Burmese

Η Burmese δεν έχει καμιά σχέση με την Ιερή Γάτα Βιρμανίας, πέρα της κοινής της καταγωγής και τους μακρινούς τους συγγενείς, τις γάτες του Σιάμ..

πηγή: Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών, felisgreece.gr

Η Βιρμανίας έφτασε στην Αμερική το 1930 όταν ο Dr. Joseph Thomson έφερε μαζί του στο San Francisco μια μικρή γάτα από τη Βιρμανία με χαρακτηριστικό καφέ χρώμα. Την ονόμασε Wong Mau και τη διασταύρωσε με γάτες του Σιάμ. Μέσω επιλεκτικής εκτροφής κατάφερε να απομονώσει το γονίδιο στο οποίο οφείλεται το ομοιογενές καφέ χρώμα των γατών Βιρμανίας, κάτι που οδήγησε στην επίσημη αναγνώρισή τους ως ξεχωριστή φυλή. Στην πορεία αναγνωρίστηκαν κι άλλοι χρωματισμοί, συνολικά δέκα: καφέ, μπλε, σοκολά, λιλά, κόκκινο, κρεμ, seal ταρταρούγα, μπλε ταρταρούγα, σοκολά ταρταρούγα και λιλά ταρταρούγα.

Οι γάτες Βιρμανίας είναι απροσδόκητα βαριές για το μέγεθός τους, κάτι που οφείλεται στο δεμένο τους σώμα. Κάποιοι μάλιστα τις αποκαλούν «τούβλα τυλιγμένα με μετάξι», λόγω του αθλητικού τους σώματος που είναι μικρού μεγέθους, και του απαλού τους τριχώματος.

Το τρίχωμά τους είναι κοντό και ιδιαίτερα μεταξένιο και γυαλιστερό στην υφή, κι απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Το βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα με λαστιχένια βούρτσα ώστε να απομακρυνθούν οι νεκρές τρίχες, και το πέρασμα με ένα κομμάτι δέρμα chamois, διατηρεί το τρίχωμά τους λαμπερό και κάνει το χάιδεμά τους πραγματική ευχαρίστηση. Σπάνια χρειάζονται μπάνιο, μόνο αν έχουν λερωθεί με κάτι που δεν επιτρέπεται να γλύψουν.

Στο στρογγυλό τους κεφάλι δεσπόζουν δύο μεγάλα, εκφραστικά μάτια, που εκπέμπουν μια αθωότητα που κάνει ακόμη και όσους δε συμπαθούν τις γάτες να τις ερωτευτούν. Ο χαρακτήρας τους έρχεται να συμπληρώσει τη γλυκιά τους έκφραση, μιας και είναι πολύ τρυφερές κι εκδηλωτικές με τους ανθρώπους τους, θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά τους, και να μοιράζονται μαζί τους τις περισσότερες ώρες τους, χωρίς να είναι πιεστικές ή απαιτητικές. Θα μοιραστούν την πολυθρόνα σας όταν διαβάζετε, τον καναπέ σας όταν βλέπετε τηλεόραση, και φυσικά το κρεβάτι σας όταν πάτε για ύπνο. Είναι ιδανικές γάτες για μεγάλες οικογένειες, καθώς απολαμβάνουν την παρέα δίποδων και τετράποδων όλη τη μέρα, και χαρίζουν σε όλους αγάπη άνευ όρων. Εμπιστεύονται πολύ εύκολα τους ανθρώπους και δεν θα επιβίωναν ποτέ εκτός σπιτιού λόγω προσωπικότητας, οπότε είναι αυστηρά γάτες σπιτιού.

Δεν είναι τόσο ομιλητικές όσο οι γάτες του Σιάμ, και η φωνή τους είναι διακριτική και απαλή. Παρόλα αυτά, αν τις ενθαρρύνετε, θα «κουβεντιάσουν» μαζί σας για το πώς πέρασαν τη μέρα τους. Είναι πολύ περίεργες και διερευνητικές γάτες. Φροντίστε να κρατάτε το έξυπνό τους μυαλό σε εγρήγορση με διαδραστικά παιχνίδια, μάθετέ τις να βγαίνουν βόλτα με λουράκι, να φέρνουν πίσω το μπαλάκι τους όταν τους το πετάτε, και να κάνουν κόλπα όπως οι σκύλοι.

Η περιέργειά τους σε συνδυασμό με την λατρεία τους για τους ανθρώπους κάνουν τον ώμο των κηδεμόνων τους αγαπημένο σημείο αρκετών γατών Βιρμανίας: από εκεί μπορούν να παρατηρούν και να συμμετέχουν σε οτιδήποτε κάνει ο αγαπημένος τους άνθρωπος.

Όπως όλες οι γάτες χρωματισμού Point, οι Βιρμανίας αναπτύσσουν το χρωματισμό τους μεγαλώνοντας. Έτσι οι πιο νεαρές Βιρμανίας η αντίθεση ανάμεσα στο χρώμα των άκρων- πρόσωπο, αυτιά, πόδια και ουρά- θα είναι πιο έντονη, αλλά μεγαλώνοντας το χρώμα του σώματος γίνεται βαθύτερο και πιο πλούσιο, μέχρι που υπάρχει ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στο χρώμα του σώματος και των άκρων.