια εικόνα τους και στην πραγματικότητα οι μικροί αίλουροι είναι και μπορούν να είναι απόλυτα κοινωνικοί και στοργικοί, αρκεί να είμαστε «τυπικοί» μαζί τους.
Συχνά μάλιστα προτιμούν την επαφή με τους ανθρώπους, χάδια κλπ παρά το παιχνίδι, το κυνήγι ή το φαγητό.
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι γάτες έχουν την ικανότητα και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουν βαθιές κοινωνικές σχέσεις με τους ανθρώπους.
Το θέμα είναι ότι απλά εκφράζονται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, ένα τρόπο που δεν διδάσκονται, δεν εκπαιδεύονται αλλά προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολο στην κατανόηση του από τους ανθρώπους.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να αλληλεπιδράσεις με την γάτα σου. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις τι θέλει η γάτα σου. Είναι πολύ σημαντικό να νοιώσεις τι αισθάνεται η γάτα σου.
Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσεις το γιατί της γάτας σου. Είναι πολύ σημαντική η γάτα σου.

Μόλις έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στον κόσμο της σίγουρα δεν υπάρχει επιστροφή. Όλοι οι «Γατάδες» το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό.