Cockatiel! Συμβουλές για τη φροντίδα τους

Τα Κοκατίλ είναι ένα είδος μεσαίου παπαγάλου που ζει και μεγαλώνει στην Αυστραλία. Το μήκος τους κυμαίνεται στα 30-35cm και έχουν στο κεφάλι τους ένα χαρακτηριστικό λοφίο. Ας δούμε μαζί τα βασικά στοιχεία της φροντίδας τους.

Γράφει η Μαριάννα Καράμπελα, μαθήτρια.

Διατροφή

Η διατροφή των Κοκατίλ πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και όχι πρόχειρη. Να ένα παράδειγμα για την σωστή του διατροφή:

Πρώτο: ΠΟΤΕ δεν έχουμε ως βασική τροφή τους σπόρους! Είναι γεμάτοι λίπη, σαν να τους δίνουμε δηλαδή κάθε μέρα γλυκά. Για βασική τροφή να επιλέγουμε pellets πιστοποιημένης μάρκας, δίνοντας πάντα σημασία στα συστατικά που περιέχουν αποκλείοντας προϊόντα με χρωστικές. Αν το κοκατίλ σας τρώει ήδη σπόρους μην ανησυχείτε. Παρακάτω θα βρείτε ένα πρόγραμμα για να τους κάνετε ασφαλή μετάβαση από σπόρους σε pellets. Να θυμάστε πάντα, η μετάβαση δεν θέλει ποτέ βιασύνη!

  • 1η εβδομάδα: 50% σπόροι – 50% pellets
  • 2η εβδομάδα (επαναλαμβάνετε): 50% σπόροι – 50% pellets
  • 3η εβδομάδα: 25% σπόροι – 75% pellets
  • 4η εβδομάδα: 0% σπόροι – 100% pellets

Συνεχίζουμε με την διατροφή:

Δεύτερο: Κάθε 2 μέρες μπορούμε να τους δίνουμε λαχανικά, προσοχή όμως πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα με τα απαγορευμένα.

Τρίτο: Μια με δυο φορές την εβδομάδα μπορούμε να τους προσφέρουμε φρούτα.

Τέταρτο: Μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να τους δίνουμε αυγό.

Πέμπτο: Δυο φορές την εβδομάδα φύτρες.

Έκτο: Σποράκια και κεχρί δίνουμε μόνο για επιβράβευση ή λιχουδιά.

TIPS!

  • Τα λαχανικά μπορείτε να τα βράζετε και με ρύζι ή όσπρια (χωρίς λάδι ή αλάτι)
  • Για τα κοκατίλ είναι πολύ ωραία λιχουδιά οι σπόροι λιναριού, κινόας και chia!

Απαγορευμένες τροφές: Αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι, μανιτάρια, σχοινόπρασο, σοκολάτα, καφές.

TIP! Το μαρούλι δεν απαγορεύεται αλλά καλύτερα να το αποφεύγουμε!

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Πολλοί κηδεμόνες παπαγάλων δίνουν που και που ψωμί στους παπαγάλους τους. Αντίθετα καλύτερα είναι να μην τους δίνουμε γιατί τους φράζει το έντερο!

Τόπος διαμονής

Το κλουβί ενός κοκατίλ πρέπει να είναι ευρύχωρο, με διαστάσεις τουλάχιστον 50 χ 50 χ 60 εκ. Φυσικά μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Το κλουβί καλό είναι να έχει τουλάχιστον 2 μεριές με οριζόντια κάγκελα για να σκαρφαλώνουν πιο εύκολα όπως επίσης και ξύλινες πατήθρες, οι πατήθρες μπορούν να είναι από ξύλο λεμονιάς, άνοιγμα από πάνω και διάφορα παιχνίδια για να απασχολούνται.

Περιποίηση και καθαριότητα

Μέσα στο κλουβί πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένα κόκκαλο σουπιάς ή μια πέτρα ζεόλιθου. Σημαντικό επίσης είναι και το μπάνιο στη ζωή του Κοκατίλ. Τον χειμώνα χρειάζονται μπάνιο μια φορά την εβδομάδα και το καλοκαίρι κάθε μέρα. Μπορείτε να τους κάνετε μπάνιο με σπρέι ή να μπουν μόνα τους σ’ ένα ρηχό πλατύ μπολ με νερό. Σε κάποια Κοκατίλ αρέσει να κάνουν μπάνιο ανάμεσα στα βρεγμένα φύλλα κάποιου φυτού. Η θερμοκρασία του μπάνιου πρέπει να είναι πάνω από 17 βαθμούς.

TIP! Για λαμπερό φτέρωμα βάλτε λίγο μηλόξυδο σε ένα ψεκαστήρι  με νερό.

Το κλουβί επίσης πρέπει να είναι καθαρό, σας προτείνω πλύσιμο με μηλόξυδο μια φορά την εβδομάδα και να έχει στρωμένη στο πάτο εφημερίδα και όχι άμμο ή πετρούλες. Οι συσκευασίες τους γράφουν πάνω ότι βοηθάνε στην πέψη αλλά στην πραγματικότητα τους προκαλούν εσωτερική αιμορραγία. Αν αποφασίσετε να βάλετε εφημερίδα ή χαρτί να θυμάστε να τα αλλάζετε συχνά. Όπως επίσης και οι ταΐστρες και οι ποτίστρες του χρειάζονται σχεδόν καθημερινά πλύσιμο είτε με μηλόξυδο είτε στο πλυντήριο πιάτων! Ειδικά οι ποτίστρες, γιατί το νερό τους καλό είναι να τους το αλλάζουμε καθημερινά.

Παιχνίδια

Τα Κοκατίλ είναι πολύ ζωηρά πουλιά γι’ αυτό και πρέπει να τους παρέχουμε αρκετά παιχνίδια. Προσοχή όμως, Δεν είναι όλα ασφαλή!

Τα ασφαλή παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν μυτερές άκρες ούτε μικρά κομμάτια (συνήθως καμπανάκια) που μπορούν να μασήσουν τα πουλιά και φυσικά απαγορεύονται οι καθρέφτες.

Δεν αρέσουν όλα τα παιχνίδια σε όλα τα Κοκατίλ! Για παράδειγμα μερικά τρελαίνονται με μια μπάλα από χαρτί και άλλα την βαριούνται αφόρητα. Άρα πρέπει να δούμε και τα γούστα του Κοκατίλ μας. Σημαντικό: πάρτε/φτιάξτε στα Κοκατίλ σας αρκετά παιχνίδια έτσι ώστε να του τα ανανεώνεται κάθε μήνα.

Αναπαραγωγή

Η περίοδος αναπαραγωγής των Κοκατίλ αρχίζει μέσα Μαρτίου και τελειώνει τον Ιούλιο. Τα αρσενικά είναι σεξουαλικά έτοιμα από ενός έτους ενώ τα θηλυκά από τους 18 μήνες.

Φυσικά το θηλυκό εκείνη την περίοδο πρέπει να παίρνει επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνες. Αφού τα πουλιά ζευγαρώσουν και κάνουν τα αυγά (4 με 5 συνήθως), τα κλωσάει το αρσενικό την ημέρα και το θηλυκό την νύχτα. Έπειτα από 5 εβδομάδες οι νεοσσοί έχουν μεγαλώσει αρκετά και ξέρουν ήδη να πετούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Καλό είναι να μην αναπαράγονται πάνω από δυο φορές το χρόνο.

Διαχωρισμός φύλου

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαχωρίσουμε το φύλο ενός Κοκατίλ είναι το τεστ DNA αλλά παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να το καταλάβετε πιο εύκολα.

  1.  Επειδή ο διαχωρισμός βάση το χρώμα δεν είναι ο πιο έγκυρος, καλό είναι να ξέρετε αν το πουλάκι έχει αμυγδαλωτά μάτια και αρχίσει να τρίβει την αμάρα του σε παιχνίδια τότε είναι θηλυκό. Αν αρχίσει να κελαηδάει τότε είναι αρσενικό .
  2. θηλυκά albino έχουν στο κάτω μέρος της ουράς άσπρες κηλίδες που φαίνονται μόνο στο φώς του ήλιου ενώ τα αρσενικά όχι.
  3. Στα Whiteface τα αρσενικά έχουν ολόλευκο πρόσωπο ενώ τα θηλυκά γκρι.

Βιογραφικό

Ονομάζομαι Μαριάννα Καράμπελα και είμαι 12 χρονών. Από πολύ μικρή με ενδιαφέρουν τα ζώα και ιδιαίτερα τα πτηνά. Έπειτα από χρόνια εμπειρίας με τα πτηνά και τα ζώα (καναρίνια, μπάτζι, κοκατίλ κ.α.) πλέον είμαι κηδεμόνας μιας υπέροχης κακατιλίνας, της Jasmin, καθώς και ενός γάτου και μιας σκυλίτσας. Επίσης, ασχολούμαι με το διάβασμα βιβλίων και το θέατρο.