Γιατί η γάτα είναι ένας αληθινός δάσκαλος ζεν;

Κάποτε ο σπουδαίος πνευματικός δάσκαλος Έκχαρτ Τόλλε είπε “έχω ζήσει με πολλούς δάσκαλους ζεν και ήταν όλοι τους γάτες”! Ξέρετε τι; Δεν είχε καθόλου άδικο.
Το θέμα του άρθρου μας σήμερα είναι ακριβώς αυτό: Nα ανακαλύψετε και εσείς οι ίδιοι ότι έχοντας μια ψιψίνα στο σπίτι σας, στην πραγματικότητα έχετε στη διάθεσή σας τον προσωπικό σας Ζεν Μάστερ. Και το καλύτερο είναι ότι δεν σας κοστίζει ούτε cent!

Γράφει ο Τσίτσος η γάτα, www.tsitsosthecat.gr

Σας βλέπω τώρα που κρυφογελάτε και με αμφισβητείτε. Αλλά αυτή η καχυποψία συμβαίνει επειδή απλώς δεν έχετε ποτέ καθίσει να μας παρατηρήσετε προσεκτικά. Όμως αφού διαβάσετε τα παρακάτω, να είστε σίγουροι ότι θα βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι ο τέλειος, δωρεάν δάσκαλος του Ζεν, ένα εισιτήριο για την γαλήνη και τη σωτηρία της ψυχής!
Αλλα ποια είναι τα χαρακτηριστικά-χαρίσματα της γάτας που την ανάγουν σε Δάσκαλο Ζεν;

1. Ικανότητα αφοσιωμένης εστίασης σε αντικείμενα

Αλήθεια, δεν έχετε παρατηρήσει ότι η ψιψίνα σας έχει μια απίστευτη άνεση να εστιάζει χωρίς καμία προσπάθεια σε διάφορα αντικείμενα και μάλιστα για ώρες, κάνοντας και τους πιο έμπειρους μαθητευόμενους της βιπάσανα γιόγκα να νιώθουν άβολα;

H γάτα σας είναι ο τέλειος, δωρεάν δάσκαλος του Ζεν, ένα εισιτήριο για την γαλήνη και τη σωτηρία της ψυχής!

Κάντε το και εσείς και να είστε σίγουροι ότι η ποιότητα αυτής της διαλογιστικής συγκέντρωσης θα είναι ευεργετική τόσο για την ψυχολογία σας όσο και για το σώμα σας

2. Το απόλυτο μάντρα λέγεται “γουρρρρρρ”

Οι Ζεν Δάσκαλοι και οι μαθητευόμενοί τους προσπαθούν να διαλογιστούν χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ, τα μάντρα, τους ψαλμούς τους και το “Ωωωωμ”. Ε λοιπόν, καημένοι άνθρωποι, σας έχω νέα: Τίποτα από όλα τούτα δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει τη φοβερή δύναμη του γουργουρητού της γάτας. Α και το ξέρατε ότι η ψιψίνα σας γουργουρίζει σχεδόν ασταμάτητα, απλώς εσείς μόνο κάποιες στιγμές είσαστε σε θέση να αναγνωρίσετε αυτό το γουργούρισμα;
Ποια είναι τα ακριβή οφέλη του γουργουρητού.
Το τοπίο είναι θολό όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ένα σούπερ εργαλείο για να αποφορτιστεί η γάτα σας από το στρες!

3. Ικανότητα να αγαπούν τον Εαυτό τους

Αν κάτι χαρακτηρίζει τη γατούλα σας αυτό είναι η πηγαία, αβίαστη ικανότητα να αγαπάει τον εαυτό της. Σε πρώτη φάση ίσως αυτό ακούγεται ανυπόφορα εγωιστικό όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Όταν ένα πλάσμα αγαπάει τον εαυτό του αναπόδραστα μοιράζει γενναιόδωρα την αγάπη του παντού γύρω του. Τα χαδάκια, οι τσαχπινιές τα παιχνιδάκια και οι υπόλοιπες τρυφερές εκδηλώσεις της γάτας είναι ακριβώς αυτό!
Αντίθετα εσείς έχετε μπερδέψει την σχεδόν εμμονική, πάση θυσία φροντίδα των άλλων με την αγάπη καλλιεργώντας νευρώσεις κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την βαθιά, αυθεντική αφοσίωση στον εαυτό σας και στους άλλους. Απλώς μάθετε από το παράδειγμά μας.

4. Καταπίεση; Τι είναι αυτό;

Μια ψιψίνα που αγαπάει τον εαυτό της αδυνατεί να τον πιέσει και να τον καταπιέσει. Να ξέρετε ότι όταν σας πλησιάζει, το κάνει από μια αβίαστη επιθυμία για τρυφερότητα και χάδια. Καθώς οι ζουζουνίες συνεχίζονται να είστε βέβαιοι ότι θα σταματήσουν όταν εκείνη το επιθυμεί, όποτε να είστε προετοιμασμένοι να σας παρατήσει ανά πάσα στιγμή στα κρύα του λουτρού! Και το πιο φοβερό είναι όσο χαριτωμένα θα σας προσεγγίσει άλλο τόσο χαριτωμένα θα σας εγκαταλείψει. Τα καλά νέα είναι ότι με αντίστοιχη χάρη δέχεται και την δική σας προσέγγιση και απομάκρυνση, δεν σας κρατάει κακία. Ούτε και εσείς άλλωστε!
Η γάτα-βούδας σας βάζει σε ένα τελείως καινούριο τρόπο σχέσης. Δοκιμάστε τις διδαχές της στις ανθρώπινες σχέσεις σας και ξεχάστε μια για πάντα έννοιες όπως κτητικότητα ή καταπίεση!

5. Αδυναμία αναίτιας αγωνίας

Αν φροντίζετε σωστά τη γάτα σας προφανώς και θα έχετε λύσει τα βιοποριστικά της προβλήματα. Ε, η γάτα σας δεν υπάρχει περίπτωση να αγχωθεί για το αν θα έχει φαγητό για αύριο ή αν θα εξαντληθούν τα αποθέματα της σε νερό σε πέντε μέρες. Όταν διψάσει να είστε σίγουροι ότι θα αναζητήσει νερό, όταν πεινάσει θα ψάξει φαγητό. Αν δεν τα βρει θα σας εξηγήσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ανάγκη της.
Εσείς μπορείτε να βάλετε τέλος στις παράλογες ανησυχίες σας; Δοκιμάστε το και ίσως εκπλαγείτε.
Και μην τολμήσετε να σταματήσετε σε αυτό το σημείο να διαβάζετε το άρθρο. Τα πιο σημαντικά έπονται…

6. Ικανότητα ταυτόχρονης εγρήγορσης και ηρεμίας

Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό μας είναι αυτή η σπάνια ιδιότητα να είμαστε γαλήνιες και ταυτόχρονα σε εγρήγορση για την περίπτωση που θα συμβεί κάτι. Αυτό είναι κάτι αρκετά σπάνιο στο ζωικό βασίλειο, αλλά και σε εσάς τους ανθρώπους. Οι άσπονδοι φίλοι μας, οι σκύλοι, βαριούνται ανυπόφορα όταν δεν είναι σε δράση, δεν απολαμβάνουν την ηρεμία τους. Από την άλλη οι σκίουροι για παράδειγμα τρέμουν ότι την επόμενη στιγμή κάποιος τρομακτικός εχθρός θα τους ορμήσει και αδυνατούν να ησυχάσουν βαθιά. Όσο για τους ανθρώπους, ας είμαστε ειλικρινείς και ας παραδεχτούμε ότι χάνεστε συνέχεια σε δαιδαλώδεις λαβύρινθους σκέψεων (ανησυχητικών ή ασήμαντων) όταν αδρανείτε και απεμπολείτε την δυνατότητα εγρήγορσης.
Για άλλη μια φορά, απλώς διδαχθείτε από το παράδειγμά μας!

7. Ικανότητα εστίασης στο Τώρα

Ο φίλτατος Τόλλε, που ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, έχει γράψει ένα διάσημο βιβλίο το “Η δύναμη του Τώρα”. Δεν ξέρω αν αυτός ο κύριος έχει κάποια γονίδια γάτας μέσα του, γιατί συνήθως εσείς οι άνθρωποι αδυνατείτε φρικτά να εστιάσετε στο Τώρα, μια και συνήθως χάνεστε στις σκέψεις σας, παραβλέποντας όλα τα ερεθίσματα που ξεδιπλώνονται γύρω σας.
Αντίθετα εμείς οι γάτες όταν ακούσουμε έναν ήχο θα στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτόν, και μετά από λίγο θα τον αφήσουμε να προσπεράσει. Αν μια ενδιαφέρουσα οσμή εισχωρήσει στη μύτη μας θα την εξετάσουμε και αν δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να πει θα την αφήσουμε να φύγει. Η ικανότητά μας να εστιάζουμε στο Τώρα είναι παροιμιώδης!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι δεν κατέχω ενδελεχείς γνώσεις του Ζεν ή του Βουδισμού και μην λάβετε τελείως τοις μετρητοίς όσα ανέφερα παραπάνω. Απλώς ήθελα να δείξω ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να ζεις την ζωή, πολύ πιο εύρυθμος, γαλήνιος από αυτόν που συνήθως δοκιμάζετε εσείς οι άνθρωποι και η γάτα σας μπορεί να είναι ο καλύτερος δάσκαλος για αυτόν. Το παραπάνω κείμενο ελπίζω να αποτελέσει τροφή για σκέψη! Να με ακούτε! Ο Τσίτσος η γάτα ξέρει!
Περιμένω τις ενστάσεις σας, τις απορίες σας και οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, ενώ θα εκτιμούσα βαθιά αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο να το μοιραστείτε στα social media.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ:

Χαίρετε! Είμαι ο Τσίτσος, η γάτα πριγκίπισσα και ζω στα ανάκτορα μου, κάπου στη Χίο, διοικώντας με μαεστρία μια αποικία από δεκαέξι γάτες και κάποιες περιφερειακές αποικίες με περίπου άλλες τριανταπέντε. Βρίσκομαι εδώ για να σας επικοινωνήσω τα πορίσματα της εμπειρίας μου από τη συνύπαρξη μαζί τους! www.tsitsosthecat.gr