Συμβιώνοντας με γάτα: τα ευεργετικά οφέλη

Η γάτα ανήκει σε ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα συντροφιάς.
Η συμβίωσή της με τον άνθρωπο καταγράφεται στην ιστορία αρκετές χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα ζώο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με τα επικρατέστερα που της έχουν αποδοθεί να είναι η δυναμικότητα, η ανεξαρτησία, η εξυπνάδα, τα χάδια και τα νάζια. Η σχέση που μπορεί να αναπτύξει με τον άνθρωπο ποικίλλει. Το σίγουρο πάντως είναι πως δημιουργείται μια σχέση αγάπης και μοιράσματος με σημαντικά σωματικά και ψυχικά οφέλη. Ας δούμε ποια είναι αυτά…

Γράφει η Ευδοκία Νικολαΐδου, MSc | Ψυχολόγος, ΑΠΘ – Ψυχοθεραπεύτρια

Τα σωματικά οφέλη

Έχει παρατηρηθεί μέσα από μελέτες πως η συμβίωση με γάτα δρα ενισχυτικά στην καρδιακή λειτουργία μειώνοντας την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι που συμβίωναν με γάτα εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες κατά 30% να κινδυνεύσουν από καρδιακή προσβολή διατηρώντας την πίεση του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα συντελεί στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σε τριγλυκερίδια και χοληστερίνη. Είναι γνωστό πως τα υψηλά τριγλυκερίδια και η υψηλή χοληστερίνη σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα και με το διαβήτη τύπου II, ο οποίος προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε νεφρά, συκώτι και καρδιά. Ένα ακόμη σημαντικό όφελος για τον οργανισμό είναι πως συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η διαρκής έκθεση στο τρίχωμα της γάτας έχει αποδειχθεί ευεργετική μειώνοντας τον κίνδυνο για αλλεργίες και άσθμα.

H συμβίωση με μια γάτα βοηθά στη μείωση του στρες

Ψυχική και σωματική ευεξία

Οι στιγμές που μοιράζεται η γάτα με τον κηδεμόνα της χαρακτηρίζονται έντονα από το αίσθημα της χαλάρωσης περιορίζοντας σημαντικά τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Τα αμέτρητα χάδια και το ιδιαίτερο γουργουρητό της γάτας προσφέρουν σημαντική ηρεμία απαλλάσσοντας τον κηδεμόνα της από έγνοιες και σκοτούρες. Κι αν αυτό περιγράφει απλώς την καθημερινότητα της συμβίωσης, ωστόσο προσφέρει κάτι μαγικό στον οργανισμό! Καθώς χαϊδεύουμε τη γάτα ο εγκέφαλος παράγει μια ορμόνη, τη λεγόμενη οξυτοκίνη, η οποία βοηθάει σημαντικά στη μείωση του στρες και ανακουφίζει από δυσάρεστα και καταθλιπτικά συμπτώματα. Συντελείται δηλαδή μια ολόκληρη χημική αντίδραση, η οποία βοηθάει στη μείωση των επιπέδων άγχους στον οργανισμό.

Το γουργούρισμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια ευχαρίστησης και επικοινωνίας της γάτας αδιαμφισβήτητα είναι το γουργουρητό της. Διάφορες μελέτες έχουν τονίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το γουργουρητό μέσω των δονήσεων που παράγονται. Έχει καταγραφεί πως η συχνότητα των δονήσεων αυτών κυμαίνεται από 20 έως 140 Hz, οι οποίες λειτουργούν καταπραϋντικά και θεραπευτικά τόσο προς την ίδια όσο και προς τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα κάθε φορά που αισθανόμαστε το γουργουρητό της γάτας επάνω μας, άμεσα επωφελούμαστε από αυτό. Έτσι, λοιπόν, έχει διαπιστωθεί πως μειώνει το στρες, προάγει την αίσθηση της χαλάρωσης, βοηθάει στην αναπνευστική λειτουργία μειώνοντας τυχόν συμπτώματα δύσπνοιας, διατηρεί την πίεση του αίματος σε χαμηλά επίπεδα και μειώνει την εμφάνιση καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμη συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση του ύπνου και δρα επουλωτικά σε οστά και πληγές.

Τα ψυχικά και κοινωνικά οφέλη

Σίγουρα η συμβίωση με τη γάτα συμβάλλει θετικά στη μείωση του αισθήματος της μοναξιάς, ενώ παράλληλα αυξάνει το αίσθημα της συντροφικότητας. Αν και επικρατεί το στερεότυπο πως οι γάτες θεωρούνται πιο ανεξάρτητα ζώα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως ο δεσμός που αναπτύσσουν με τον κηδεμόνα τους είναι εξαιρετικά ισχυρός.
Μελέτη που διενεργήθηκε στην Ελβετία το 2003 έδειξε ότι μία γάτα στο σπίτι προσφέρει συναισθήματα αντίστοιχα με την ύπαρξη ενός ρομαντικού συντρόφου.

Παιδιά και γάτα

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει από μικρή ηλικία σε ένα περιβάλλον που υπάρχει γάτα, έχει φανεί πως ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργίες στη σκόνη και στις τρίχες. Αναπτύσσουν μια τρυφερή σχέση και δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός αποκτώντας ένα σταθερό φίλο για παιχνίδι. Παράλληλα έχει φανεί πως η παρουσία της γάτας έχει μια ευεργετική ιδιότητα να μειώνεται αισθητά ο σωματικός και συναισθηματικός πόνος.
Τέλος σε έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία το 2014 σε παιδάκια που πάσχουν από αυτισμό έδειξε πως είχαν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και ήταν πιο ήρεμα συγκριτικά με όσα μεγάλωναν χωρίς γάτα.

Ηλικιωμένοι και γάτα

Η συμβίωση με γάτα στην Τρίτη ηλικία δημιουργεί μια τρυφερή σχέση συμβάλλοντας στην ψυχική ευημερία. Η γάτα αποτελεί μια σταθερή παρουσία στο σπίτι και μια μόνιμη συντροφιά μειώνοντας το αίσθημα της μοναξιάς, που είναι τόσο έντονο σε αυτή την ηλικία. Τα χάδια και η αλληλεπίδραση μαζί της εγείρουν συναισθήματα χαράς, ευεξίας, γέλιου αποφορτίζοντας από αισθήματα μελαγχολίας, πόνου, στεναχώριας, άγχους και θλίψης.
Η φροντίδα και η καθημερινή διαβίωση με τη γάτα ενισχύει την αίσθηση πως παραμένουν χρήσιμοι και ικανοί για να προσφέρουν καλύπτοντας το κενό που δημιουργείται, όταν πλέον οι νεότερες γενιές έχουν ανεξαρτοποιηθεί και απομακρυνθεί από το σπίτι των ηλικιωμένων γονιών τους. Ο χρόνος που περνούν μαζί της γίνεται δημιουργικός και ευχάριστος, καθώς συχνά συνομιλούν μαζί τους σαν να επρόκειτο για μέλος της οικογένειας εκφράζοντας βαθύτερες τους σκέψεις και ανησυχίες.

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμβίωση της γάτας με τον άνθρωπο. Βέβαια, για να επωφεληθεί κάποιος απ’ όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες είναι σημαντικό να δημιουργήσει πρωτίστως το κατάλληλο περιβάλλον και τις συνθήκες για μια αρμονική σχέση, αγάπης και φροντίδας. Κάτι το οποίο συνεπάγεται πως αναλαμβάνει υπεύθυνα το ρόλο του κηδεμόνα ενός ζώου, που θα φροντίσει για την ευζωία του για τα επόμενα χρόνια.