Γιατί οι γάτες μας κάνουν χαρούμενους;

Είναι χαδιάρες, χαριτωμένες και αξιαγάπητες. Μας διδάσκουν πολλά και θα μας αγαπούν για πάντα. Γιατί μας κάνουν λοιπόν χαρούμενους;

Γράφει ο Δημάκος Βασίλης, Εκπαιδευόμενος Κριτής FIFE

Είναι αστείες
Πραγματικά είναι ξεκαρδιστικά τα χορευτικά τους κόλπα και τα απίστευτα άλματά τους. Οι γάτες μας παρέχουν μια συνεχόμενη ψυχαγωγική δραστηριότητα βρίσκοντας τρόπους και λόγους από το τίποτα να στήνουν μια ολόκληρη αστεία παράσταση. Θέλετε απόδειξη για αυτό; Απλά κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Αστεία γάτα». Μας δείχνουν ότι τα πάντα μπορεί να είναι ένα κρεβάτι. Και δεν μιλάμε για τις συνηθισμένες μαλακές πολυθρόνες ή τα μπράτσα του καναπέ που πολύ όμορφα αγκαλιάζονται. Ένας νιπτήρας, ένα απίστευτα μικρό κουτί, ακόμα και ένα μικρό φύλλο χαρτιού στο πάτωμα μπορεί να γίνει ένα υπέροχο κρεβάτι. Οι γάτες μας μαθαίνουν ότι ο ύπνος είναι πολύτιμος!

Είναι αξιαγάπητες
Σίγουρα με τους δικούς τους όρους όμως και μόνο όταν το θελήσουν. Όταν το αποφασίσουν όμως ότι είναι η ώρα να μας επιτρέψουν να τις περιποιηθούμε, τότε το συναίσθημα και ανταμοιβή μας είναι αυτά που λιώνουν την καρδιά μας.

Είναι χαριτωμένες
Σοβαρά τώρα, γιατί να μη θέλεις μια χνουδωτή τριχομπαλίτσα με ανάλαφρο και χαριτωμένο περπάτημα να τριγυρνάει στο σαλόνι σου; Απλά παρατηρώντας την ημερήσια ρουτίνα μια γάτας είναι αρκετό για να γεμίσει η καρδιά σου.

Το γουργουρητό τους είναι ωφέλιμο στον άνθρωπο
Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η συχνότητα του ήχου που παράγει η γάτα με το γουργουρητό της, μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη για την υγεία μας μειώνοντας τα καρδιοαγγειακά προβλήματα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι ρωτήστε έναν κηδεμόνα γάτας, αυτός ξέρει σίγουρα να σας πει ότι στρες και άγχος κάνουν φτερά μόλις αρχίσει η γάτα του τον δικό της μοναδικό ρυθμό

Έχουν πολύ καλές συνήθειες υγιεινής
Σε γενικές γραμμές, οι γάτες κρατούν σχολαστικά καθαρό τον εαυτό τους, και πάντα χρησιμοποιούν την αμμολεκάνη τους για την καθημερινή τουαλέτα τους. Φροντίζουν μάλιστα να καλύπτουν τα περιττώματά τους καλύπτοντας έτσι και τις μυρωδιές.

Είναι πολύ καλά ξυπνητήρια
Κάθε πρωί και ενώ νομίζεις ότι έχεις ακόμα 15 λεπτάκια να κοιμηθείς, είναι η γάτα σου που θα σου θυμίσει ότι πρέπει να σηκωθείς γιατί έκλεισες το ξυπνητήρι και οριακά προλαβαίνεις να της ετοιμάσεις πρωινό πριν φύγεις τρέχοντας για την δουλειά.

Είναι σπουδαία παρέα
Απλά θέλουν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν, να φάνε λίγο, να παίξουν λίγο, να χαϊδευτούν λίγο. Ο τέλειος σύντροφος!

Μας κρατούν προσγειωμένους
Όταν γεμίζουμε από αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μια γρήγορη ματιά στη γάτα μας είναι αρκετή να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε και τόσο φοβεροί όσο νομίζουμε!

Δεν χρειάζονται και πολλή φροντίδα
Οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητες και αυτάρκεις και επομένως απαιτούν πολύ λιγότερη δουλειά από εσάς σε σχέση με τα υπόλοιπα κατοικίδια. Εξασφαλίστε τους τις βασικές ανάγκες, νερό, φαγητό καθαρή αμμολεκάνη, δώστε τους μικρή προσοχή και θα είναι απολύτως χαρούμενες. Μην ανησυχείτε, θα σας ενημερώσουν αν χρειάζονται κάτι.

Μας διδάσκουν πολλά
Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς πρέπει να προσεγγίζουμε τη ζωή. Αλλά πιθανώς το καλύτερο που έχουν να μας μάθουν είναι πως αν όλα αποτύχουν, απλά βρες ένα ηλιόλουστο σημείο χαλάρωσε τους μύες σου και απόλαυσέ το.

Παιδιά που μεγαλώνουν με γάτες έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
Σύμφωνα με έρευνες στη Φινλανδία αναφέρουν στην παιδιατρική εφημερίδα, ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γάτες μέσα στο σπίτι αναπτύσσουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες για αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Αγάπη για πάντα
Είναι γνωστό ότι οι γάτες διστάζουν να δείξουν αγάπη, ακόμη και προς τους κηδεμόνες τους. Αλλά μόλις δημιουργηθεί ο δεσμός, θα έχετε έναν πιστό φίλο για ολόκληρη ζωή.