Πόσο σημαντικές είναι για τον σκύλο μου οι Βόλτες Μυρωδιάς;

Απαντάει o Δημήτρης Κοτάκος, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων, 
www.dimitriskotakos.gr, Πηγή: www.livingwithdogs.gr

Οι περισσότεροι έχουμε δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα και οι βόλτες του σκύλου μας είναι περιορισμένες σε 15-30 λεπτά γύρω από το τετράγωνο. Η αλήθεια όμως είναι πως για κάποιους σκύλους αυτό δεν είναι αρκετό.
Δεν αναφέρομαι για τη σωματική αλλά την πνευματική του άσκηση που είναι εξίσου σημαντική (σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικότερη). Για τις «βόλτες μυρωδιάς» ήθελα να γράψω καιρό αλλά αφορμή γι’ αυτό το άρθρο, ήταν ένα βιβλίο της της Alexandra Horowitz που διάβασα πριν καιρό. (Inside of A Dog: What Dogs See, Smell, and Know / 2009). Στο βιβλίο, η συγγραφέας μιλάει για «smell walks».
Με αυτόν τον όρο η Horowitz περιγράφει μία βόλτα κατά την οποία ο σκύλος μπορεί να μυρίσει ό, τι θέλει, όση ώρα θέλει και να επιλέξει τη διαδρομή σύμφωνα με τις μυρωδιές που ανακαλύπτει.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε στις «βόλτες μυρωδιάς»
Στις «βόλτες μυρωδιάς» σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τραβήξουμε το λουρί του σκύλου, εκτός και αν κινδυνεύει η ασφάλειά του.
Επίσης, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις λέξεις «πάμε», «προχώρα», «Έλα» και οτιδήποτε άλλο λέμε ή κάνουμε για να ξεκολλήσουμε τη μύτη του από ένα σημείο. Εάν ο σκύλος μας θέλει να αφιερώσει 5 λεπτά για να μυρίσει τον κορμό ενός δέντρου, θα πρέπει να του το επιτρέψουμε. Εάν εκείνος αποφασίσει ξαφνικά να αλλάξει πορεία προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα πρέπει να πάμε μαζί του.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο καθώς προϋποθέτει να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Κάθε φορά επιλέξτε μία διαφορετική διαδρομή, αλλά ποτέ τη διαδρομή της συνηθισμένης του βόλτας.
Πριν ξεκινήσετε τις «βόλτες μυρωδιάς» θα πρέπει να έχετε ορίσει από την αρχή τη διάρκεια της βόλτας και μόνο στο τέλος αυτής θα δώσετε «εντολή» στον σκύλο σας, ώστε να σηκώσει τη μύτη του και να γυρίσετε σπίτι.

Τι προσφέρει στον σκύλο μου μία τέτοια εμπειρία;
Δοκίμασα τους τελευταίους έξι μήνες περίπου, «βόλτες μυρωδιάς» με πολλά σκυλιά. Όλα είχαν διαφορετική ηλικία, σωματότυπο αλλά και ξεχωριστές ανάγκες σωματικής και πνευματικής άσκησης.
Η κάθε «βόλτα μυρωδιάς» είχε διάρκεια περίπου μία ώρα. Μετά από αρκετές επαναλήψεις, διαπιστώσαμε πως η συμπεριφορά των σκύλων -την υπόλοιπη ημέρα- ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με τη συμπεριφορά που είχαν, όταν έκαναν τη συνηθισμένη τους βόλτα (ίδιας διάρκειας).

Σύμφωνα με τους κηδεμόνες, μετά από κάθε «βόλτα μυρωδιάς», τα σκυλιά ήταν πολύ πιο «ήρεμα» και «χαλαρά». Για να μπορέσω να έχω όσο το δυνατόν καλύτερα στοιχεία, οι κηδεμόνες δεν γνώριζαν πότε τα σκυλιά τους πραγματοποιούσαν «βόλτα μυρωδιάς» και πότε μία συνηθισμένη βόλτα. Με email, μου έστελναν την επόμενη ημέρα τις παρατηρήσεις τους.

Το δείγμα των σκύλων δεν είναι αρκετό και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «έρευνα», ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Παρόλα αυτά μπορείτε να το δοκιμάσετε. Κακό δεν θα κάνετε.
Όπως έχω πει πολλές φορές, αφήστε τον σκύλο σας να μυρίσει, αφήστε τον να είναι σκύλος!