Η εκτροφέας Petroula Richard μιλά για τα Toy Poodles

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Βραννά Αθανασόπουλο

Πως εμπνευστήκατε την επωνυμία του εκτροφείου σας;
Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω με την εκτροφή, έψαχνα για διάφορα ονόματα. Μέχρι πού ένα βράδυ κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό του Σαρωνικού κατάλαβα ποιο είναι το πιο σωστό όνομα. “Of the Athenian Stars”

Στα πρώτα σας βήματα πόσο διαδεδομένη ήταν η εκτροφή των Toy Poddles στην Ελλάδα;
Είμαι από τους πιο παλιούς εκτροφείς Toy Poodle στην Ελλάδα. Η φυλή τότε δεν ήταν τόσο διαδεδομένη και σαφώς όσον αφορά το grooming, αυτό δυσκόλευε ακόμα πιο πολύ στην επιλογή της.

Μιλήστε μου για τις πιο σημαντικές διακρίσεις σας στο εξωτερικό.
Τα τελευταία 30 χρόνια έβγαλα πάνω από 150 champions. International, Swiss, German, Luxembourg, Belgian, Greek, Austrian, French, Amsterdam Winners, Bundessiger, World Winners, European Winners, Group and BIS Winners.

Πόσο δύσκολη είναι η εκτροφή σκύλων το 2024 στην Ελλάδα;
Αν συγκρίνω την εκτροφή του poodle στην Ελλάδα και σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες όπου απαγορεύεται να ξυρίζουν το πρόσωπο τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τότε πιότι εδώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ καλύτερα. Η δυσκολία εδώ είναι η ενημέρωση των μελλοντικών κηδεμόνων. Οι περισσότεροι θέλουν απλά ένα κόκκινο κανίς…

Ποιος είναι ο στόχος σας με την εκτροφή;
Εδώ θα πρέπει να πω ότι ανέκαθεν ο στόχος μου ήταν, η επόμενη γέννα να είναι η καλύτερη από όλες όσες είχα. Είχα, έχω αυτό που λέμε “όραμα”.

Έχετε βιώσει ποτέ μια κατάσταση που έπρεπε να προσαρμοστείτε σε αναπόφευκτες αλλαγές πάνω στην εκτροφή;
Υπήρξαν ορισμένες αλλαγές και όχι μόνο στο πρότυπο, εννοώ την απαγόρευση να κόβουν ουρές πχ. Αυτό πήγε πίσω αρκετούς εκτροφείς, όχι όμως εμένα. Στην εκτροφή χρειάζεται και λίγη τύχη γιατί δεν μπορεί να δει κάποιος τι υπάρχει μέσα στις ενίοτε γραμμές.
Ανέκαθεν μου άρεσαν οι ποιοτικοί σκύλοι, ανέκαθεν έδινα βάρος σε σωστές ουρές, αμυγδαλωτά μάτια, έκφραση κλπ. Θεωρούσα απαραίτητο οι σκύλοι μου να έχουν attitude, κίνηση… Όσες αλλαγές έγιναν δεν με άγγιξαν. Μιλάω πάντα για πρότυπο μορφολογίας!

Περιγράψτε μου το τέλειο Toy Pοodle.
Το τέλειο Toy… Δυστυχώς δεν υπάρχει. Το ιδανικό, ναι! Είναι μικρόσωμο με τις επιθυμητές αναλογίες σώματος /κεφαλής. Όμορφα, αμυγδαλωτά μάτια, όχι τονισμένα ζυγωματικά, σμιλεμένο ρύγχος, αισθητό το ινιακό οστό, η έλλειψη του οδηγεί σε νανισμό! Αρκετό πηγούνι, έξυπνη έκφραση. Αυτιά τοποθετημένα στο ύψος της άκρης των ματιών και μήκος τουλάχιστον μέχρι το P 3. Λαιμός με σωστό μήκος και σωστά τοποθετημένος. Η ουρά, όχι γυριστή ούτε πάνω στην ράχη. Σωστή γωνίωση μπροστινών και πίσω άκρων, παράλληλα! Θώρακας καλά
ανεπτυγμένος. Πυκνός μανδύας στα επιτρεπτά χρώματα. Σαν χαρακτήρας, χαρούμενος, φιλικός με υψηλή αίσθηση χιούμορ. Πιστός, σκανταλιάρης, αξιολάτρευτος, με υψηλό iq.

Υπάρχει κάποια γνώση που έχετε μάθει, που θεωρείτε πολύ σημαντική και θα θέλατε να την μοιραστείτε με άλλους εκτροφείς, ειδικά τους αρχάριους;
Πιστεύω η πείρα δίνει γνώση μεν, μπορούμε όμως να μειώσουμε αρνητικά γεγονότα δε, εάν είμαστε δεκτικοί σε συμβουλές. Ο σωστός τρόπος είναι η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια. Σημαντικό για τους νέους εκτροφείς μιας φυλής να ρωτάνε τους πιο έμπειρους, να συνεργάζονται μεταξύ τους. Να μειώνουν τις αντιπαραθέσεις. Όλοι μας από το μηδέν ξεκινήσαμε. Είμαι απόλυτη ως προς το ότι είναι, σημαντικό να υπάρχει η συνεργασία γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωές. Το ιδανικό θα ήταν αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να υπάρχει δηλαδή ένας μέντορας για τους νέους εκτροφείς. Οι περισσότεροι εκτροφείς μου μιλάνε για σπουδαίους προγόνους που έχουν στις γραμμές τους. Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι σημαντικοί μόνο αν τους γνωρίζουμε προσωπικά. Όλα τα άλλα είναι απλά ονόματα. Και κάτι τελευταίο, πρέπει να είμαστε αυστηροί με τις επιλογές μας