Η υιοθεσία ενήλικου σκύλου είναι μία επιτυχημένη φιλία

Σε κάθε σκέψη που κάνουν οι άνθρωποι να αποκτήσουν σκύλο, θεωρούν συχνά ότι η επιλογή υιοθεσίας ενός ενήλικου σκύλου αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία και πιστεύουν πως η απόφαση αυτή θα ναυαγήσει από την πρώτη στιγμή.

Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, Πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων, Σύμβουλος καθημερινής συμβίωσης, Iδρυτής Homefreetraining

Ακόμη και η ιδέα πως η επιλογή ενός εφήβου, μεσήλικου ή υπέργηρου σκύλου πολύ συχνά τους φοβίζει στρεσάροντάς τους πως κάτι δεν θα πάει καλά. Ως εκ τούτου, συνήθως προχωρούν στην απόκτηση ενός κουταβιού, ώστε να το μεγαλώσουν εκείνοι, να το εκπαιδεύσουν και να το «μάθουν» από την αρχή, κάτι που πολλές φορές είναι δύσκολο να συμβεί ή ακόμα καλύτερα, είναι προτιμότερο να αποφευχθεί στις περιπτώσεις κυρίως που οι κηδεμόνες δεν έχουν προηγούμενη σχέση με σκύλους.
Ένα πολύ κατατοπιστικό παράδειγμα είναι το εξής: Πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο ώστε να φροντίσουν, να έχουν την απαραίτητη προσοχή και να καλύψουν τις ανάγκες ενός κουταβιού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση δύσκολης συμβίωσης με δυσεπίλυτα προβλήματα στη συνέχεια.
Είναι δεδομένο πως ένα κουτάβι χρειάζεται χρόνο, ευθύνη, φροντίδα και αμέριστη προσοχή από τον άνθρωπο που θα έχει δίπλα του.
Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, φυσικά, αν εκείνος δεν έχει τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητα του. Αν, λόγου χάρη, εργάζεται πολλές ώρες ή γενικότερα, αν λείπει μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας από τον χώρο του σκύλου, τότε η επιλογή ενός κουταβιού και εντέλει, η ιδέα μιας επιτυχημένης συμβίωσης ίσως ναυαγήσει νωρίς, επειδή δεν θα έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες θεμελιώδεις βάσεις για αυτήν.
Από την άλλη, η υιοθεσία ενός ενήλικου σκύλου -ανεξαρτήτως ηλικίας- κρύβει κάποιες εξαιρετικές παραμέτρους, ώστε να επιτύχουμε την πολυπόθητη αρμονική συμβίωση, όπως:

  • Η μάθηση της τουαλέτας που συνήθως είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, πολλές φορές είναι εφικτό να γίνει χωρίς καν να συμβάλλουμε με μεγάλο κόπο σε αυτήν.
  • Ο κερδισμένος χρόνος από την καθημερινότητα, καθώς αρκετά θέματα που αφορούν στη συμβίωση είναι ήδη λυμένα, όπως τα δαγκώματα που οφείλονται στην αλλαγή των δοντιών ή στην αναζήτηση σημασίας.
  • Οι δεδομένες ζημιές που θα έκανε, αν ήταν κουτάβι ή έφηβος, έχουν ήδη εξαλειφθεί και το ενδιαφέρον του σε έπιπλα και αντικείμενα έχει πάψει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.
  • Η εκπαίδευση ενός ενήλικου σκύλου που σκέφτεται καλύτερα λόγω ωρίμανσης είναι εξαιρετικά πιο εύκολη από ό,τι έχουμε ακούσει, καθώς, δεδομένης της ενηλικίωσής του, είναι αρκετά σοβαρός και προσηλωμένος κατά τη διαδικασία της.
  • Οι φοβίες και οι ανασφάλειες που πιθανόν να υπήρχαν έχουν περιοριστεί λόγω της ανάγκης ενστίκτου επιβίωσης που χρειάστηκε ο σκύλος να αναπτύξει για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που εμφανίστηκαν μέχρι την τωρινή του ηλικία.
  • Η ηρεμία του και η διάθεση για χαλαρές στιγμές είναι πιθανότερο να υπάρχουν από ό,τι σε ένα κουτάβι που η όρεξη του και η υπερκινητικότητά του είναι συνήθως δεδομένες.
  • Είναι πλέον γνώριμη η ανάπτυξή του αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό από τον χαρακτήρα του, οπότε είναι αρκετά σαφές αν ταιριάζει με εμάς, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική συμβίωσή μας.

Εξαιρετικά σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι το γεγονός πως κάθε φορά που επιλέγουμε να βάλουμε στη ζωή μας έναν σκύλο σε όποια ηλικία και αν είναι, απαραίτητη κρίνεται η επικοινωνία μας με έναν επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή σκύλων ο οποίος και είναι ο απόλυτα ειδικός, ώστε να μας δώσει τις αρχικές κατευθύνσεις για το νέο μέλος της οικογένειάς μας αλλά και να μας στηρίξει με τις συμβουλές του στη μετέπειτα πορεία μας με τον σκύλο μας. Πολύ συχνά οι κηδεμόνες σκύλων θεωρούν πως δεν είναι υποχρεωτική η συμβουλή ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων καθώς το διαδίκτυο είναι πλημμυρισμένο από άρθρα και βίντεο, κάτι που είναι όμως συχνά καταστροφικό καθώς δεν έχουμε όλοι μας τη γνώση να διακρίνουμε ποια από αυτά είναι απόλυτα σωστό αρχικά και δευτερευόντως και πιο σημαντικό ταιριαστό στον χαρακτήρα του σκύλου μας αλλά και στην κοινή μας καθημερινότητα.

Συμπερασματικά λοιπόν, η επιλογή ενός ενήλικου σκύλου, όπως και κάθε σκύλου άλλωστε, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπευθυνότητα και σταθερότητα, καθώς ο σκύλος έχει τις δικές του ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Είναι σε κάθε περίπτωση μια απόφαση ζωής που απαιτεί από την πλευρά μας απόλυτη ωριμότητα και ενσυναίσθηση αλλά το να είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στην άκρη πολλές από τις δικές μας ανάγκες. Ένας σκύλος μας μαθαίνει να βγαίνουμε συχνά από το «υπερεγώ» μας χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές στη συμβίωσή μας μαζί του.
Οι προτάσεις ή οι γνώμες έμπειρων κηδεμόνων, εκπαιδευτών και κτηνιάτρων για την υιοθεσία του ενήλικου σκύλου είναι καλό και θεμιτό να λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό υπόψιν μας, όταν κυρίως αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι από πολλές απόψεις να διαχειριστούμε έναν μικρό σε ηλικία σκύλο και δεν μπορούμε να καλύψουμε την καθημερινότητα του, οπότε κατ’ επέκταση η απόφαση υιοθεσίας του να ναυαγήσει.

H επιλογή ενός σκύλου, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπευθυνότητα και σταθερότητα, καθώς ο σκύλος έχει τις δικές του ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Καταληκτικά, θα λέγαμε πως η διαδικασία υιοθεσίας ενός ενήλικου σκύλου έναντι ενός κουταβιού μάς κάνει αυτομάτως να αισθανόμαστε πως σώσαμε τρεις σκύλους και όχι μόνο έναν καθώς θα έχουμε υιοθετήσει εμείς τον ενήλικο, κάποιος άλλος το κουτάβι καθώς το ενδιαφέρον πάντα είναι μεγαλύτερο και τη θέση του υιοθετημένου, δικού μας πλέον, σκύλου θα την πάρει κάποιος άλλος σκύλος που θα βρισκόταν στον δρόμο ως αδέσποτος με σημαντικό κίνδυνο για την επιβίωση του.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως ένας ενήλικος σκύλος θα μας δείχνει καθημερινά την αγάπη του όπως ακριβώς το ίδιο θα έκανε και ένα κουτάβι αλλά και μια τεράστια ευγνωμοσύνη που του χαρίσαμε εμείς μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει. Σε κάθε καταφύγιο και σε κάθε γωνιά του δρόμου υπάρχουν πολλές λευκές από τον χρόνο υπέροχες μουσούδες που σε κοιτούν και περιμένουν να είσαι εσύ ο ένας και μοναδικός που θα τους σώσει.