Παρουσίαση φυλής Border Collie

Παρουσίαση Φυλής Border Collie
Γράφει ο Δημοσθένης Μουμιάδης, Higher Dip. in Canine Behaviour & Training, ISAP Ambassador for Greece,
www.kynagon.gr | Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το εκτροφείο Kynagon Border Collie

Ο πιο έξυπνος σκύλος στον κόσμο!

Ο αδιαμφισβήτητος σταρ στον κόσμο των σκύλων είναι το Border Collie! Αυτή η πολυτάλαντη φυλή είναι ικανή να θριαμβεύει σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους-είτε ως σκύλος εργασίας, είτε ως σκύλος συντροφιάς. Υπερενεργητικό και ιδιαίτερα έξυπνο το Border Collie δεν είναι απλά για να δοθεί στον οποιονδήποτε υποψήφιο κηδεμόνα. Ταιριάζοντας όμως στη σωστή οικογένεια μπορεί να εκπληρώσει όλα τα σημαντικά καθήκοντά του. Το Border Collie θα κερδίσει επάξια μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και, όταν αποκτήσει κάποιος ένα, δεν θα θέλει καμία άλλη φυλή, ούτε θα μπορεί να έχει μόνο ένα.

Ιστορία
Το Border Collie είναι μια μοναδικά έξυπνη, ενεργητική, πιστή φυλή τσομπανόσκυλου, με μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η εξέλιξή του τα τελευταία 100 χρόνια εστιάζει στην αναπαραγωγή των ικανοτήτων της φυλής που απαιτούνται για την εργασία του.
Η συνοριακή περιοχή μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, τον 20ο αιώνα, είναι το σκηνικό της δημιουργίας του σημερινού Border Collie. Η γρήγορη ανάπτυξη του εμπορίου μαλλιού , ανάλογα με τη φυλή του πρόβατου, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της περιοχής των συνόρων. Η τοπική φυλή προβάτου, το Cheviot, έδινε ένα μαλλί εύκαμπτο που δημιούργησε το φημισμένο τουίντ ύφασμα που παραγόταν στα συνοριακά εργοστάσια.
Η δουλειά του βοσκού και των σκυλιών του έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος στην οικονομία του τόπου. Η ανάπτυξη του εμπορίου μαλλιού, συμπαρέσυρε την ανάγκη σε μεγαλύτερα κοπάδια προβάτων, και οι βοσκοί συνεπακόλουθα είχαν την ανάγκη μιας φυλής σκύλου, πιο ευέλικτου και με την έμφυτη ανάγκη να δουλεύει κοντά με τον χειριστή του.

Το τότε γνωστό ως σκυλί εργασίας, εκτρεφόταν κυρίως στο να μαζεύει κοπάδια προβάτων και βοοειδών. Υπήρξαν κάποιες διασταυρώσεις με άλλα καλά εργασιακά σκυλιά, όπως Bearded Collies, αλλά το κλασικό μαύρο, σκληρότριχο, με λίγο λευκό στο κολάρο του στην άκρη της ουράς του αναφέρθηκε πρώτα από τον Thomas Benwick στο βιβλίο του “General History of Quadrupeds” το 1790.

Οι Κέλτες ονόμαζαν τους σκύλους αυτούς “Collie” που στην γλώσσα τους σήμαινε «χρήσιμος» και προστέθηκε το όνομα “Border” που σημαίνει σύνορο, από τα σύνορα Αγγλίας – Σκωτίας όπου τα κοπάδια ήταν πολλά και ως εκ τούτου η ύπαρξη αυτής της φυλής πολύ σημαντική. Πολύ αργότερα όμως- στις αρχές του 20 αιώνα, και με την ανάπτυξη των μεταφορικών μέσων- αφού η έλλειψή τους δυσκόλευε τα ταξίδια και τη μετακίνηση- μπορούσαν να παρατηρήσουν τους σκύλους εργασίας τους, να συγκρίνουν και να αναπτύξουν τη φυλή έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εργασίας τους.

Μορφολογία
Το Border Collie είναι ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους, με μακρύ σχετικά τρίχωμα.
Το χρώμα του είναι μαύρο λευκό, μαύρο λευκό καφέ(τρικολόρε), merle, blue merle,red merle,ee Red, blue and white, sable, σοκολατί λευκό και όλα είναι αποδεκτά αρκεί το λευκό να μην υπερισχύει ποτέ. Είναι αθλητικό στην εμφάνιση, ευέλικτο και μυώδες. Δεν επιτρέπεται να είναι υπέρβαρο ούτε και παχύσαρκο αφού αυτό υποδεικνύει κακή ανατροφή από μεριάς του κηδεμόνα του.

Το Border Collie σε σύγκριση με άλλες φυλές είναι ένα αρκετά υγιές σκυλί.
Αυτό οφείλεται αρχικά και κύρια, στο γεγονός ότι η γονιδιακή βάση του είναι μακρόχρονη, αφού προέρχεται από ένα μακρύ ιστορικά εργασιακό γενετικό υπόβαθρο.
Βασισμένοι σε ένα αυστηρό Δαρβινικό πρότυπο, οι εκτροφείς δέχονταν μόνο τα γρηγορότερα, τα εξυπνότερα και τα ικανότερα για να αναπαραχθούν. Δεν υπήρχε περιθώριο για τίποτε λιγότερο.
Οι εκτροφείς σήμερα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν, μέσα στα πλαίσια του δυνατού, ασθένειες της φυλής. Η ευαισθησία στα μάτια και στο νευρολογικό σύστημα αποφεύγονται με σύγχρονα τεστ DNA στους γεννήτορες. Παράλληλα, εξετάσεις σε ισχία, σε ώμους και αγκώνες προλαμβάνουν την αναπαραγωγή δυσπλαστικών γονιών.

Χαρακτήρας
Τα Border Collie είναι φημισμένα για την εκπληκτική εκπαιδευτική ικανότητά τους… και δεν είναι μύθος ή υπερβολή! Είναι οι εξυπνότεροι σκύλοι, πράγμα που σημαίνει ότι μαθαίνουν γρήγορα, εύκολα, και με μεγάλη μονιμότητα και επιμονή. Είναι πιστοί και πρόθυμοι να εργαστούν ανά πάσα στιγμή με τον χειριστή τους. Δεν έχουν τάσεις φυγής, σε αντίθεση με άλλες φυλές ανίχνευσης και κυνηγιού.
Το δέσιμο με τον χειριστή είναι τέτοιο που αν κάποιος ψάχνει τον κηδεμόνα ενός Border Collie, θα τον βρει εκεί που βρίσκεται ο σκύλος του να περιμένει ανυπόμονα την επιστροφή του. Είναι εφευρετικό και αστείο, ενεργητικό και επίμονο. Ικανό και ακούραστο, τρυφερό και συντροφικό. Τα μάτια είναι η πύλη για την ψυχή του. Δεν μπορεί κανείς ποτέ να τα αγνοήσει!