Γάτα Κόρατ

Τα μάτια μιας Κόρατ δεν μοιάζουν με καμιάς άλλης γάτας, εκφραστικά και υπερμεγέθη για το πρόσωπό της, με ένα βάθος και μια ένταση στο βλέμμα που σου κόβει την ανάσα…λάμποντας σαν πρωινές δροσοσταλίδες πάνω σε ένα φύλλο λωτού».

Πηγή: Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών

Η πιο παλιά απεικόνιση μιας Κόρατ, ή αλλιώς “Si-Sawat”, βρίσκεται σε ένα αρχαίο βιβλίο με ποιήματα και χειροποίητες ζωγραφιές, γνωστό ως “The Cat-Book Poems”, στο Εθνικό Μουσείο της Μπανγκόγκ. Το Υπουργείο Πολιτισμού κρίνει ότι γράφτηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου Ayudha του βασιλείου του Σιάμ (1350-1767).
Ο βασιλιάς Rama V διέταξε ένα μοναχό που βρισκόταν ψηλά στην ιεραρχία, τον Somdej Phra Buddhacharn Buddhasarmahathera, να αντιγράψει το “Cat-Book Poems” σε ειδικό χαρτί Khoi. Το βιβλίο, το οποίο τώρα φυλάσσεται σε προθήκη στο μουσείο της Μπανγκογκ, απεικονίζει δεκαεπτά γάτες, των οποίων η ιδιοκτησία φέρνει καλή τύχη. Μέσα στις «καλότυχες» γάτες βρίσκεται και η Κόρατ. Λέγεται ότι ο ίδιος ο βασιλιάς Rama V ονόμασε τη ράτσα. Όταν την είδε, λέγεται ότι αναφώνησε «Τι όμορφη γάτα, από πού κατάγεται;» Η απάντηση που πήρε ήταν από το Κόρατ, κι έτσι ονομάστηκε και η ράτσα. Σήμερα στην Ταϋλάνδη οι Κόρατ αναφέρονται ως “Si-Sawat” και βρίσκονται σε όλες τις περιοχές πια. Θεωρούνται από τους Ταϋλανδούς σύμβολο καλής τύχης. Πολλοί μύθοι σχετικά με την καλοτυχία περιλαμβάνουν Κόρατ: έχουν το χρώμα του αργύρου, που συμβολίζει τον πλούτο, επίσης έχουν το χρώμα του σύννεφου που ετοιμάζεται για βροχή. Σε συνδυασμό με τα μάτια στο χρώμα του βλαστού του ρυζιού, συμβολίζουν την καλή σοδιά. Κάνοντας δώρο ένα ζευγάρι “Si-Sawat” γάτες, όπως είναι το αρχικό τους όνομα, σε μια μελλόνυμφη, εξασφαλίζεις έναν ευτυχισμένο γάμο. Το 1959, το πρώτο γνωστό ζευγάρι Κόρατ (Nara και Darra) εισήχθη στις ΗΠΑ. Τα Κόρατ έγιναν δεκτά ως κατηγορία στις εκθέσεις του CFA το 1966.
Όπως όλα τα νεογέννητα γατάκια στην αρχή τα μάτια τους είναι μπλε, ενώ αλλάζουν σε ένα χρυσαφένιο χρώμα με πράσινο δακτύλιο γύρω από την κόρη στην ηλικία της εφηβείας. Έπειτα, όταν η γάτα φτάσει περίπου τα δύο με τέσσερα έτη, τα μάτια αποκτούν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα. Αποδεκτά είναι επίσης τα πράσινα μάτια με χάλκινη επικάλυψη.Πάνω από τα σμαραγδένια τους μάτια, υπάρχει ένα ασημένιο τόξο, που κάνει πιο έντονο το περίγραμμα της καρδιάς, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Τα αυτιά έχουν στρογγυλεμένες άκρες, με φαρδιά βάση, δίνοντας στα Κόρατ μια έκφραση μόνιμης εγρήγορσης.
Ένα ακόμα σαγηνευτικό χαρακτηριστικό των Κόρατ είναι η δομή του κεφαλιού τους. Είναι οι γάτες με τις πέντε καρδιές, οι τρεις εκ των οποίων βρίσκονται στο κεφάλι. Κοιτάζοντας μια Κόρατ ευθεία, θα δείτε το κεφάλι σε σχήμα καρδιάς. Η δεύτερη καρδιά εντοπίζεται κοιτώντας το κεφάλι της από πάνω, και η τρίτη είναι η μύτη της, που πάντα είναι χρώματος σκούρου μπλε ή μωβ. Οι άλλες δύο καρδιές που δεν βρίσκονται στο κεφάλι, είναι η μυώδης περιοχή στο στέρνο όταν η γάτα είναι καθιστή και, φυσικά η πέμπτη είναι η πραγματική της καρδιά. Καθώς η γάτα ωριμάζει, οι «πέντε καρδιές» γίνονται όλο και πιο ορατές. Το σώμα είναι μυώδες, πιο λεπτό από τη μέση και πάνω. Οι Κόρατ δεν παίρνουν πολύ βάρος, παρόλα αυτά σηκώνοντάς τες κάποιος νιώθει σαν να σηκώνει μια πέτρα. Ο όγκος του βάρους μεταφέρεται προς τα μπροστά από στρογγυλεμένους και καλοσχηματισμένους μυώδεις ώμους. Ο λαιμός είναι σχετικά κοντός και ενώνεται με ένα φαρδύ στέρνο. Τα μπροστινά πόδια φαίνονται κάπως πιο «ανοιχτά» από το στέρνο, κυρίως όταν η γάτα βαδίζει. Όλο τους το σώμα είναι σχεδιασμένο από τη φύση για να επιβιώνουν: κομψό (παρόλο που φαίνεται πολύ δυνατό) και πάντα σε ετοιμότητα να κινηθεί και να αντιδράσει γρήγορα.
Το τρίχωμά τους δεν βγαίνει σε τούφες όταν βουρτσίζονται ή τα χαϊδεύει κανείς, οπότε πολλοί αλλεργικοί άνθρωποι δεν ενοχλούνται από την παρουσία τους. Οι ρίζες της τρίχας τους έχουν ένα απαλό μπλε χρώμα, το οποίο σκουραίνει κατά μήκος της τρίχας, και καταλήγει σε ασημένια άκρη. Αυτή η γυαλάδα σε όλο το σώμα δίνει την εντύπωση ενός φωτοστέφανου, ή αύρας και όλο το πυκνό τους τρίχωμα θυμίζει καλογυαλισμένο ασημένιο κέρμα. Το τρίχωμά τους έχει ένα μόνο στρώμα, και η λάμψη είναι πιο έντονη στο στέρνο, όπου συνήθως εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό χώρισμα, και στα πέλματα. Τα «μαξιλαράκια» των ποδιών είναι σκούρα μπλε, ή μωβ λεβάντας. Επιτρέπονται ρίγες στα πόδια και την ουρά όσο είναι μικρά γατάκια, οι οποίες όμως δεν γίνονται αποδεκτές σε ενήλικες γάτες. Το χρώμα της γούνας τους δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μπλε-ασημί από την πρώτη ως την τελευταία τους μέρα, και μια γάτα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, δεν θεωρείται Κόρατ.

Τα Κόρατ έχουν εξαιρετικά εξελιγμένες τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης και της όσφρησης

Τα Κόρατ έχουν εξαιρετικά εξελιγμένες τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης και της όσφρησης. Είναι ευγενικά κατοικίδια, κινούνται απαλά και αέρινα στο χώρο, και απεχθάνονται τους ξαφνικούς και δυνατούς θορύβους.
Τα Κόρατ που προορίζονται για εκθέσεις πρέπει να εκπαιδεύονται από τη γέννησή τους να αποδέχονται το θόρυβο και την ανθρώπινη επαφή, ίσως αφήνοντας ένα ραδιόφωνο ανοιχτό στο δωμάτιό τους και σηκώνοντάς τα όπως θα έκανε κάποιος κριτής. Διαμορφώνουν έναν εξαιρετικά δυνατό δεσμό με τους ιδιοκτήτες τους και ανταποκρίνονται στα χάδια, προσπαθώντας να είναι όσο πιο κοντά στο σώμα του ανθρώπου τους. Είναι πολύ ενεργητικά και παιχνιδιάρικα, αλλά πολύ ευγενικά με τα μικρά παιδιά. Συγκατοικούν πολύ καλά με άλλες γάτες, αλλά έχουν την τάση να επιβάλλονται και να έχουν το «πάνω χέρι»,μην επιτρέποντας στις άλλες γάτες να πάρουν τη θέση τους δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Λατρεύονταν για αιώνες στην πατρίδα τους, την Ταϊλάνδη, και φυσικά περιμένουν αυτή η παράδοση λατρείας να συνεχίζεται όπου κι αν πάνε!