Silkwhite Dreams: Κορυφαίο εκτροφείο Maltese

Η Μάρθα Γεωργίου, εκτροφέας Maltese και ιδιοκτήτρια του κορυφαίου εκτροφείου SILKWHITE DREAMS, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της πάνω στην εκτροφή των Maltese.

συνέντευξη στον Παναγιώτη Βραννά Αθανασόπουλο

silkwite cover

 

Πώς εμπνευστήκατε την επωνυμία του εκτροφείου σας;

Το όνομα Silkwhite Dreams εκφράζει το τι είναι ένα Μαλτέζ για μένα. Ένα λευκό μεταξωτό όνειρο, που έγινε πραγματικότητα όταν ήρθαν στην ζωή μου, πριν 23 χρόνια.

 

 

Στα πρώτα σας βήματα πόσο διαδεδομένη ήταν η εκτροφή των Maltese στην Ελλάδα; 

Ελάχιστοι οι εκτροφείς και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα η εμφανίσεις τους στις εκθέσεις. Τα περισσότερα λευκά σκυλάκια που έβλεπα ήταν “τύπου μαλτέζ” εισαγόμενα από φάρμες που δεν θύμιζαν καν την φυλή τις περισσότερες φορές.

Μιλήστε μου για τις πιο σημαντικές διακρίσεις σας στο εξωτερικό.

Από τότε που ξεκίνησα την επιλεκτική εκτροφή, κάθε χρόνο βάσει του βαθμολογικού συστήματος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος τα Μαλτέζ μου έχουν την πρώτη θέση στην φυλή και μέσα στα 5 πρώτα όλων των φυλών. Το πρώτο Μαλτέζ που γεννήθηκε στο εκτροφείο μου η Silkwhite Dreams Angelina my love Jolie που είχε πάρει πολλά πρωταθλήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης πήρε και το τίτλο Παγκόσμιος πρωταθλητής στην Κίνα. Όπως και ο Silkwhite Dreams Viennese Waltz Παγκόσμιος πρωταθλητής νέων. Μετά ακολούθησαν αρκετές διακρίσεις όπως η Silkwhite Dreams Odette Πανευρωπαϊκός πρωταθλητής μικρών κουταβιών στη Βαρσοβία και 3ο καλύτερο της έκθεσης και την επόμενη χρονιά Πανευρωπαϊκός πρωταθλητής νέων στην Αυστρία. Μια ακόμα επιτυχία μας είναι αυτή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Μαδρίτη το 2022 η Silkwhite Dreams I am a Doll κατέκτησε τον τίτλο και μας έκανε πολύ περήφανους. Η τελευταία μας επιτυχία ήρθε λίγες μέρες πριν στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2023 στην Δανία, όπου ο σκύλος μας Silkwhite Dreams Story of my Desire κατέλαβε τον τίτλο Πανευρωπαϊκός πρωταθλητής νέων.

Πόσο δύσκολη είναι η εκτροφή σκύλων στην Ελλάδα;

Η εκτροφή στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολη. Εκτός από τις ιδιαιτερότητες της φυλής όπως το μικρό τους μέγεθός και το πολύ μικρό βάρος κατά την γέννηση τους, υπάρχουν κι άλλες δυσκολίες όπως η δυστοκία που οδηγεί στην καισαρική, το μεγάλωμα αυτών των μικροσκοπικών κουταβιών που απαιτεί 24 ώρες το 24ωρο επίβλεψη μέχρι τον απογαλακτισμό και την σταδιακή μετάβαση στην τροφή που ελλοχεύει τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας, το οποίο φυσικά συμβαίνει σε όλες τις μικρόσωμες φυλές. Εξαιρετικά σημαντικό η ιδιαιτερότητα ότι το μεγάλωμα και η συντήρηση του υπέροχου μεταξωτού και λευκού μανδύα που θέλει καθημερινή περιποίηση με εξειδικευμένα προϊόντα.

Φυσικά δεν συζητώ για την εχθρική συμπεριφορά και αντιμετώπιση των Ελλήνων εκτροφέων από τους θεσμούς όπου οι προϋποθέσεις που ακόμα δεν είναι σαφείς δεν συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες αυτών των μικροσκοπικών πλασμάτων και είναι εκτός πραγματικότητας. ‘Όπως για παράδειγμα, λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισης των αδέσποτων στην Ελλάδα οι αγανακτισμένες φιλοζωικές στρέφονται και αυτές εναντίoν μας λες και φταίμε εμείς για όλα αυτά τα αδέσποτα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, η ηθική εκτροφή προάγει την ευζωία των ζώων και την καθαροαιμία.

Ποιος είναι ο στόχος της εκτροφής σας;

Η επιλεκτική εκτροφή έχει κοινό στόχο σε κάθε φυλή.

  1. Υγεία.
  2. Καλή Μορφολογία που ανταποκρίνεται στο πρότυπο.
  3. Καλό χαρακτήρα.

Όχι μόνο για την διάκριση και τους τίτλους που φυσικά είναι η ανταμοιβή της προσπάθειάς μας. Αλλά και η ηθική ανταμοιβή βλέποντας την ευτυχία στους κηδεμόνες των απογόνων μας και την αγάπη που εισπράττουν σαν μέλη της οικογένειας.

 

Έχετε βιώσει ποτέ μια κατάσταση που έπρεπε να προσαρμοστείτε σε αναπόφευκτες αλλαγές πάνω στην εκτροφή;

Όλες οι φυλές εξελίσσονται παρόλο που υπάρχει ένα πρότυπο στην Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία που πολλές φορές διαφέρει από τον Αμερικάνικο Κυνολογικό Ομιλο ή της Αγγλίας. Όμως για να διευρυνθεί η γενετική επιλογή γίνονται διασταυρώσεις από τα διαφορετικά πρότυπα γιατί αναγκαστικά αναζητούμε γεννήτορες από άλλες χώρες. Στα Μαλτέζ η καινούργια τάση είναι ένα πιο γλυκό πρόσωπο με μεγαλύτερα μάτια όπου κάποιοι πλέον φτάνουν στις ακρότητες δηλαδή πολύ κοντές μύτες όπου πλέον θυμίζουν άλλη φυλή. Όμως έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα πολύ όμορφο και εκφραστικό πρόσωπο που όμως να μην ξεφεύγει από το στάνταρ της φυλής.

 

Περιγράψτε μου το τέλειο Μαλτέζ.

Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει γενικά ο τέλειος σκύλος. Αλλά αυτή η φυλή που αγάπησα πρέπει να έχει υπέροχο χαρακτήρα παιχνιδιάρικο αλλά και υπάκουο, με ταπεραμέντο, πανέξυπνο αλλά και με την ιδιότητά του να είναι απαραίτητη η παρουσία του στις ευχάριστες αλλά και στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας αυτό σε συνδυασμό με τα όμορφα σκούρα εκφραστικά σχεδόν ανθρώπινα μάτια του, το ολόλευκο μεταξωτό μανδύα του που σου δίνει την αίσθηση της δροσιάς στο άγγιγμα. Ανατομικά άρτιο αλλά κομψό και αέρινο στην κίνηση.

 

Υπάρχει κάποια γνώση που έχετε μάθει, που θεωρείτε πολύ σημαντική και θα θέλατε να την μοιραστείτε με άλλους εκτροφείς, ειδικά τους αρχάριους;

Θεωρώ ότι κάθε εκτροφέας πρέπει να είναι εξωστρεφής να πηγαίνει σε εκθέσεις μορφολογίας έστω και σαν θεατής όπου σε ειδικές εκθέσεις υπάρχουν πολλοί άλλοι καταξιωμένοι στην φυλή τους. Να μπορεί να διακρίνει τις ατέλειες όπως και την ποιότητα. Να παρακολουθεί όσα σεμινάρια μπορεί για να μπορεί μόνος του να κρίνει την ποιότητα της εκτροφής του και να εκπαιδεύσει το μάτι του. Να θέτει ξεκάθαρους εκτροφικούς στόχους. Να αναζητεί το κατάλληλο ταίρι που θα προσθέσει στον απόγονο ότι υστερεί στον πρόγονο ακόμα και εάν είναι από άλλα εκτροφεία που είναι διατεθειμένα να μοιραστούν ένα καλό επιβήτορα.