Labrador Retriever

Ένας υπέροχος φίλος που διαθέτει τρυφερότητα, εξυπνάδα, πίστη και ομορφιά!

Γράφει η Maggie Weber, Owner and breeder of Palmhill Celebrity Labradors

Το labrador έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά, από τη Νέα Γη και τα νησιά του Saint John. Τα labrador ήταν οι βοηθοί των ψαράδων που αλίευαν στα κρύα νερά της Νέας Γης, γιατί είχαν την ικανότητα να επαναφέρουν τα ψάρια που είχαν πέσει από τις βάρκες και να τραβούν στην ακτή τα δίχτυα των ψαράδων. Το κοντό και παντός καιρού διπλό τρίχωμα του Labrador ήταν ιδανικό για να αναλαμβάνει τέτοιες εργασίες στην ξηρά αλλά και στο νερό σε αυτές τις παγωμένες θερμοκρασίες.
Οι ψαράδες μετέφεραν μερικά απ΄ τα καλύτερα αυτά σκυλιά στην Αγγλία για να πωληθούν σε πλούσιους γαιοκτήμονες. Αυτοί λοιπόν αποφάσισαν να τα δοκιμάσουν στο κυνήγι. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το προικισμένο αυτό σκυλί είχε καθιερωθεί σαν εξαιρετικό retriever (σκύλος επαναφοράς) τόσο στο νερό, όσο και στην ξηρά, αλλά και σαν εξαιρετικά ευφυής και πράος χαρακτήρας.


Εξωτερικά χαρακτηριστικά
Τα Labrador είναι σκυλιά μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους. Συγκεκριμένα το ύψος των αρσενικών κυμαίνεται από 56-57 εκ., ενώ του θηλυκού από 54-56εκ. Το βάρος του αρσενικού κυμαίνεται από 30-45 κιλά και του θηλυκού από 27-35 κιλά.
Το τρίχωμα είναι σχετικά κοντό και διπλό. Είναι αυτό δηλαδή που του επιτρέπει να κολυμπάει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το διπλό τρίχωμα βοηθάει και στο να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Οι χρωματισμοί που μπορεί να έχει ένα Labrador είναι χρυσαφί, μαύρο, σοκολατί και λευκό.

Χαρακτήρας
Το μεγαλύτερο ατού του είναι ο χαρακτήρας του.
Είναι σκυλιά εξωστρεφή, με γλυκιά προσωπικότητα. Είναι φημισμένο για την πραότητά του, την ικανότητά του να μαθαίνει εύκολα, την προσαρμοστικότητά του, την ανοχή του σε άλλα ζώα, την πίστη του προς τους ανθρώπους και την τρυφερότητά του. Η εκπαίδευσή του είναι εύκολη και χαίρεται να μαθαίνει νέα κόλπα. Είναι ο ιδανικός σύντροφος για οικογένεια, για μεγάλες βόλτες στη φύση, για παιχνίδια με τα παιδιά, για βόλτες στη θάλασσα και για κολύμπι το οποίο και απολαμβάνει.

Χρησιμότητα
Δεν υπάρχει κάτι που ένα Labrador δεν μπορεί να κάνει! Η αγάπη του για το νερό τον καθιστά ιδανικό διασώστη στη θάλασσα. Η ευστροφία του και η ικανότητά του να εκπαιδεύεται εύκολα και η δυνατή του μύτη που μπορεί να ανιχνεύει τα πάντα, τον κάνει εξαιρετικό ανιχνευτή εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών και χρησιμοποιείται τόσο από την αστυνομία όσο και από την ΕΜΑΚ, ως σκύλος έρευνας και διάσωσης. Επίσης χρησιμοποιείται και ως σκύλος οδηγός τυφλών και σκύλος θεραπείας.

Υγεία
Ένα Labrador όπως όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία ισχίου και δυσπλασία αγκώνα. Η δυσπλασία είναι γνωστή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Η επιλεκτική εκτροφή και το σωστό μεγάλωμα των κουταβιών βοηθά στην αποφυγή του προβλήματος.
Συνήθως προφυλάσσουμε τα κουτάβια κατά την ανάπτυξη:

  1. Από το υπερβολικό βάρος
  2. Με περιορισμένη και ήπια άσκηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη(τρέχει σε χώμα, χαλίκι, χορτάρι)
  3. Προσοχή στο περιβάλλον που κινείται το κουτάβι πχ. γυαλιστερά πατώματα, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες κλπ

Άλλα προβλήματα είναι τα οφθαλμολογικά και η παχυσαρκία. Τα Labrador φημίζονται για τη μεγάλη τους όρεξη και οι περισσότεροι κηδεμόνες θα συμφωνήσουν πως ακόμα και το πιο καλοταϊσμένο Labrador δεν θα έλεγε όχι σε λίγο φαγητό.
Το Labrador είναι ανθρωποκεντρικό σκυλί. Ως εκ τούτου η επαφή του με τον άνθρωπό του είναι απαραίτητη.
Ένα Labrador είναι ευτυχισμένο μόνο κοντά στον άνθρωπο και δεν του αρέσει η μοναξιά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το Labrador βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην προτίμηση του κόσμου και είναι ο πιο δημοφιλής σκύλος στον κόσμο!
Τρυφερότητα, εξυπνάδα, πίστη, ομορφιά! Και όλα αυτά σε έναν σκύλο που είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου!