Εκμάθηση τουαλέτας: Μία σημαντική διαδικασία για τον σκύλο μας!

Είναι πολύ γνωστό πως μετά την είσοδο ενός σκύλου στη ζωή μας εμφανίζεται μια μεγάλη ευθύνη. Ίσως η σημαντικότερη όλων να είναι η εκμάθηση της τουαλέτας του νέου μέλους της οικογένειας και η σωστή διαδικασία αυτής για να έχουμε την απόλυτη επιτυχία.

Γράφει ο Δημήτρης Γραμματικάκης. Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων- σύμβουλος καθημερινής συμβίωσης, Ιδρυτής Homefreetraining

Για πολλούς κηδεμόνες σκύλου ο περίπατός του με την παράλληλη μάθηση της τουαλέτας του είναι “αγγαρεία” και φαντάζει μια δύσκολη περιπέτεια με την οποία δεν θέλουν να ασχοληθούν. Αν θέλουμε όμως μια πλήρως αρμονική συμβίωση και μια τέλεια καθημερινότητα με τον σκύλο μας, χρειάζεται σίγουρα να έχουμε κερδίσει παράλληλα με όλα τα άλλα και μια σωστή εκμάθηση και τήρηση της τουαλέτας του.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα την πιο σημαντική οπτική της εκμάθησης της τουαλέτας του σκύλου μας, μια διαδικασία που εκείνος λατρεύει να κάνει όσο περίεργο και αν φαίνεται σε εμάς, με γνώμονα πως ίσως υπάρχει και κάποια άλλη οπτική που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί ή διαβάσει κάπου σχετικά με αυτήν, ώστε να ενημερωθούμε σωστά. Η διαδικασία της τουαλέτας για τον σκύλο δεν είναι απλώς μια πράξη! Είναι μια ολόκληρη ‘’ιεροτελεστία’’ και είναι μείζονος σημασίας για την ψυχική του ισορροπία, για την ηρεμία του, για την κοινωνικοποίηση του με άλλους σκύλους και γενικότερα για τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του. «Μα πώς γίνεται αυτό;», θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Στη πραγματικότητα όλη η πράξη της τουαλέτας έχει πολλές μεταδιδόμενες και λαμβάνουσες πληροφορίες για τον σκύλο αλλά και για τους σκύλους που θα έρθουν σε επαφή μαζί της. Ακόμα και αν εμάς μας φαίνεται αποκρουστικό, για τον σκύλο μας δεν είναι σίγουρα το ίδιο! Ο σκύλος μας μαθαίνει και αναγνωρίζει πολλές πληροφορίες που του χρειάζονται ειδικότερα από την τουαλέτα ούρων και τον βάζει σε διαδικασία σκέψης και πνευματικής εκτόνωσης, λόγω του ότι χρησιμοποιεί την όσφρησή του, τη σημαντικότερη του αίσθηση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας με την τουαλέτα του, λαμβάνει και μεταδίδει:
• Πληροφορίες για το μέγεθος, την ηλικία και τον χαρακτήρα του σκύλου, πληροφορίες που αποθηκεύονται και εμφανίζονται όταν και αν συναντήσει κάποιον από αυτούς. Γνωρίζει δηλαδή ήδη τον σκύλο εάν τον συναντήσει!
• Ενημερώσεις και σχόλια για την καθημερινότητά τους και μεταβίβαση νέων καθημερινών πληροφοριών για τον κόσμο των σκύλων. Ένα είδος κοινωνικού ενδιαφέροντος για την κοινωνία τους! • Πληροφορίες για το αντίθετο φύλο και τη διάθεση ή την κατάσταση ζευγαρώματος ή αν είναι στειρωμένος καθώς επίσης πληροφορίες και για το ίδιο φύλο!
• Μηνύματα προς όλους και από όλους για την επόμενη συνάντηση μέσω της τουαλέτας ή και πραγματικής φυσικής τους συνάντησης στο μέλλον. Κάτι σαν το ανθρώπινο “θα τα ξαναπούμε”!
Η εκμάθηση της τουαλέτας του σκύλου πρέπει να γίνεται στον περίπατό του, εκτός σπιτιού. Είναι θεμιτό για εμάς, για τους υπόλοιπους ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος που ζει ο σκύλος (γείτονες) αλλά κυρίως για τον σκύλο. Οι άλλες επιλογές τουαλέτας του όπως η χρήση πάνας, το μπαλκόνι ή η ταράτσα, η αυλή ή η πυλωτή ή το 1ο δέντρο έξω από το σπίτι και επιστροφή είναι μόνο λύσεις ανάγκης εάν υπάρχει έλλειψη χρόνου ή έχει δοθεί οδηγία κτηνιάτρου ή εκπαιδευτή για λόγους υγείας ή συμπεριφοράς. Είναι προσωρινή λύση και οφείλουμε να την αλλάξουμε με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δοθεί.

Η εκμάθηση της τουαλέτας του σκύλου είναι απαραίτητη διαδικασία μάθησης και τήρησης της ανεξαρτήτου μεγέθους, ηλικίας, φυλής, χαρακτήρα αλλά και αριθμού σκύλων στον χώρο μας. Η τουαλέτα είναι συνδυασμένη με τον περίπατο του και είναι δύο σημαντικές ανάγκες όλων των σκύλων. Να σημειωθεί εδώ πως πολλές αντιδράσεις των σκύλων μας μέσα στο σπίτι όπως εκνευρισμός, σύγχυση, έντονο στρες και ανυπομονησία, οφείλονται στη λάθος τήρηση τουαλέτας και περιπάτου ή στην πλήρη έλλειψή τους. Η τουαλέτα του σκύλου εκπαιδεύεται από την πρώτη μέρα που έρχεται ο σκύλος μας στην οικογένειά μας είτε είναι κουτάβι είτε έφηβος ή ενήλικος/υπερήλικος σκύλος. Κανένας σκύλος σε οποιαδήποτε ηλικία δεν θέλει να ‘’βρωμίζει’’ τον χώρο του και λατρεύει να αφήνει τα τελευταία του στοιχεία μακριά από εκείνον και τον οικείο χώρο του.
Η εκμάθηση της τουαλέτας μπορεί να αποδειχτεί εύκολη ή δύσκολη διαδικασία και κρίνεται από την προσπάθεια, την υπομονή και την επιμονή που έχουμε, ώστε να την πετύχουμε ανάλογα με τον σκύλο μας! Είναι αναμενόμενο να δυσκολευτούμε περισσότερο για παράδειγμα με ένα κουτάβι και επίσης είναι αναμενόμενο να χρειαστεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για παράδειγμα με έναν σκύλο που έχει φοβίες. Η εκμάθηση της τουαλέτας καθίσταται πλήρως επιτυχημένη στο τέλος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως η μεγάλη ηλικία του σκύλου ή ένα ιατρικό/συμπεριφοριστικό πρόβλημα. Η επαφή μας με έναν εκπαιδευτή απόλυτα θετικής προσέγγισης χωρίς τη χρήση της οποιασδήποτε μορφής βίας, θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία καθώς οι συμβουλές που θα μας δώσει εφαρμόζουν ακριβώς στον δικό μας σκύλο και τη δική μας περίπτωση (πρόγραμμα της εργασίας μας, ελεύθερος χρόνος, ευκολία διαχείρισης κ.α). Οι συμβουλές που βρίσκουμε στο διαδίκτυο, σε βιβλία, σε συζητήσεις με άλλους κηδεμόνες σκύλου είναι φυσικά, εφόσον έχουν επιστημονική βάση, χρήσιμες αλλά γενικευμένες και δεν είναι απαραίτητο πως θα βοηθήσουν στη δική μας περίπτωση, ενώ υπάρχει και περίπτωση να γιγαντώσουν ένα μικρό και ασήμαντο ίσως πρόβλημα που θα μπορούσε ένας εκπαιδευτής σκύλου σε συνεργασία με μας πολύ εύκολα και άμεσα να επιλύσει.
Η πλήρης εκμάθηση της τουαλέτας ολοκληρώνεται με επιτυχία όταν ο σκύλος μας έχει δείξει ότι αναμένει τον περίπατό του όπου τον έχει άμεσα συνδυασμένο και με την τουαλέτα του και δεν κάνει “ατυχήματα” μέσα στο σπίτι κυρίως κατά την απουσία μας! Τότε θα γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας είναι υγιής, ισορροπημένος και έχει λάβει τη σωστή μάθησή της.
Σε κάθε περίπτωση για να συμβιώνουμε με ευτυχισμένους σκύλους, αρκεί μόνο να είμαστε υπεύθυνοι για τις ανάγκες τους και να τους παρέχουμε την -κάθε είδους- ανακούφιση που τους χρειάζεται, ώστε να είναι η συμβίωση μαζί τους ένα πολύ όμορφο γεμάτο αξέχαστες στιγμές ταξίδι!