Το επικείμενο ελπιδοφόρο φιλοζωικό νομοσχέδιο

Το μελανό σημείο των Δήμων

Γράφει η Σταματίνα Σταματάκου, Δημοσιογράφος & Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τέθηκε ερώτηση σε πρωθυπουργό για τα αδέσποτα και τις φρικτές κακοποιήσεις στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, όταν ρώτησα τον Κ.Μητσοτάκη μιλώντας του για την τραγική κατάσταση των αδέσποτων ζώων και τα κυνοκομεία-κολαστήρια δεσμεύτηκε για ένα νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τη μεταφορά της αρμοδιότητας (επιτέλους) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Είχε πει συγκεκριμένα ότι «η αρμοδιότητα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αρμοδιότητα είναι βασικά στους Δήμους και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά θα υπάρχει μια συνολική στρατηγική για το ζήτημα αυτό, για το οποίο έχουμε μεγάλη προσωπική ευαισθησία. Και ό, τι κάνουμε, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με το πολύ ζωντανό φιλοζωικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα μας. Θα πάρουμε τις απόψεις όλων και θα έχουμε επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους Δήμους προ των ευθυνών τους, με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο υπουργείο Εσωτερικών».
Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αρμόδιο Υπουργό τότε τον Γιάννη Τσιρώνη είχε αποπειραθεί να θέσει σε διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που ποινικοποιούσε τη φιλοζωία, αλλά λόγω των σφοδρών αντιδράσεων αναγκάστηκε να το αποσύρει. Εννιά μήνες μετά την απάντηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και εν μέσω πανδημίας ο αρμόδιος πλέον Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο έκανε ειδική μνεία για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και εκτός από τις δράσεις του ΥΠΕΣ αυτή την περίοδο, ανακοίνωσε την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και τη χρηματοδότηση των Δήμων μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» για στειρώσεις, φροντίδα και περίθαλψη, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθώς μέχρι σήμερα το κεντρικό κράτος έδινε (λίγα) χρήματα μόνο για τη δημιουργία κυνοκομείων. Συγκεκριμένα ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι «προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο θα συγκεντρώνει τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων» και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι είναι δείγμα πολιτισμού το πώς φερόμαστε στα αδέσποτα ζώα».
Ήδη από τον Φεβρουάριο ο κ. Λιβάνιος εκκίνησε τις πρώτες επαφές για τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου αλλά τον πρόλαβε ο κορωνοϊός (covid-19), είχε συναντηθεί ήδη με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, αλλά και με την ιδρύτρια του Dogs’ Voice, Έλενα Δέδε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Την 6η Μαρτίου έγινε η αρχή για τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς και επισήμως. Το άρθρο 19 «Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων» του νομοσχεδίου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» πέρασε κατά πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το Μέρα25, παρών δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής ενώ το καταψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να δώσει τη λύση για να μπει ένα τέλος στην τραγική κατάσταση με τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα στη χώρα μας και τις καθημερινές κακοποιήσεις, που μένουν συχνά ατιμώρητες. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητος ο έλεγχος των Δήμων που είναι ήδη βάσει νόμου, σύμφωνα με τον 4039/2012, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων και παρόλα αυτά στη μεγάλη τους πλειοψηφία στηρίζονται στην ανιδιοτελή ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργούν κυνοκομεία- σύγχρονα κολαστήρια και αρνούνται σχεδόν πεισματικά να δώσουν τα χρήματα που αναλογούν για τα αδέσποτα ζώα, προφασιζόμενοι ανυπόστατες δικαιολογίες, αλλά και μένοντας ταυτόχρονα σχεδόν στο απυρόβλητο μιας και δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Δυστυχώς, το κεντρικό κράτος που χρηματοδοτεί την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα μηχανισμό ελέγχου των Δήμων σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αρκετές Δημοτικές Αρχές θεωρούν ότι επειδή οι Δήμοι είναι «αυτοδιοίκητοι» αυτομάτως μπορούν να τους μετατρέπουν σε «τσιφλίκι» τους έχοντας το «δικαίωμα» να αδιαφορούν για τα αδέσποτα ζώα.
Η λύση του ζητήματος των αδέσποτων και των κακοποιήσεων των ζώων είναι πολιτική. Η δημιουργία ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου είναι ένα πάγιο αίτημα των φιλόζωων αλλά και αναγκαίο για τη βελτίωση ή ακόμη και για την επιβίωση των πιο αδύναμων πλασμάτων μίας κοινωνίας.