Παρουσίαση φυλής Dogo Canario

Γράφει ο Δημήτρης Καββάς, ιδιοκτήτης εκτροφείου Varibopi Presa di Grecia & σχολής Varibopi Dog Sports & Training
Φωτογραφίες: Nατάσσα Κωστάκη

Αρκετά βιβλία έχουν γραφεί από ιστορικούς σχετικά με την εξέλιξη του γνωστού Perro de Presa Canario (του “σκύλου των Καναρίων του Prey”). Αναφορές στους πρώτους, αυθεντικούς σκύλους υπάρχουν από τον 15ο και 16ο αιώνα.

Ιστορία
Έπειτα από την κατάκτηση των Κανάριων Νήσων, θεωρείται ότι οι σκύλοι μεγάλου μεγέθους είτε προϋπήρχαν, είτε μεταφέρθηκαν εκεί από τους Ισπανούς Κονκιστανδόρους. Αυτό που είναι σίγουρα γνωστό, είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η φυλή: για την προστασία της φάρμας και των κοπαδιών (μεγάλων βοοειδών). Η αναγέννηση, της παραλίγο υπό εξαφάνισης φυλής των Presa Canario ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του 1970, όταν γνωστοί εκτροφείς δημιούργησαν δυνατούς σκύλους, με εξαιρετικά ένστικτα φύλαξης, δυνατό ταμπεραμέντο, αλλά με ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα. 

Τον Ιανουάριο του 1997 όλα τα αυθεντικά Presa Canario μπορούσαν να καταγραφούν στο American Kennel Club, υπαγόμενα στο πρόγραμμα Foundation Stock Servise, ενώ λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν και άλλοι Αμερικάνικοι Σύλλογοι της φυλής. Μερικοί από αυτούς, μάλιστα, αδελφοποιήθηκαν γρήγορα με το νέο Canary Island Dogo Club, τα μέλη και τους εκτροφείς του. Αυτή η συμμαχία είχε ως στόχο να κερδίσει την αναγνώριση των εκτροφέων του οργανισμού FCI, για την οποία ήταν απαραίτητη η αλλαγή του ονόματος της φυλής από Presa Canario, σε Dogo Canario. Σήμερα, γνωστοί Ισπανοί και Αμερικάνοι εκτροφείς των Dogo Canario συνεχίζουν την αποστολή τους, δημιουργώντας υγιείς, λειτουργικούς σκύλους, με σωστή μορφολογία, καλό χαρακτήρα και δυνατό ταμπεραμέντο, διατηρώντας τα κληρονομικά πλεονεκτήματα της φυλής.


Εξωτερικά χαρακτηριστικά
Το Dogo Canario έχει μεγάλο, δυνατό, τετράγωνο κεφάλι, με φαρδύ ρύγχος, ενώ το στήθος του είναι βαθύ και διευρυμένο. Το προσδόκιμο ζωής της φυλής είναι τα 10-12 έτη. Οι γλουτοί του είναι ελαφρώς αυξημένοι και χαρακτηρίζεται από πυκνά οστά και ισχυρούς μύες. Το κοντό τρίχωμά του μπορεί να είναι και ραβδωτό, σε χρωματισμούς του μαύρου, μπεζ ή σε οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών. Τα Dogo Canario είναι σκύλοι μεγάλου μεγέθους. Συγκεκριμένα, το ύψος ενός αρσενικού κυμαίνεται από 60-65 εκατ., ενώ του θηλυκού από 56-61 εκατ. Το βάρος του αρσενικού από 50-59 κιλά και του θηλυκού από 40-50 κιλά.

Χαρακτήρας
Tα Dogo Canario είναι μία φυλή ευέλικτη, γρήγορη και με απίστευτη δύναμη. Δεν έχουν την τάση να απομακρύνονται από τον κηδεμόνα τους, δε γαβγίζουν χωρίς αιτία και προτιμούν να παραμένουν κοντά στο σπίτι και στον άνθρωπό τους. Είναι ιδιαίτερα πιστοί σκύλοι, με ανιδιοτελή αγάπη προς την οικογένεια και τα μικρά παιδιά, διαθέτοντας αρκετά ανεπτυγμένο το ένστικτο της φύλαξης.

Χρησιμότητα & σωστή εκτροφή
Tα Dogo Canario είναι σκύλοι που δεν μαδούν ιδιαιτέρως και αν και μαστιφοειδή, δεν έχουν πολλά σάλια. Είναι δεινοί κολυμβητές και σε αυτό τα βοηθούν οι μεμβράνες που έχουν ανάμεσα στα δάχτυλά τους. Η συγκεκριμένη φυλή αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του. Έχει έμφυτο το ένστικτο της φύλαξης, αλλά ταυτόχρονα έχει έναν ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα. Το Dogo Canario έχει εξαιρετική σχέση με τα παιδιά της οικογένειας, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει μαζί.

Υγεία
Η φυλή δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, ειδικά αν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του σκύλου (επίσημος γενεαλογικός χάρτης), έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις των γονέων πριν από την αναπαραγωγή (δυσπλασία ισχύων κ.λπ.) και το κουτάβι έχει τη σωστή ανατροφή από την ημέρα γέννησής του. Το τρίχωμά του είναι κοντό και τραχύ, οπότε δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Χρειάζεται σωστή κοινωνικοποίηση και καθημερινούς, μεγάλους σε διάρκεια, περιπάτους, για να εκτονώνει τη δραστήρια φύση του. Τα Dogo Canario είναι μία φυλή που πρέπει να αποκτηθεί έπειτα από αρκετή έρευνα και σκέψη για την επιλογή του κατάλληλου εκτροφείου, δηλαδή, με έμφαση στην υγεία και τον ισορροπημένο και σωστό χαρακτήρα του σκύλου. Έτσι θα έχουμε έναν ιδανικό, υγιή σύντροφο για τα επόμενα 10-12 χρόνια.