Γάτα Σιβηρίας

Παρουσίαση Φυλής «Γάτα Σιβηρίας»
Πηγή: www.auroraglow.gr

Ο εθνικός θησαυρός της Ρωσίας!

Μια γάτα σαν…σκύλος!

Για τη μαγευτική γάτα Σιβηρίας, που έρχεται από τα κρύα δάση της Σιβηρίας αλλά και τις περιοχές του ποταμού Neva, η παλαιότερη γνωστή αναφορά στη φυλή της χρονολογείται το 1000 μ.Χ., ενώ το 1870 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε έκθεση μορφολογίας, ενώ η εκτροφή της ξεκίνησε το 1989! Εδώ και εκατοντάδες χρόνια αναφέρεται στα ρωσικά παραμύθια και παιδικά βιβλία.

Φημιζόταν για την εκπληκτική αφοσίωση και την προσωπικότητά της, αλλά χρησιμοποιούνταν επίσης και για τον έλεγχο των τρωκτικών στα αγροκτήματα. Όταν ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών τελείωσε, οι «πόρτες άνοιξαν» για την γάτα Σιβηρίας και άρχισε να γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Moρφολογία
Το μέγεθός της είναι μεσαίο προς μεγάλο (αρσενικά 7-10 κιλά και θηλυκά 5-6 κιλά), σχεδιασμένη από τη φύση για να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες. Οι θηλυκές του είδους έχουν λεπτότερο σκελετό από τους αρσενικούς. Η φυσική της κατάσταση είναι άριστη, διαθέτει δύναμη, ισορροπία και εγρήγορση. Η ανάπτυξή της είναι αργή και απαιτούνται έως και 5 χρόνια για να αποκτήσει την τελική μεγαλοπρεπή μορφή της, με τις θηλυκές να είναι συνήθως αρκετά μικρότερες από τις αρσενικές.
Το σώμα της είναι στρογγυλό σώμα που μοιάζει με βαρέλι στο σχήμα, στιβαρά οστά και δυνατά πίσω πόδια, ελαφρώς μεγαλύτερα από τα μπροστινά, για να τη βοηθούν στα άλματά της. Το κεφάλι της είναι κοντό και φαρδύ με φαρδιά μάγουλα, στρογγυλή μουσούδα και ελαφρώς στρογγυλεμένο σαγόνι. Το μέτωπο είναι ελαφρώς κεκλιμένο. Το περίγραμμα του προσώπου έχει απαλές στρογγυλεμένες γραμμές και το προφίλ είναι ελαφρώς κυρτό.

Τα μάτια της είναι ελαφρώς οβάλ, σχεδόν στρογγυλά και μπορεί να είναι από χρυσά έως πράσινα, με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει δύο διαφορετικού χρώματος μάτια, και μερικές έχουν ακόμα και μπλε μάτια. Τα αυτιά της είναι μεσαίου μεγέθους με τρίχες στο εσωτερικό τους για να προφυλάσσονται από το κρύο και πολλές φορές στις κορυφές τους έχουν lynx tips, δηλαδή μυτερές τούφες όπως οι λύγκες.

Η γάτα Σιβηρίας είναι μια φυσική φυλή και αντικατοπτρίζει το κλίμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε, με πολύ πυκνό, ημιμακρύτριχο, αδιάβροχο, τριπλής στρώσης τρίχωμα. Έχει χαίτη γύρω από το λαιμό, τούφες στις πατούσες, και φουντωτή ουρά, την οποία λικνίζει με υπερηφάνεια.
Η γούνα της δεν μπερδεύεται πολύ εύκολα, και έτσι ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι αρκετό. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα και συνδυασμούς, με ή χωρίς λευκό.

H colorpoint μορφή της λέγεται Neva Masquerade και χαρακτηρίζεται από τα υπέροχα μπλε μάτια και το ανοιχτόχρωμο τρίχωμα στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος και πιο σκούρο στα άκρα του, δηλαδή το πρόσωπο, τα αυτιά, τις πατούσες και τη ουρά. Πολλές από αυτές έχουν πατούσες άλλου χρώματος που τις κάνουν να μοιάζουν σαν να φορούν μπότες.

Η γάτα Σιβηρίας χρησιμοποιεί την απίστευτη ευφυΐα της για να λύσει όλα τα είδη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όπως το να ανοίξει μια πόρτα για να είναι με τους ανθρώπους που λατρεύει, να φτάσει στο σημείο που είναι αποθηκευμένο το φαγητό της για ένα επιπλέον γεύμα, ή να βρει το αγαπημένο παιχνίδι της, που οι κηδεμόνες της πιστεύουν ότι το έχουν κρύψει πολύ καλά.

Είναι πολύ δυνατή και ευκίνητη γάτα που μπορεί να πηδήξει μεγάλες αποστάσεις και ύψη. Μερικές φορές φαίνεται σαν να πετά στον αέρα, αλλά παρά το μέγεθός της, είναι άριστη στο να ξεπερνά τα εμπόδια στο δρόμο της χωρίς να χτυπά πάνω τους και να κάνει ζημιές.
Παράλληλα, αγαπά πολύ το παιχνίδι και θα σας διασκεδάσει σαν κλόουν με την αστεία συμπεριφορά της. Όλα τα είδη παιχνιδιών την ιντριγκάρουν, ιδιαίτερα το κυνήγι ενός παιχνιδιού με φτερά και παραμένει παιχνιδιάρα για όλη τη διάρκεια της ζωής της. Μπορεί να μάθει να φέρνει το παιχνίδι που της πετάτε, να ακολουθεί την κίνηση του κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή, ή να σας κοιτάζει εκστασιασμένη καθώς πληκτρολογείτε.
Επίσης, της αρέσει να παίζει με το νερό, και έτσι, αν μάθει από μικρή ηλικία, μπορεί να απολαμβάνει το μπάνιο, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες γάτες.
Λατρεύει την ανθρώπινη οικογένειά της και τους επισκέπτες του σπιτιού, και απολαμβάνει την παρέα των παιδιών. Τα πηγαίνει εξαιρετικά με τα σκυλιά και τα υπόλοιπα κατοικίδια, ενώ είναι άφοβη και χαλαρή, χάνοντας δύσκολα τη φυσική ηρεμία και τη γαλήνη της.

Μοιάζει να αναγνωρίζει όταν κάποιος χρειάζεται ψυχολογική και ηθική υποστήριξη και αφιερώνει χρόνο μαζί του.
Έχει ένα υπέροχο, βαθύ γουργούρισμα σαν κελάηδισμα, ιδιαίτερα όταν έρχεται να σας υποδεχτεί καθώς επιστρέφετε στο σπίτι. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια πολυμήχανη, κοινωνική και αξιόπιστη γάτα που αξίζει να τη ζήσετε στην προσωπική σας ζωή. Το προσδόκιμο ζωής της είναι 15-18 χρόνια.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά, πιστεύεται ότι η γάτα Σιβηρίας είναι «υποαλλεργική». Στην πραγματικότητα, πολλοί πάσχοντες από αλλεργία στις γάτες έχουν μια υπερευαισθησία στην πρωτεΐνη Fel d 1, που υπάρχει στο σάλιο των γατών. Όταν μια γάτα γλείφει τη γούνα της, το σάλιο στεγνώνει και σχηματίζει τη σκόνη με την οποία ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί.

Η γάτα Σιβηρίας έχει κατά μέσο όρο χαμηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης Fel d 1 στο σάλιο της και το γεγονός αυτό, χωρίς να αποτελεί εγγύηση, την κάνει κατάλληλη για πολλούς ανθρώπους με αλλεργία σε άλλες φυλές γατών. Άλλοι ισχυρίζονται πως αυτό αποτελεί μύθο.
Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε, φυσικά σταδιακά αρχικά μιας που κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι διαφορετικός.