Η πορεία του Ορφέα

Μία επιστήμη που ασχολείται με την υγεία, οφείλει να αναγνωρίζει, να σέβεται και να υπηρετεί το ότι κάθε ζωντανό πλάσμα, έχει μηχανισμούς αυτοΐασης, τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Η επιστήμη της Ομοιοπαθητικής, κάνει ακριβώς αυτό.

Γράφει η Φοίβη Σόκαλη, Κτηνίατρος – Ομοιοπαθητικός
Facebook: Ομοιοπαθητική Κτηνιατρική Veterinary Homeopathy

Το πότε ένα ζώο πρέπει να πεθάνει, δεν είναι απόφαση ούτε της επιστήμης, ούτε του επιστήμονα, ούτε του ιδιοκτήτη του ζώου, ούτε του κάθε φιλόζωου. Πέρα από την φιλοσοφική θεώρηση του θέματος, η ίδια η κλινική πράξη αποδεικνύει ότι είναι ανθρώπινα αλαζονικό και επιστημονικά λάθος, να θεωρούμε ότι έχουμε την ικανότητα και το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για τον θάνατο του ασθενούς, όσο ηλικιωμένος κι αν είναι. Το περιστατικό για το οποίο μιλάει αυτό το άρθρο, είναι απόδειξη των όσων υποστηρίζω παραπάνω.

ΟΡΦΕΑΣ,
ημίαιμο Τζακ Ράσελ αρσενικό 20 ετών

Τους τελευταίους 5 μήνες άρχισε να έχει πρόβλημα: είναι πολύ ανήσυχος όταν μένει μόνος, δεν αναγνωρίζει τις κηδεμόνες του, δυσκολεύεται να βγει από κάπου που έχει μπλεχτεί, δεν μπορεί να βαδίσει σε ευθεία πορεία, κάνει συνεχώς κύκλους αριστερόστροφους (circling), κλαψουρίζει και γαυγίζει χωρίς εμφανή λόγο. Δεν ακούει το όνομα του, οι κηδεμόνες νιώθουν ότι δεν τις αναγνωρίζει πια.
Τις νύχτες έχει υπερδιέγερση, κλαίει και γαυγίζει και δεν κοιμάται. Αυτός ήταν ο λόγος που με κάλεσαν.

Ιατρικό ιστορικό

  • Στο παρελθόν έχει περάσει Λεϊσμανίαση και έκανε θεραπεία (δεν θυμούνται με τι, “πάντως όχι ενέσεις” μου είπαν). Είναι αρνητικός στην ορολογική εξέταση πολύ καιρό τώρα.
  • Έκανε για ένα διάστημα θεραπεία για καρδιά αλλά σταμάτησαν γιατί ένας κτηνίατρος καρδιολόγος τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος, η καρδιά του είναι πολύ καλά για την ηλικία του
  • Έχει εδώ και χρόνια λίγο ανεβασμένη ουρία.
    Η κρεατινίνη είναι στα φυσιολογικά όρια. Η κτηνίατρος που τον παρακολουθεί τους είπε να τρώει ξηρά τροφή για νεφρική ανεπάρκεια.
  • Τρώει με όρεξη το φαγητό του και του αρέσουν οι λιχουδιές.
  • Δεν πίνει πολύ νερό.
  • Ουρεί 2-3 φορές την ημέρα, όχι μεγάλες ποσότητες.
  • Καρκίνωμα στον πρωκτό και την γύρω περιοχή
  • Παλιά είχε περάσει αιθουσαίο.

Κλινική εξέταση

Η κλινική εξέταση έδειξε πολύ κακή κατάσταση στην στοματική κοιλότητα, τα δόντια ήταν καλυμμένα με πέτρα. Τα τελευταία 5 χρόνια, λόγω γήρατος δεν ήθελε η συνάδελφος να του κάνει αναισθησία για καθαρισμό. Η γενική σωματική κατάσταση του ασθενούς ήταν καλή σε σχέση με την ηλικία του. Έχει καταρράκτη και η όραση του είναι μειωμένη. Πήρα αίμα για εξετάσεις (γενική αίματος και βιοχημικό προφίλ). Κατά την αιμοληψία διαπίστωσα ότι μόλις ένιωθε ότι ήταν σε αγκαλιά, ηρεμούσε τελείως και έμενε ακίνητο.

Το βιοχημικό προφίλ βγήκε απρόσμενα καλό, δεδομένης της ηλικίας και της κλινικής εικόνας:

  • Θυροξίνη Ελεύθερη 9.0 pg/ml Σκύλος: 7.8 – 21
  • Γλυκόζη – 74 mg/dl Σκύλος : 60 – 133
  • Ουρία αίματος 55 mg/dl Σκύλος : 15 – 50
  • Κρεατινίνη – 0.79 mg/dL Σκύλος : 0.32 – 1.43
  • Πρωτεΐνες Ολικές 5.6 g/dl Σκύλος : 5.5 – 7.5
  • Αλβουμίνη – 2.6 g/dl Σκύλος : 1.2 – 4.9
  • Χολερυθρίνη Ολική – 0.24 mg/dl Σκύλος : < 1.0
  • Τρανσαμινάση ALT 56.6 U/l Σκύλος : 6 – 90
  • Φωσφατάση Αλκαλική 14 U/l Σκύλος : 6 – 180
  • CPK – 131.0 U/l Σκύλος : 14-120

Η γενική αίματος έδειξε αναιμία (Ερυθρά Αιμοσφαίρια 4.84 με φυσιολογικές τιμές 5.23 – 8.80, Αιμοσφαιρίνη 11.4 με φ.τ. 12.9 – 18.4 Αιματοκρίτης 34.0 με φ.τ. 37.1 – 57.0). Αιμοπετάλια 489 με φ.τ. 150
– 450. Μέσος Όγκος Αιμοπεταλίων 6.5 με φ.τ. 9.0
– 13.0. Εύρος Κατανομής PLT 17.1 με φ.τ. 9.0 – 17.0

Ο Ορφέας πιθανότατα πάσχει από το σύνδρομο νοητικής δυσλειτουργίας του σκύλου (canine cognitive dysfunction syndrome). Μια μαγνητική θα μπορούσε να ξεδιαλύνει διαγνωστικά την κατάσταση του Ορφέα αλλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Υπήρξε όμως η δυνατότητα να κάνει ομοιοπαθητική.

Η πρώτη συνάντηση

Όταν μπήκα στο σπίτι ο Ορφέας περπατούσε σε μικρό αριστερόστροφο κύκλο και κλαψούριζε.
Αυτός ήταν ο τρόπος που περπατούσε πια, δεν μπορούσε να πάει ίσια. Το ζώο, δεν αντιλήφθηκε την παρουσία μου, δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήξερε ποιος ήταν, που ήταν, ποιοί ήταν στο δωμάτιο. Με λίγα λόγια ο Ορφέας δεν ήταν σε θέση να αντιληφθει την παρουσία των γύρω του, ούτε να αλληλεπιδράσει με αυτούς. Ωστόσο,μόλις τον άγγιξα απαλά στην ράχη ηρέμησε και σταμάτησε να κινείται. Οι δικοί του μου είπαν ότι μόνο με την αγκαλιά ηρεμεί.

Ομοιοπαθητικό ιστορικό

Ζήτησα από τους δικούς του να μου περιγράψουν με λίγες λέξεις πώς ήταν ο Ορφέας όταν ήταν καλά, δηλαδή τι τον χαρακτήριζε. Μου είπαν:

1) Αεικίνητος,
2) Δεν ήθελε δέσιμο και περιορισμό σε μικρό χώρο (έκοβε το λουρί.)
3) Καλός
4) Γενναίος, γερός, ανεξάρτητος.

Σε δικές μου διευκρινιστικές ερωτήσεις, πήρα τις παρακάτω απαντήσεις:

  • Ήθελε επαφή, έγλυφε συνέχεια, ήθελε χάδια και αγκαλιά αλλά όχι με τις ώρες γιατί ήταν αεικίνητος. Εκδηλωτικός στην αγάπη του.
  • Με τα αρσενικά και τα μεγαλύτερα ήταν τσαμπουκάς δεν φοβότανε. Αν του αγρίευε κάποιο, αγρίευε κι αυτός.
  • Με τις γάτες, από μακριά τις γαύγιζε αλλά από κοντά δεν τους έκανε τίποτα.

Πώς θα με υποδέχονταν; Σαν να με ήξερε χρόνια, αν του έκανα χαδια και αγκαλιές, θα έκανε τσίσα από την χαρά του.
Πώς αντιδρούσε στο μάλωμα; Δεν χρειαζόταν να τον μαλώσουμε συχνά, ήταν ανεξάρτητος.
Πώς ήταν όταν ένιωθε άσχημα; Παλιά δεν έδειχνε τον πόνο, δεν καταλαβαίναμε ότι είχε κάτι.
Πώς συμπεριφερόταν στη βόλτα; Στην βόλτα απομακρυνόταν και χανόταν, αλλά όταν μας έβλεπε έκανε πολλές χαρές.
Ζεστός ή κρυουλιάρης; Κρυουλιάρης από παλιά (ήθελε κουβέρτα για να χώνεται)
Τί φόβους είχε; Φοβόταν τα βεγγαλικά και έμπαινε στην ντουλάπα.
Το νερό το ήθελε ζεστό ή παγωμένο; Του άρεσε να μασουλάει παγάκια; Δεν έπινε νερό αν δεν ήταν από ψυγείο.

Θεραπεία

Στη σημερινή του κατάσταση ο Ορφέας διατηρούσε ένα χαρακτηριστικό από τότε που ήταν καλά, που θεώρησα σημαντικό από διαγνωστική άποψη: την ανάγκη για ανθρώπινη παρουσία και αγκαλιά και το πόσο καλά ένιωθε με αυτήν.
Του έδωσα Phosphorus 1M σαν ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο. Κάναμε και κάποιες αλλαγές στην διατροφή και παίρνει κάποια συμπληρώματα.(ω3, ταυρίνη, ΜCT). Επί μέρους προβλήματα, αντιμετωπίζονται ομοιοπαθητικά. Ο Ορφέας παρουσίασε βελτίωση από τις πρώτες μέρες του πρώτου μήνα θεραπείας (στιγμές διαύγειας) και συνεχίζει να καλυτερεύει.

Μόλις μπήκαμε στον τρίτο μήνα. Στην τελευταία μου επίσκεψη για το follow up διμήνου, στεκόταν δίπλα στην πόρτα σαν κανονικός σκύλος που περιμένει επισκέπτη.

  • Ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο άρχισε να καταλαβαίνει το όνομα του και να αντιλαμβάνεται από που έρχεται η φωνή.
  • Σταδιακά άρχισε κάποιες στιγμές να βαδίζει σε ευθεία και αυτό σταθεροποιήθηκε τον δεύτερο μήνα.
  • Καταλαβαίνει πια που είναι τα διάφορα δωμάτια και το μπαλκόνι και είναι σε θέση να προσανατολίζεται στον χώρο.
  • Σταμάτησε το κλαψούρισμα και το γαύγισμα χωρίς εμφανή λόγο.
  • Είναι σε θέση να εντοπίζει λιχουδιές που του βάζουν στο πάτωμα.
  • Κοιμάται ήρεμος τα περισσότερα βράδια.
  • Επανάκτησε την ικανότητα να απεγκλωβίζεται ή να αποφεύγει μέρη που θα μπορούσε να εγκλωβιστεί.
  • Του αρέσει να κάνει βόλτες ή να κάθεται ήρεμος στο μπαλκόνι χωρίς να επιζητεί την ανθρώπινη παρουσία και όταν θέλει, πηγαίνει μόνος του να βρεί τις ιδιοκτήτριες στα δωμάτια τους, χωρίς να τον φωνάξουν.

Δεν ξέρω πόσο θα ζήσει ακόμα ο μικρούλης υπέργηρος Ορφέας, ξέρω όμως ότι μπορεί να βοηθηθεί από την ομοιοπαθητική να ζήσει καλά το υπόλοιπο της ζωής του και αυτό μου δίνει πολλή χαρά.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η κτηνίατρος Φοίβη Σόκαλη ([email protected]) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Εξάσκησε την αλλοπαθητική κτηνιατρική για 17 χρόνια σε ζώα συντροφιάς και παραγωγικά. Είναι απόφοιτος και μέλος της Ομοιοπαθητικής Ακαδημίας και της Ευρωπαικής Ομοιοπαθητικής επιτροπής (ECH), και πλέον εξασκεί σχεδόν αποκλειστικά την ομοιοπαθητική κτηνιατρική στα ζώα συντροφιάς. Στην σελίδα της FB: Ομοιοπαθητική Κτηνιατρική Veterinary Homeopathy παρουσιάζει ομοιοπαθητικά περιστατικά από την κλινική της εμπειρία. Γράφει άρθρα και ετοιμάζει ένα βιβλίο κτηνιατρικής ομοιοπαθητικής το οποίο θα κυκλοφορήσει προσεχώς και θα απευθύνεται τόσο σε κτηνιάτρους όσο και σε ιδιοκτήτες ζώων. Το αγαπημένο της χόμπυ είναι η ενασχόληση με την φύση, την κομποστοποίηση, την φυσική καλλιέργεια και την περμακουλτούρα.