Poodle – ένας υπέροχος σύντροφος

Ασχολούμαι με το GROOMING από το 2009.
Συμμετέχω σε σεμινάρια – διαγωνισμούς μορφολογίας και International Grooming Show μέχρι και σήμερα. Ένα μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής μου πορείας είναι με την αγαπημένη μου φυλή, τα poodle.

Γράφει ο Φραγκίσκος Τασούλας, Professional Master Groomer, Judge IGU και αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Κ.Σ.
Ιδιοκτήτης κομμωτηρίου σκύλων και σχολής εκπαίδευσης νέων Pet Groomer.

Ιστορία

Η ιστορία της διαμόρφωσης του κανίς (poodle) είναι μακρόχρονη αλλα όχι αρκετά σαφής. Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις και θεωρίες, αλλά όχι συγκεκριμένα στοιχεία για τον τόπο προέλευσης και δημιουργίας της φυλής αυτής. Μια από τις θεωρίες που αναφέρονται στους προγόνους της φυλής υποστηρίζει ότι ένα δείγμα προήρθε από την Ασία, με τα γερμανικά φύλλα των Γότθων και των Οστρογότθων. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, πάρθηκαν από τις ασιατικές στέπες, κατά την διάρκεια των κατακτήσεων της νότιας Αφρικής από Βάρβαρους, και τελικά βρήκαν το δρόμο τους στην σημερινή Ευρώπη μέσω Πορτογαλίας, όπου έφτασαν τον 8ο αιώνα. Εκτιμάται ότι το σημερινό κανίς έχει ρίζες από το πορτογαλικό water dog, σκύλος εργασίας με κατσαρό τρίχωμα, πολύ έξυπνος με μεγάλη ταχύτητα μέσα στο νερό, όπως και το κανίς. Επίσης τον 17ο αιώνα κάποιοι ευρωπαίοι, ισχυρίστηκαν ότι το κανίς δημιουργήθηκε από σκύλους επαναφοράς με καταγωγή από το γαλλικό barbet, όπως επίσης και το ουγγρικό Puli. Μια άλλη υπόθεση αναφέρει ότι κανίς προέρχεται από τη Γερμανία, όπου είναι γνωστό ως Poudel (πλατσούρισμα) από εκεί παίρνει και την αγγλική του ονομασία poodle.
Οι Γάλλοι τον θεωρούν εθνικό τους σκύλο οπου στην γαλλική γλώσσα οι σκύλοι poodle ονομάζονται Cannich, μια ονομασία βασισμένη στην λέξη cane, η οποία σημαίνει θηλυκή πάπια.
Στην Ιταλία, θα το συναντήσουμε με την γνωστή ονομασία barbone. Απ’ όποια πλευρά και να το ψάξουμε το κανίς είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κυνήγι υδρόβιων πτηνών, υπάρχουν όμως και αναφορές ότι στην Αγγλία το 1986 χρησιμοποίηθηκαν για την ανίχνευση μανιταριών και τρούφας. Έλαβαν επίσης μέρος σε Κυνοδρομίες και αγώνες έλκηθρου όπως το 1988 με οδηγό τον John Suter. Για αρκετούς αιώνες, ήταν γνωστός ως σκύλος που ακολουθούσε περιφερόμενους θιάσους και ήταν εκπαιδευμένος να κάνει διάφορα κόλπα ντυμένος με διάφορες στολές.
Το κανίς εμφανίζεται σε πολλούς πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως του Francisco Jose de Goya, όπου απεικονίζεται το κανίς του βασιλιά ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ XVI και της Μαρίας Αντουανέττας. Το 1887 η φυλή κάνει την εμφάνισή της και στην Αμερική όπου συμμετείχε σε διαγωνισμούς μορφολογίας και γίνεται ο δημοφιλέστερος σκύλος της εποχής.

Χαρακτήρας

Αναφορικά με τον χαρακτήρα του κανίς είναι ένα πολύ ευγενικό, αριστοκρατικό, έξυπνο,αφοσιωμένο, πιστό και δραστήριο ζώο, με τεράστια ενεργητικότητα. Ιδιαίτερα χαρισματικό, που θα εντυπωσιάσει με την επιβλητική του παρουσία και το εντυπωσιακό του περπάτημα. Κάνει τα πάντα για να κερδίσει την προσοχή σου και τα χάδια σου. Ένας σκύλος ιδανικός για όλους, αφού έχει την δυνατότητα να εγκλιματίζεται σε όλες της συνθήκες και τους ρυθμούς ζωής των οικείων του. Σκύλος απόλυτα εκπαιδεύσιμος, που δεν θα αρνηθεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή του δώσετε. Κοινωνικός και φιλικός με παιδιά κα άλλα κατοικίδια, ένας ακαταμάχητος σύντροφος και φίλος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρονιά συμμετέχει σε αγώνες Agility ένα άθλημα όπου χρειάζεται ταχύτητα, εκπαίδευση, συγκέντρωση και επαφή με τον οδηγό του, κατακτόντας θέσεις στα βάθρα.

Ένα βασικό πλεονέκτημα του κανίς είναι ότι δίνει στο νέο κηδεμόνα τη δυνατότητα επιλογής μεγέθους και χρώματος.

Μεγέθη και χρώματα τριχώματος

Σύμφωνα με τα πρότυπα της FCI (Federation Cynologique International) υπάρχουν 4 μεγέθη:
1) το Poodle Standard έχει ύψος ακρωμίου πάνω από 45-60 εκατοστά
2) το medium πάνω από 35-45 εκατοστά
3) το miniature πάνω από 28-35 εκατοστά
4) το toy ο μικρότερο της κατηγορίας πάνω από 24-28 εκατοστα με ιδανικό κατώτερο όριο 25 εκατοστά.
Τα χρώματα του κανίς είναι το white (λευκό), black (μαύρο), grey (γκρι), brown (καφέ), fawn (αναφέρουμε τις γενικές αποχρώσεις του κόκκινού και του βερικοκί). Όλα τα χρώματα πρέπει να έχουν αντίστοιχη χρωστική στα μάτια στο περίγραμμα, τα χείλη. Δέρμα σφικτό με έντονη χρωστική εκτός του λευκού που το ιδανικό είναι μια ασημένια απόχρωση στο δέρμα και μαύρα σημεία στα υπόλοιπα.

Τρίχωμα και κούρεμα

Το κανίς ψηφίστηκε ώς ο καλύτερος σκύλος συντροφιάς λόγω του υποαλλεργικού τριχώματος του, καθιστώντας τον ιδανικό σκύλο για το σπίτι, αφού δεν χάνει τρίχα και δεν δημιουργεί αλλεργίες. Το κανίς χρειάζεται αρκετή περιποίηση για να διατηρίσει υγιές, λαμπερό και ομοιόμορφο το τρίχωμά του. Το οποίο ειναι σγουρό και πυκνό με ελαστικότητα αλλά με επαναφορά στο άγγιγμα. Το κανίς έχει συμβάλει στην διαμόρφωση και άλλων φυλών όπως το Schnauzer miniature και την κατηγορία των Bishon.
Ένα από τα πιο “παρεξηγημένα” στοιχεία του Κανίς είναι τα παράξενα στύλ κουρέματος που συναντά κάποιος σ’ αυτά. Το στύλ κουρέματος με τις στρογγυλεμένες περιοχές, τα ξυρισμένα σημεία και τη φουντωτή ουρά, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το εργασιακό του παρελθόν. Προκειμένου να προστατευτούν τα βασικά όργανα και οι αρθρώσεις του από το κρύο και την υγρασία, συγκεκριμένες περιοχές έπρεπε να κουρευτούν περισσότερο, ώστε να διευκολύνουν την κίνηση του στο νερό και σε άλλες να διατηρηθεί το αρχικό τρίχωμα ως προστασία από το κρύο. Η φουντωτή ουρά λέγεται πως έχει να κάνει με το να ξεχωρίζει από μακριά ένα Κανίς που κολυμπά στο νερό. Έτσι σήμερα έχουμε το Continental Clip ένα από τα πολλά εκθεσιακά κουρέματα, που έχει την εργασιακή ιστορία του, αλλά άλλαξέ στυλ μέσα στην πορεία των χρόνων και των εποχών κι έδωσε στο κανίς μια ιδιαίτερή ομορφιά, αναδεικνύοντας την μορφολογική του δομή. Το κανίς έγινε η ναυαρχίδα της κομμωτικής σε διαγωνισμούς grooming, αφού δίνει την δυνατότητα σε κάθε διαγωνιζόμενο να παρουσιάσει το επίπεδο της δουλειάς του.
Τα εκθεσιακά κουρέματα του κανίς έχουν τα εξής ηλικιακά στάδια:
Τα κουτάβια παρουσιάζονται με το Puppy Clip ένα ενιαίο ομοιόμορφο κούρεμα σε όλο το σώμα, που αναδεικνύει την ευθεία ωραία πλάτη του, την σωστά τοποθετημένη κάθετη ουρά του στο τέλος της πλάτης και της δυνατές γωνιώσεις μπρος και πίσω.
Το επόμενο στάδιο κουρέματος είναι το Second Puppy Clip σε αυτό δημιουργούμε περισσότερα στρογγυλά σημεία στο σκύλο μας, όπως την μπάλα του θώρακα, μεγαλύτερες καμπάνες στα πόδια σε αρμονία με το σώμα και περισσότερο μαλλί στο κεφάλι και στο σβέρκο για να παρουσιάσουμε ένα εντυπωσιακό ωραίο Top Knot. Όταν ο σκύλος είναι έτοιμος και ώριμος πλέον σωματικά μπορούμε να τον κουρέψουμε σε Continental Clip η επίσης σε ενα τροποποιημένο κούρεμα το Modified Continental Clip ή σε English Saddle.
Σε μεγαλύτερες ηλικιακά κατηγορίες όπως εκείνη των βετεράνων μπορούμε να παρουσιάσουμε το σκύλο μας σε Modern Clip η Terrier Clip, κουρέματα με τα οποία σύμφωνα με το πρότυπο μπορεί ένα κανίς οποιουδήποτε μεγέθους, από 4 του προτύπου της FCI να συμμετέχει σε εκθέσεις μορφολογίας και διαγωνισμούς κομμωτικής.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και στα 4 μεγέθη ειναι τα εξής: Δυνατά σφιχτά και μυώδη πόδια, σταθερό πάτημα, ωραία και κομψή μέση, στρογγυλεμένα καπούλια, δυνατό στιβαρό στέρνο, βαθύς θώρακας που φτάνει μέχρι τους αγκώνες. Στέκεται πάνω στα πόδια του και δίνει την αίσθηση όταν κινήται οτι πετάει στον αέρα χορεύοντας αέρινα. Ο λαιμός του κανίς είναι ψηλός και τοξωτός πάνω στο σώμα, το κεφάλι στέκεται ψηλά και αριστοκρατικά. Το κεφάλι με το ρύγχος θα πρέπει να έχουν σωστές αναλογίες 9/10, πάντα σε αρμονία με το σώμα. Θέλουμε ένα καλοσμιλεμένο κρανίο με ωραία σφιχτά χείλη, επαρκώς τονισμένο stop ανάμεσα στα αμυγδαλωτά μάτια που κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή και σπινθηροβόλα την έκφραση του. Η βάση των αυτιών πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένη στο κρανίο. Τα αυτιά ειναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάνουν κοντά στα χείλη του στόματος. Το δάγκωμα του σκύλου είναι ψαλιδωτό με ωραία και δυνατά δόντια.


Επιλογή κουταβιού

Η επιλογή του κουταβιού είναι μια σημαντική στιγμή. Ένα κουτάβι με σωστό χαρακτήρα και υγιές σώμα σημαίνει μια αρμονική ζωή μαζί του χωρίς προβλήματα. Ένας ενσυνείδητος εκτροφέας που σέβεται και αγαπά την φυλή αυτή εξετάζει τους γεννήτορες τόσο ως πρός τον χαρακτήρα και της γενετικές παθήσεις.Οι γενετικές ασθένειες συνδέονται με την ύπαρξη γονιδίων που εξελίχθηκαν και είναι υπεύθυνες για ορισμένες ασθένειες.Η αναγνώριση των παραγόντων που επηρεάζουν την έκφραση των γενετικών διαταραχών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και του ελέγχου αναπαραγωγής της κάθε φυλής.

Υγεία

Όσον αφορά τα κανίς (poodle), οι κυριότερες γενετικές ασθένειες που παρατηρούνται είναι οι παρακάτω:

  • Επιληψία · Καταρράκτης
  • Δυσπλασία ισχύων (αφορά περισσότερο τα μεγαλύτερα μεγέθη)
  • Εξάρθημα επιγονατίδας (Σε μικρότερα μεγέθη)
  • Sebaceous Adenitis (σμηγματαδενίτιδα)

Ο “σωστός” εκτροφέας ενημερώνει και βοηθά τον νέο κηδεμόνα στην ανάπτυξη και εκπαίδευση του κουταβιού του.

Στο τέλος της ανάγνωσης του κειμένου, πιστεύω πως όλοι θα μπείτε στον πειρασμό να αποκτήσετε αυτό τον “υπέροχο γίγαντα” σε χαρακτήρα που θα σας προσφέρει ατελείωτες ώρες χαράς, τρυφερές στιγμές αγκαλιάς, στριμώγματα στον καναπέ, παιχνίδια και βόλτες, αποκτώντας έναν μοναδικό τρόπο επικοινώνιας μαζί του. Είναι βέβαιο πως θα βάλετε έναν νέο μέλος στην οικογένειά σας, που θα σας λατρέψει και θα τον λατρέψετε για πάντα!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Φραγκίσκος Τασούλας είναι Professional Master Groomer, judge IGU και αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Κ.Σ , ιδιοκτήτης κομμωτηρίου σκύλων και σχολής εκπαίδευσης νέων Pet Groomer. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει επιτύχει πολλές διακρίσεις σε εκθέσεις μορφολογίας σκύλων όπου μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μορφολογίας κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Όλα αυτά τα χρόνια έχει παρακολουθήσει πάνω από τριάντα σεμινάρια και διορθωτικά σεμινάρια όπου έχουν παρευρεθεί οι καλύτεροι κομμωτές σύκλων ανά τον κόσμο.
Από το 2015 έχει επίσης διατελέσει εισηγητής σε σεμινάρια κομμωτικής και διορθωτικά σεμινάρια με μεγαλύτερη διάκριση το διπλό σεμινάριο στον International διαγωνισμό στη Νότια Κορέα όπου εκεί παρευρέθη και ως κριτής IGU ( International Grooming Union).