Τζακ Ράσελ – Η αέναη “σβούρα”

Tα Τζακ Ράσελ από την εποχή, που πρωτοεμφανίστηκαν, τον 19ο αιώνα, όταν ο αιδεσιμότατος Τζακ Ράσελ έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής το οποίο στόχευε στη δημιουργία ενός Τεριέ με μεγάλη αντοχή, ιδανικό για κυνήγι μικρών ζώων, και συγκεκριμένα της αλεπούς.

Γράφει ο Βασίλης Γουλιέλμος, πηγή Wikipedia

Μικρό το δέμας, ζωηρό και αξιαγάπητο το Τζακ Ράσελ έχει σήμερα φανατικούς λάτρεις, αν και ορισμένες φορές η αστείρευτη ενεργητικότητά του φέρνει τον κηδεμόνα του στα σύνορα της παράνοιας. Κομβικό σημείο η σωστή εκπαίδευσή του, όπου θα μετατρέψει το Τζακ Ράσελ σε έναν αφοσιωμένο και απολαυστικό σύντροφο.

Το φλογερό ταπεραμέντο
Ένας μεγάλος σκύλος σε μικρό σώμα, με ενέργεια αέναης σβούρας είναι το Τζακ Ράσελ. Τα περισσότερα έχουν άσπρο χρώμα με λωρίδες από μαύρο, καφέ, καστανό σε απόχρωση του κόκκινου χρώματος στο κεφάλι ή την βάση της ουράς.
Λείο, πυκνό τρίχωμα με ιδιοσυγκρασιακό ταμπεραμέντο, το Τζακ Ράσελ απολαμβάνει να παίζει, να κυνηγά και να εξερευνά και είναι πραγματικά διασκεδαστικός σύντροφος. Αυτό το φλογερό ταμπεραμέντο του όμως μπορεί να σας βάλει ορισμένες φορές σε μπελάδες. Το ένστικτό του το ωθεί στο “ζην επικινδύνως”. Στην περιπλάνηση και την εξερεύνηση, που δύναται να προκαλέσουν δυσάρεστες συνέπειες. Για αυτό και επιμένουμε στην σωστή εκπαίδευση.
Το σκυλάκι σας θα μπορεί να απολαμβάνει τη βόλτα στη εξοχή και εσείς θα είσαστε ήσυχοι ότι δεν θα απομακρυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα να χαθεί ή να τραυματιστεί. Έπειτα από την σωστή εκπαίδευση το Τζακ Ράσελ είναι φιλικό και ευγενικό με παιδιά, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν μάθει να συμπεριφέρονται σωστά στο σκύλο. Οι γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την πρώτη επαφή παιδιού – σκύλου και να επιβλέπουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.


Ο… «εργάτης»
Μια και παραδοσιακά θεωρείται «εργασιακό Τεριέ», το Τζακ Ράσελ κουβαλά μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό για την εργασία που πρέπει να επιτελεί. Να γαβγίζει δηλαδή στη λεία του –κατά κύριο λόγο την αλεπού- , για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εντοπίζει το σκύλο όταν βρίσκεται κάτω από τη γη και επίσης να σκάβει για να βγάλει τη λεία από τη φωλιά της.
Έτσι, αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν σήμερα ένα Τζακ Ράσελ για να τους συντροφεύει στο… κυνήγι της αλεπούς, εντούτοις θα πρέπει να «ανεχτούν» τα γονίδια που κουβαλά και τα οποία τον καθιστούν πολύ φωνακλά και θορυβώδη σκύλο μανιακό με το σκάψιμο! Έχει την ικανότητα να σκάβει τούνελ…διαφυγής, όπως επίσης και να πηδά πολύ ψηλά και να σκαρφαλώνει, πράγμα που τον καθιστά ειδικό στις αποδράσεις από την αυλή.
Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα ψηλό και ανθεκτικό φράκτη αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα Τζακ Ράσελ.

Ο «καβγατζής»
Γενικά, το χαριτωμένο Τζακ Ράσελ δεν συνιστάται σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 6 ετών. Αν και τα περισσότερα είναι φιλικά με άλλους σκύλους, εντούτοις μπορεί να παρουσιάσουν επιθετικότητα, ιδιαίτερα με σκύλους του ιδίου φύλου. Η επιθετικότητα, σε συνδυασμό με τον ατρόμητο χαρακτήρα του Τζακ Ράσελ, μπορούν να το βάλουν σε μπελάδες, καθώς μπορεί να μπλεχτεί σε καβγάδες με μεγαλύτερους σκύλους. Το Τζακ Ράσελ φαίνεται να μην έχει επίγνωση του μεγέθους του και αν και πολλοί σκύλοι ξεγελιούνται από την τόλμη που επιδεικνύει και υποχωρούν, αρκετές φορές δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό. Η συνεπής εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση, αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία για το μετριασμό του φαινομένου αυτού.

Ο πιστός φίλος
Συνδέεται στενά με τον κηδεμόνα του ή ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας, σε σημείο που πολλές φορές επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά στοχεύοντας να προστατέψει ή και να διασφαλίσει αυτό που όπως το Τζακ Ράσελ πιστεύει, δικαιωματικά του ανήκει. Τέτοιου είδους συμπεριφορά θα πρέπει να αποθαρρυνθεί από τα αρχικά στάδια της ζωής του. Αν και πάρα πολύ έξυπνο, το Τζακ Ράσελ είναι πεισματάρικο και αποφασιστικό. Μπορεί να το βρείτε δύσκολο να το εκπαιδεύσετε. Χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση, η οποία είναι καλύτερο να γίνει από ειδικό. Ο κηδεμόνας του πρέπει να έχει τόσο πείσμα και θέληση όσο και το Τζακ Ράσελ για να καταφέρει να επιβληθεί. Μόλις ο σκύλος αντιληφθεί ότι ο κηδεμόνας του έχει αδύναμα σημεία, θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση, αναλαμβάνοντας τη θέση του «αρχηγού της οικογένειας».
Το πανέξυπνο και αεικίνητο Τζακ Ράσελ θα σας ενθουσιάσει με τις ικανότητές του και θα σας διασκεδάσει με την κωμική προσωπικότητά του, αλλά από την άλλη θα σας εξαντλήσει και πολλές φορές θα σας φτάσει στα όριά σας.

Ένα είναι το σίγουρο.
Η ζωή με ένα Τζακ Ράσελ είναι μια συνεχής περιπέτεια!

Η φροντίδα του φίλου
Και οι τρεις τύποι τριχώματος είναι εύκολοι στην περιποίηση. Το μόνο που χρειάζονται είναι τακτικό βούρτσισμα. Το Τζακ Ράσελ χρειάζεται πολύ άσκηση. Πρέπει να έχετε το χρόνο να το παίρνετε καθημερινές, μεγάλες βόλτες γιατί είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική αλλά ακόμη περισσότερο για την πνευματική του κατάσταση. Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, δεδομένου ότι λαμβάνει αρκετή άσκηση, αλλά είναι προτιμότερο να ζει σε σπίτι που έχει τουλάχιστον μετρίου μεγέθους αυλή.
Γενικά όμως, όσο περισσότερο χώρο έχει στη διάθεσή του για τρέξιμο, κυνήγι και παιχνίδι, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι. Οι βόλτες στην εξοχή ή σε κάποιον άλλο ασφαλές ανοιχτό χώρο, είναι πολύ σημαντικές για τη φυσική και πνευματική ισορροπία του Τζακ Ράσελ. Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, γιατί είναι ζήτημα λεπτών προτού ο αγαπημένος σας φίλος εξαφανιστεί από το οπτικό σας πεδίο, παρακινούμενος από το κυνηγετικό του ένστικτο και την χωρίς όρια ενέργειά του.

Σφύζει από υγεία
Θεωρείται πολύ υγιής ράτσα. Μερικά Τζακ Ράσελ είναι επιρρεπή σε ασθένειες του ματιού, κώφωση και βλάβη στις αρθρώσεις του ισχίου. Τα περισσότερα Τζακ Ράσσελ, φθάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, διατηρώντας την ενεργητικότητα και ζωντάνια τους. Αυτή η σβούρα μέσα στο σπίτι μας ζει για περίπου 15 καρποφόρα χρόνια.