Reptales – Ball Python: Ένα φίδι ντροπαλό μα με τα όλα του

Γράφει και φωτογραφίζει ο Φίλιππος Γραμματόπουλος

Γεια σας, χαίρομαι που με καλέσατε στο Περιοδικό «Κατοικίδια εν Δράσει» ως εκπρόσωπο των Ball Python.
Να ξέρετε ότι δυσκολεύομαι να μιλήσω για τον εαυτό μου γιατί είμαι ένα αρκετά ντροπαλό φίδι. Συνήθως θα με βρείτε κουλουριασμένο σαν μπάλα σε κάποια άκρη της κατοικίας μου, από εκεί εξάλλου πήρα και το όνομά μου. Δεν θα προσπαθήσω να σας προσεγγίσω εγώ, θα πρέπει να εσείς να κάνετε το πρώτο βήμα για να έρθουμε πιο κοντά.
Ένας λόγος όμως που αποφάσισα να πω δυο λόγια είναι για να καταρρίψω το στερεότυπο ότι τα φίδια είμαστε γλοιώδη ερπετά. Το θεωρώ απαράδεκτο!
Αν και ανήκω στο είδος των σφιγκτήρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχω δηλητήριο, θα σας παρακαλέσω να μην πάει το μυαλό σας στο χειρότερο σενάριο! Δεν θα επιχειρήσω ποτέ να σας πνίξω· το θεωρώ εντελώς πρωτόγονο.
Αν εσείς πάλι είστε νευρικός άνθρωπος θα σας βοηθήσω να χαλαρώσετε επειδή είμαι ένα αρκετά ήρεμο και πράο φίδι. Θα παίξω μαζί σας, θα κάνουμε μαζί handling και ειδικά αν είστε αρχάριος, σας διαβεβαιώ, είμαι ό,τι καλύτερο για εσάς! Θα σας εκπλήξω με τους ιδιαίτερους συνδυασμούς σχημάτων και χρωμάτων που έχει το δέρμα μου. Το μήκος μου φτάνει τα 140 εκατοστά. Ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο. Ιδανικό θα έλεγα!

Ένας λόγος όμως που αποφάσισα να πω δυο λόγια είναι για να καταρρίψω το στερεότυπο ότι τα φίδια είμαστε γλοιώδη ερπετά. Το θεωρώ απαράδεκτο!

Η επιβίωση μου στο χώρο σας δεν χρειάζεται να σας αγχώνει. Θα σας περιγράψω αμέσως τι χρειάζομαι για να είμαι ευχαριστημένο.
Ένα terrarium με διαστάσεις 110 εκατοστά μήκος επί 40 εκατοστά βάθος και 40 εκατοστά ύψος. Μιας και είμαι εδαφόβιο φίδι, στον πάτο του terrarium απλώστε μια στρώση πριονίδι, προσθέστε ένα ρηχό μπολ νερό ώστε να μπορώ και να πίνω αλλά και να μπανιαρίζομαι έχοντας το κεφάλι μου πάντα έξω από το νερό. Για την ψυχαγωγία μου τοποθετήστε ένα ξύλο και δύο κρυψώνες. Δύο σπίτια σαν να λέμε.
Το χειμερινό, αυτό που με κρατάει ζεστό επειδή η θερμοκρασία είναι για μένα ζωτικής σημασίας.

Θα σας εκπλήξω με τους ιδιαίτερους συνδυασμούς σχημάτων και χρωμάτων που έχει το δέρμα μου. Το μήκος μου φτάνει τα 140 εκατοστά.

Εκεί, αντί για καλοριφέρ, που το θεωρώ παλιομοδίτικο -συν ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για να καίμε τόσο ρεύμα- θα πρέπει να τοποθετήσετε μια εξειδικευμένη πλάκα θέρμανσης κάτω από το terrarium και πιο συγκεκριμένα κάτω από τη φωλιά μου. Υπολογίστε παρακαλώ ότι στους 30-34 βαθμούς Κελσίου χουχουλιάζω ευχάριστα.
Εκτός όμως από την χειμερινή μου κατοικία θα χρειαστώ και εξοχικό! Ναι, καλά καταλάβατε.
Η δεύτερη φωλιά μου θα πρέπει να είναι στην άλλη άκρη του terrarium, και να διατηρείται πολύ πιο δροσερή. Συνήθως την επισκέπτομαι όταν η ζέστη έχει σφίξει για τα καλά.
Το φαγητό μου είναι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Μικρά τρωκτικά, που συντηρούνται στην κατάψυξη είναι ιδανικά για το διαιτολόγιό μου. Το μέγεθός τους πρέπει να είναι ανάλογο με το δικό μου. Τάισμα μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό για να είμαι χορτάτο.
Με την κατάλληλη φροντίδα θα ζήσω παρέα σας περίπου είκοσι χρόνια! Μπορεί να μην έχω το εντυπωσιακό μέγεθος του πύθωνα, ή το γόητρο του βόα αλλά, αν αθροίσουμε τις αρετές μου είμαι ένα φίδι με τα όλα μου!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λέγομαι Φίλιππος Γραμματόπουλος είμαι 12 χρονών. Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολούμαι με τα ερπετά. Μαθαίνω τα πάντα για αυτά συγκεντρώνοντας πληροφορίες από βιβλία, από το internet και τα ντοκιμαντέρ. Λατρεύω επίσης την τέχνη. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι η ηθοποιία, η λογοτεχνία και η σκηνοθεσία. Παίζω σε διαφημίσεις και κάνω ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι να μοιράζομαι τις γνώσεις μου για τα ερπετά μέσω της τέχνης (φωτογραφίες, videos, κείμενα).


Instagram


Youtube